Pamazgų pylėjas, prisistatantis ,,žurnalistu“, atsipirko menka bauda

Gintaras ŠIUPARYS, dienraščio ,,Lietuvos rytas” žurnalistas

Zagurskas_nuteistas_1_a._Didele.jpg

Už Lietuvos laisvę gyvybę paaukojusius didvyrius, Lietuvos valstybę, žinomą žurnalistą Vidą Mačiulį apjuodinusiam 36 metų Simonui Zagurskui nereikės dienų leisti už grotų. Bylą išnagrinėjęs teisėjas šiandien, 2018-ųjų rugsėjo 28-ąją, nusprendė, kad nepraustaburnį pakanka nubausti bauda.
Didžiojoje Britanijoje transporto vadybininku dirbusiam S.Zagurskui skirta 100 MGL (3766 eurų) bauda. Tiesa, ji sumažinta 14 MGL (527,2 euro), mat oro uoste sulaikytas įtariamasis savaitę praleido areštinėje. Be to, teisėjas Nerijus Masiulis nusprendė, kad nuteistasis privalo žurnalistui V.Mačiuliui sumokėti 500 eurų už patirtą neturtinę žalą ir 100 eurų už teisininko paslaugas. Kaltės nepripažįstantis S.Zagurskas įpareigotas sumokėti ir visas teismo išlaidas – dar 146 eurus. Tiesa, tai – ne pabaiga. Prieš kelias dienas, rugsėjo 25-ąją, Kauno vyriausiajame policijos komisariate pradėtas dar vienas tyrimas dėl žurnalisto V.Mačiulio juodinimo. Įtariama, kad tai – to paties S.Zagursko darbas. 


Paniekino laisvės gynėjus ir aukas

Lietuvoje mokyklą baigęs S.Zagurskas beveik du dešimtmečius gyveno Didžiojoje Britanijoje. Lietuvis prisistatydavo ir dabar prisistato laisvalaikiu rašančiu žurnalistu, o dažniausiai reiškiasi po Simono Kroydono slapyvardžiu.

 Atvirai Rusiją ir jos politiką garbinantis vyras įklimpo, kai socialiniame tinkle „Facebook“ pažėrė skandalingų „faktų“ apie 1991-ųjų sausio 13-osios įvykius, per kuriuos gyvybę už laisvę paaukojo 14 beginklių žmonių. Rusijos agresija pripažinta visame pasaulyje, bet tai neįtikino S.Zagursko. Jo rašinyje pateikta „sensacija“: į beginklę minią išcentrinėmis kulkomis šaudė savi snaiperiai lietuviai, o kaltė suversta sovietų kariams. 






Zagurskas_nuteistas_4__II.jpgTaikiniu tapo ir žurnalistas 

Dėl tokio akibrokšto buvo kreiptasi į prokuratūrą ir pradėtas ikiteisminis tyrimą dėl viešo pritarimo tarptautiniams nusikaltimams, SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams Lietuvos Respublikai ar jos gyventojams, jų neigimo ar šiurkštaus menkinimo. 

Į tą patį ikiteisminį tyrimą prijungtas ir tyrimas dėl žinomo televizijos žurnalisto V.Mačiulio apšmeižimo. S.Zagurskas garbaus amžiaus žurnalistą apkaltino bendradarbiavus su KGB, seksualiai priekabiavus prie Lietuvos krepšinio legendinių krepšininkų, su jais girtuokliavus, kitais nebūtais dalykais. Pirmajame teismo posėdyje buvo suabejota, ar nereiktų bylą nagrinėti uždaruose posėdžiuose, bet įvairiais iškrypimais viešai apkaltintas V.Mačiulis paprašė viešumo: “Visa tai yra nesąmonės, tegul sužino visi tiesą“. 

Teisiamasis ieškojo gailesčio 


V.Mačiulis iki šiol įsitikinęs, kad tokius kliedesius apie Lietuvą, ją ištikusią tragediją, jį patį gali skleisti tik ligonis. Tačiau teismas apsiribojo užklausomis į psichiatrijos ligonines ir ekspertizės neskyrė. 

Kaltę neigęs vyriškis į teisėsaugos rankas pateko, kai grįžo į gimtinę pasikeisti paso. Tuo tarpu oro uoste sulaikytas S.Zagurskas labiau sielojosi negalįs grįžti į Didžiąją Britaniją, todėl prarado darbą, iškilo grėsmė dėl nuomojamo buto, oro uosto aikštelėje įkalintas jo automobilis. Per teismo procesą teisiamasis prašė leisti išvykti ir žadėjo uoliai lankyti posėdžius. Šis prašymas nebuvo patenkintas. 




Zagurskas_nuteistas_3_II.jpgLegendų sutikti nepanoro

Žurnalistą V.Mačiulį šmeižiančiame straipsnyje kliuvo ir Lietuvos krepšinio legendoms – buvo minimas Arvydas Sabonis, Modestas Paulauskas, Artūras Karnišovas, Šarūnas Marčiulionis, Šarūnas Jasikevičius. Nagrinėjant bylą buvo apklausti du liudytojai, o legendinių krepšininkų nuspręsta nekviesti. Teisėjas N.Masiulis nutarė, kad tai tebūtų laiko gaišinimas. Akistatos su garsenybėmis nepanoro ir pats S.Zagurskas. Žurnalistu save laikantis veikėjas paprašė šių liudytojų į teismą neiškviesti.

Prisiminė Šeduvos stebuklą Lietuvos patriotu prisistatantis S.Zagurskas kaltės nepripažino, nors per ikiteisminį tyrimą buvo atviresnis – pasakojo, kad jam patinka ir Rusija, ir jos vykdoma politika. Atvirumo akimirką jis tyrėjams pasakojo paskelbęs apie Sausio 13-ąją naujų faktų ir nuomonę.

Tuo tarpu žurnalistams skandalistas aiškino, kad įrašus socialiniame tinkle padarė į jo asmeninę paskyrą įsibrovę konservatorių samdiniai, o žurnalistą V.Mačiulį teismo salėje vadino komunistu. S.Zagurskas aiškino, kad įsilaužėlių mintys visiškai sutampa su jo įsitikinimais. „Taip, tai prilygsta stebuklui, Šeduvos stebuklui“, – prieš nuosprendį kalbėjo vyriškis, kurį palaikyti atėjo keletas bendraminčių.

Pradėjo naują tyrimą 

Teisėjas N.Masiulis nusprendė, kad taikyti kardomųjų priemonių nebeverta. Tuo tarpu nukentėjusysis žurnalistas V.Mačiulis įsitikinęs, kad toks sprendimas – klaida. Mat prieš kelias dienas Kauno vyriausiajame komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas. „Kol vyko teismo procesas, apie mane buvo paskelbti dar 8 straipsniai. Šis nesveikas žmogus toliau smaginasi, o dabar jam leidžiama pasprukti iš Lietuvos“, – kalbėjo pirmoje byloje pergalę pasiekęs žurnalistas. S.Zagurskas smaginosi toliau: pareiškė nuosprendį skųsiąs, o V.Mačiuliui palinkėjo nuskęsti „žurnalistinių srutų duobėje“.

Fotografo Gintaro Šiupario (,,Lietuvos rytas”) nuotraukos

Viršutinėje:nuteistasis Simonas Zagurskas (Kroydonas)

Apatinėje: ieškovas Vidas Mačiulis ir Šiaulių apylinkės prokurorė Gitana Mačiulienė



Zagurskas_nuteistas._2__Didele.jpg

Panašūs straipsniai