Popiežius Pranciškus, žurnalistai ir … kaunietiška ,,Artuma“ !

www.kaunozurnalistai.lt inf.


Popizius_eina._Didele.jpg


Didžiuokis, Lietuva, kad Tave aplankė vieno milijardo ir dviejų šimtų milijonų mūsų planetos tikinčiųjų Ganytojas Popiežius Pranciškus! 





Popiezius. Zurn. 5 II_1.jpg2018-ųjų rugsėjo 22 ir 23 dienos jau įrašytos mūsų istorijoje. Visa tai, kas vyko Vilniuje ir Kaune, LRT televizijos dėka, matė ne tik Nemuno kraštas. Popiežiaus viešnagę Lietuvoje tiesiogiai rodė JAV ir Italijos televizijos.

O keli šimtai žurnalistų, fotografų, operatorių sekė kiekvieną Popiežiaus žingsnį ir apie jį skleidė tikinčiųjų pasaulyje.  


(Nuotraukoje: Tik keli fotografai iš keli šimtų…)





Popiezius. Artuma. II_1.jpg
(Nuotraukoje: mėnesinis žurnalas ,,Artuma”, išleistas rekordiniu egzempliorių tiražu)


Net 110 tūkstančių egzempliorių tiražu Kaune buvo išleistas žurnalas ,,Artuma”, skirtas Popiežiaus Pranciškaus atvykimui.  Žvelgdami į kelias akimirkas, užfiksuotas šeštadienį Santakoje, cituojame ,,Artumos” vyr. redaktoriaus Dariaus Chmieliausko 

,,Laišką skaitytojams”.
Mielieji,

šią ypatingą ar net istorinę akimirką Jūsų rankose ir išskirtinis leidinys – mėnraščio Artuma specialusis numeris, skirtas popiežiaus Pranciškaus apsilankymui mūsų Tėvynėje. Geradarių bei rėmėjų dėka galime padovanoti Jums šį žurnalą, idant susitikimas su 

Šventuoju Tėvu nesibaigtų net jam išvykus ir galėtume tęsti, plėsti, gilinti pažintį su Pranciškumi.








Popiezius_4_II.jpg

(Nuotraukoje: Specialiai į Lietuvą iš JAV atskrido tenai gimę mūsų tautiečiai Monika Vygantas-Sabalis ir Paulius Sabalis bei Klaipėdos LSS universiteto auklėtinė, viešųjų ryšių specialistė Salomėja Karvelytė-Grigonė (kairėje). 

Ji gimė 1993-ųjų rugsėjo 2-ąją, Popiežiaus Jono Pauliaus II atvykimo Lietuvon išvakarėse. Po 25 metų – Popiežiaus Pranciškaus apsilankymo metu  Salomėja tapo Vytauto Didžiojo universiteto magistrante)





Sakau, būsiu nekuklus ir papranašausiu – ko popiežius Pranciškus apie mus turbūt nežino: kad mes, lietuviai, mėgstam padejuoti, kad gyvenam sunkiai, kad sekasi mums ne kažkaip, kad mėgstam kompleksuoti, jog maži, menki ar net netikę ir pikti mes esam… O štai Pranciškus, lyg girdėdamas mus, vienoje iš katechezių apie viltį atsiliepia:

Gyvenimas dažnai yra dykuma, sunku keliauti per gyvenimą, bet jei mes pasitikime Dievu, tas kelias gali tapti gražus, platus it greitkelis. Tiesiog reikia niekuomet neprarasti vilties ir nepaliauti tikėjus visada, nepaisant nieko. Kai esame vaiko akivaizdoje, nors turime daug problemų ir sunkumų, bet mes šypsomės, nes prieš save matome viltį: vai¬kas yra viltis! Šitaip ir gyvenime galime įžvelgti vilties kelią, leidžiantį mums rasti Dievą – Dievą, dėl mūsų tapusį Kūdikiu. Jis privers mus šypsotis, Jis duos mums viską! (2016 12 07)

Popiezius_2_II.jpg
(Nuotraukoje: TV3 ir LNK televizijos į Kauną atsiuntė savo specialius korespondentus)

Iš tiesų, žmonės gerieji, argi ne Dievo numylėtiniai ir nuostabiausių dalykų liudytojai esame?! 

Juk Viešpats mus taip pamilo, kad per istoriją nuolat lydėjo, į Laisvę vedė, net savo Sūnų mums išgelbėti atidavė, o galiausiai – dar ir popiežių atsiuntė! Iš pradžių vieną – Joną Paulių II, kuris kvietė: Nebijokite! Plačiai atverkite duris Kristui! 







Popiezius._Tomas._II.jpg(Nuotraukoje: Kaunietis, ,,Lietuvos ryto” televizijos operatorius Tomas Šileikis skuba įamžinti Popiežiaus Pranciškaus išvykimą)

O po to, kai šio gal ne iki galo supratome, štai vos po 25-erių metų, ir kitą savo Vietininką siunčia mums – su vilties žinia, kad nieko baisaus, jei gyvenimas pasirodė ir vėl sunkesnis, nei tikėjomės, jei pasisekė ne taip, kaip norėjome, bet niekas dar neprarasta – viltis tikrai gyva! Štai:

Gal galime mąstyti apie Dievą kaip apie glamonę, kuri išlaiko mus gyvus, pirmiau kurios nėra nieko? Glamonę, nuo kurios niekas, net mirtis negali mūsų atskirti? Ar mąstome apie Jį tik kaip apie didžią Būtį, visus dalykus sutvėrusį Visagalį, Teisėją, kontroliuojantį kiekvieną veiksmą? Žinoma, visa tai teisinga. Tačiau tik tuomet, kai Dievas yra meilė, viršijanti visus mūsų jausmus, anų žodžių prasmė įgyja  pilnatvę. Tuomet jaučiamės laimingi, net jei ir truputį sutrikę, nes Jis apie mus galvoja, o 

pirmiausia Jis mus myli! Ar neįspūdinga, kad Dievas glamonėja mus su tėviška meile? Tai taip gražu! 
(2015 08 26)
Popiezius_3_II.jpg(Nuotraukoje: Arčiausiai prie
Popiežiaus Pranciškaus Kaune
buvo ,,gervė” su vaizdo kamera
ir operatorius Sigitas Kazlauskas)

Brangieji, būtent šis Šventasis Tėvas – ne tik primenantis, bet ir liudijantis Dangaus Tėvo meilę mums – atvyko pas mus tik dėl to, kad susitiktų su mumis! 

Nors galvojom, kad maži, bet vėl esame popiežiaus bei viso pasaulio dėmesio centre. Atverkime jam savo širdis, jo šypsena, gestai, žodžiai tetampa mus atgaivinančiais tikraisiais širdies lašais! Per Pranciškų priimkime paties Tėvo meilę mums visiems, trokštantiems Dievo ir žmonių artumos!

Darius Chmieliauskas


www.kaunozurnalistai.lt nuotr.


Popiezius._Zur._2_Didele.jpg



Panašūs straipsniai