Fotografas Ramūnas Guiga: ,,Parodykime tuos, kurie dirbo kaip … ,,bėriai“!

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Zurn._Popiezius_1_didele.jpg







Zurn._Popiesius_1_II.jpg



Vakar, Popiežiui Pranciškui išvykus iš Vilniaus Latvijon, mus pasiekė kauniečio fotožurnalisto, LŽS nario Ramūno Guigos elektroninis laiškas su trylika įdomių nuotraukų, kurias palydėjo kolegos paaiškinimas.

,,Fotografavau Popiežiaus vizitą Vilniuje ir Kaune. Gal pasirodykime kauniečius ir vilniečius žurnalistus, kurie dirbo kaip bėriai. Pats toks jaučiuosi. Įamžinau tuos, kuriuos pažinojau, nes buvo ir šimtai ,,svetimų”… 

O kas suskaičiuos, kiek Kauno Santakoje ar Vilniaus Gedimino aikštėje mobilieji telefonai tapo puikiais fotoaparatais? Jų buvo tūkstančiai!














Zurn._Popiezius_2__II.jpg
Nuotraukoje: Laikraščio ,,Lietuvos žinios” korespondentė Kaune, Lietuvos žurnalistų sąjungos narė Vilma Kasparavičienė. 

Žurnalistė, tikriausiai, netikėtai sutiko seniai matytą kolegą, kad toks džiaugsmas ją aplankė…

Apskritai, Popiežius Pranciškus į Lietuvą atvežė ne tik gražų orą, bet ir ramybę, gerumą, viltį ir meilę. Ar lietuviai Dievo Vietininkui žemėje tuo pačiu jam atsakė?










Zurn._Popiezius_6_II.jpg

Didžiulis objektyvas, mažutis okuliaro lęšis, bet jaunas ,,Kauno dienos” fotografas Vilmantas Raupelis turi atsakingai įamžinti kiekvieną Popiežiaus žingsnį, kuris yra net už kelių šimtų metrų.

Tik specialus Vatikano televizijos operatorius ir vienas jų fotografas visada turi teisę būti šalia Popiežiaus Pranciškaus. 

Įdomu, kiek valandų kasdien nufilmuoja ir asmeniškai kiek nuotraukų jam pateikia? O gal viskas keliauja į archyvą net Popiežiui nežvilgtelėjus į vaizdus, kuriuos jis pats matė…












Zurn.__Popiezius_5_II.jpg




Didžiojo Žmogaus viešnagės metu net redakcijų vadovai tampo … korespondentais.

Nuotraukoje: ,,Kauno dienos” vyr. redaktoriaus pavaduotoja Aušra Garnienė buvo įvykių sūkuryje. Kompiuteryje parašiusi svarbiausius faktus, siuntė juos redakcijon, nes internetinis portalas www.diena.lt negalėjo atsilikti nuo kitų šalies žiniasklaidos priemonių.

Radusi minutę laisvo laiko, Aušra Garnienė telefonu vis pasišnekėdavo su savo vaikais, nes ji – daugiavaikė mama, vadinasi, rugsėjis, atnešęs mokslo metus, jam pateikė daug naujų rūpesčių.

Gerai, kad sukauptas žurnalistinis patyrimas ,,nedingo”, nes ji buvo geriausia dienraščio korespondentė, kol laikraščio savininkai jos ,,nepaaukštino”.













Zurn._Popiezius__3_II.jpgPirmiausia fotografas apžvelgia įvykių lauką, o paskui prie akies deda savo nebylų ginklą.


Nuotraukoje: Žinomas kaunietis fotožurnalistas Algimantas Barzdžius, tikriausiai ne tik savo laikraščiui ,,Rinkos aikštė” ieško įdomesnio kadro.


A.Barzdžius – puikus fotomenininkas, daugelio parodų autorius, Lietuvon atvežęs ir užsienio valstybių ,,gyvenimą”, originaliai įamžintą.


Nenustebsime, jeigu Algirdas po kurio laiko pakvies į meninių nuotraukų fotoparodą, pavyzdžiui, ,,Popiežiaus Pranciškaus žingsniai ir  lietuvių veidai Marijos žemėje”.



Zurn._Popiezius_4_II.jpgPrisėskime ir pailsėkime, kojos juk nėra geležinės. Sunku buvo fotografams ne tik ištisas valandas laukti pagrindinio veiksmo, bet ir stovėti, eiti, bėgti. Neteko matyti, kad kuris nors kėdutę turėtų…
Nuotraukoje: Reta poilsio minutė ant šaltos plokštės sienelės krašto. Bet dėl to nė vienas nesusikrimtęs, nes jie pasirinko sunkų, bet įdomią fotoreporterio profesiją.







Zurn._popiezius_nauja._1__II.jpgNe tik vyrai, bet ir moterys yra puikios fotografės. Tiesa, jos su pavydu žiūri į tuos, kurių rankose – keliskart geresni fotoaparatai, tačiau ne nuo jų priklauso nuotraukos kokybė. Jeigu nori ir moki, net su telefonu gali puikią akimirką ,,pagauti”…

Pagarba tiems, kurie lydėjo Popiežių Pranciškų nuo pirmos iki paskutinės minutės Lietuvos žemėje. Lėktuve – jų nebuvo.Kartu su šventuoju Ganytoju iš Romos į Baltijos šalis, o iš čia – Italijon –  į skrido du LRT  televizijos ir radijo žurnalistai Edvardas Špokas ir  Vykintas Pugačiauskas. Įdomu, kai grįš jie Vilniun, turės, ką parodyti? O gal nei filmavo, nei fotografavo, o tik klausėsi, rašėsi ir … komentavo?






Lietuvos žurnalisto sąjungos nario Ramūno GUIGOS nuotraukos. Viršutinėje – pats fotografijos autorius, jau keleri metai gyvenantis Kaune. Apatinėje – ir Kaune, ir Vilniuje Popiežiaus viešnagės žurnalistai turėjo, kur prisėsti ir … rašyti.



Zurn.___Popiezius_2_Didele.jpg

Panašūs straipsniai