Amžinąjį Atilsį. LŽS narys ADOMAS SUBAČIUS (1928 09 28 – 2018 10 04)

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Subacius_A_A__didele.jpg

Vakar netikėtai mirė buvęs ilgametis ,,Šviesos“ leidyklos vyr. redaktoriaus pavaduotojas, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Adomas Subačius. Rugsėjo 28-ąją jis sveikai ir darbingai sulaukė savo garbingo 90-mečio. Prie namelio Antagavėje Ignalinos prieigose, kur Adomas su žmona Danute praleisdavo vasaras, plevėsavo Lietuvos trispalvė. Ją spalio 10-ąją Adomas būtų nuleidęs, nes planavo grįžti į Kauną.

Netikėtai niekuo nesiskundžiančiam darbščiam ir kūrybingam senjorui staiga pradėjo silpti jėgos. Ignalinos medikams konstatavus, kad nėra jokios ligos požymių, sūnus Jaunius miegantį tėvelį ketvirtadienį automobiliu išvežė į Kauną. Adomas Subačius jau neprabudo, nes išsipildė sąmojingas ir kandus senjoro pažadas, sulauksiu devyniasdešimt ir … iškeliausiu.

Adomui Subačiui galime pavydėti tokios mirties. Kaip ir prasmingo tikro Lietuvos patrioto gyvenimo, kai atsisakęs būti partijos nariu, nepakilo karjeros laiptais. Baigęs Vilniaus universitete aukštuosius lituanistikos mokslus (bestudijuodamas jau dirbo jaunimo laikraščio redakcijoje), 1952 metais atvyko į Kauną, tapo ,,Šviesos“ leidyklos vyr. redaktoriaus pavaduotoju, kuriuo dirbo net keturiasdešimt metų! 

Vienintelę savo gyvenime darbavietę jis paliko 1992-aisiais. Buvo priimtas į Lietuvos žurnalistų sąjungą, kuri, pasak jo, įkvėpė rašyti prisiminimus ir net išleisti dvi knygas ,,Seno Dzūko nuo Ignalinos Seimo rinkimų lapeliai“ ir ,,Seno Dzūko Literatūrinė pica“, pastarojoje įrašyta data: 2018 09 28. Kokie jo knygose autentiški, bet su pašaipa pateikti valstybės gyvenimo epizodai, valdininkų bei eilinių žmonių postringavimai…

Jo talentas, erudicija, darbštumas atsiskleidė ne tik leidžiant mokyklinius vadovėlius, bet ir verčiant knygas iš rusų ir lenkų kalbų, rašant ,,Vagos“ leidyklai novelių antologijas, ypač apie lenkų kūrybą. Adomas Subačiaus į lietuvių kalba išversti A.Rudnickio, S.Digato, V. Žukrovskio opusai prasmingai papildė novelistikos bibliotekėles. 

O ir paties A.Subačiaus kūryba, anot žurnalisto Juozo Kundroto, yra prisodrinta švelnaus humoro ir liaudiškos išminties perliukų neįprasta ignalinietiška šnekta, kurios autorius niekada nepamiršo.

Tėvo pėdomis pasekė ir sūnus Giedrius Subačius – Ilinojaus universiteto Čikagoje profesorius, puoselėjantis toli nuo gimtinės lietuvių kalbą. Sūnus Jaunius Subačius yra KPI auklėtinis – žinomas Kaune programuotojas. Didžiavosi savo sūnumis tėvas, kaip ir juo mylintys vaikai. Visi, kurie pažinojo, kartu dirbo ar bendravo su Adomu Subačiumi arba skaitė jo kūrybą, visada prisimins velionį. 

Paskutinėje savo knygoje Adomas parašė: ,, P.S. Jau esu sakęs, kad mano literatūrinė pica turi paslaptingai stebuklingų galių. Jeigu skaitinėjote gera nuotaika, ji padės jums sulaukti gilios, gražios, nerūpestingos, vaistų ir lazdos nereikalaujančios senatvės. Padėkosite, kai susitiksime Anapus“.

Mes jau dabar už viską dėkojame: Ačiū Jums, mielas Žmogau, buvęs su mumis kartu!



***

Vainikas kalijos II_6.jpg


Velionio Adomo Subačiaus palaikai spalio 6-ąją, šeštadienį, nuo 15 val. bus pašarvoti laidojimo salėje šalia šv. Antano bažnyčios (Radvilėnų pl. 11).

Sekmadienį 14 val. Urna išvežama į Romainių kapines.

***

Mūsų svetainės www.kaunozurnalistai.lt  puslapyje ,,Videoreportažai” po valandos bus patalpintas operatoriaus Vlado Dekšnio paruoštas pasakojimas apie LŽS narį Adomą Subačių,  sulaukusį Ignalinoje savo 90-tojo gimtadienio


Panašūs straipsniai