Viešas pareiškimas dėl varžymų gauti tikslią informaciją

VIEK informacija
Trofimisinas II__4.jpgVisuomenės informavimo etikos komisija besąlygiškai palaiko žurnalistų bendruomenės raginimą atšaukti ribojimus gauti Registrų centro duomenis.

Varžymas gauti tikslią informaciją trukdo žurnalistams vykdyti savo misiją ir pažeidžia vieną pagrindinių visuomenės teisių – gauti teisingą, tikslią ir nešališką informaciją, kurią užtikrina profesionaliai dirbantys žurnalistai.

Visuomenės informavimo etikos kodekse pabrėžiama tikslios informacijos svarba, keliami reikalavimai atidžiai ir rūpestingai tikrinti faktus. 

Apribojus žurnalistų galimybę nemokamai naudotis Registrų centro, kaip reikšmingo tikslios informacijos šaltinio, duomenimis, šie reikalavimai bus sunkiai įvykdomi, žurnalistų pastangos profesionaliai ruošti informaciją sumenkintos, visuomenės informavimo priemonių turinys prastės, o profesionalumo standartai, kuriuos daugiau kaip du dešimtmečius puoselėja savireguliacijos institucijos ir viešosios informacijos rengėjų bei skleidėjų organizacijos, taps tuščiomis deklaracijomis.

Didžiausias visuomenės informavimo priemonės turtas yra pasitikėjimas ja, o tokio pasitikėjimo pagrindas yra nepriklausomybė, teisingumas, nešališkumas, profesionalumas. Ribojant žurnalistų teisę gauti teisingą informaciją devalvuojama profesionaliosios žurnalistikos vertybių sistema, kurioje pagarba teisingai informacijai yra svarbiausioji žurnalisto pareiga.


Nuotraukoje: Etikos komisijos pirmininkas, LŽS narys Viktoras Trofimišinas

Panašūs straipsniai