Laikraščio ,,Ūkininko patarėjas“ vadovams – korespondentų ultimatumas: grasina streiku!

www.agroeta.lt inf.

UP_nuotr._didele.jpg

Į laikraščio „Ūkininko patarėjas“ redakciją  Kaune suvažiavę šio leidinio kraštų korespondentai įteikė naujiesiems bendrovės vadovams „prašymą“ atiduoti jų dorai uždirbtus atlyginimus ir honorarus, nes priešingu atveju teigia neberašys straipsnių ir žada streikuoti.

„Agroeta“ primena, kad nuo 2017 m. spalio 11 d. „Ūkininko patarėjo“ valdymo ir kūrybinio proceso gana dviprasmiškomis aplinkybėmis buvo nušalintas pagrindinis bendrovės akcininkas ir leidinių vyr. redaktorius Vytenis Neverdauskas, kuris šiuo metu siekia per teismą įrodyti jo nušalinimo neteisėtumą.

Kaip pasakoja žurnalistai, naujieji vadovai tuomet darbuotojams žadėjo „aukso kalnus“. Jie esą su žemėmis maišė įmonės įkūrėjo ir ilgamečio vadovo V. Neverdausko visus darbus, apkaltino jį leidus „nerentabilų“ žurnalą šeimai ir moterims – taip jį spausdami pusvelčiui perleisti didįjį akcijų paketą.

Naujieji įmonės vadovai – direktorius Julius Skestenis, kuris yra ir buvo ne vienos bankrutuojančios įmonės vadovas, taip pat vyr. redaktorius Gintautas Misiukevičius, kuris yra tuo pačiu ir UAB „Dvylika pirklių“ direktorius, o jo žmona Ingrida Misiukevičienė vadovauja „Ūkininko patarėjo“ konkurentui „Valstiečių laikraščiui“, pasitelkę ankščiau įmonėje dirbusius darbuotojus ir „Ūkininko patarėjo“ akcininkus, ėmėsi pertvarkų. Tačiau jų veiksmai privedė prie finansinės krizės, kai darbuotojams vėluoja atlyginimai ir neišmokami honorarai.





UP_faksimile_II.jpgĮmonę spaudžia dar ir kreditoriai. Antai, kompiuterių ir informacinių technologijų ūkį prižiūrinčiai UAB „Ainera“ bendrovė skolinga beveik 7 tūkst. eurų. Ji svarsto, ar toliau aptarnauti „Ūkininko patarėją“.

Pirmadienį į redakciją atvykę kraštų korespondentai užregistravo savo „prašymą“, kurį veikiau reikėtų laikyti ultimatumu.

Direktorius J. Skestenis su žurnalistais nesusitiko. Vyr. redaktorius G. Misiukevičius tik skėsčiojo rankomis ir nieko konkretaus iš visos Lietuvos suvažiavusiems darbuotojams pasakyti negalėjo.

Pasak korespondentų, „darbo užmokestis vėluoja nuo pat UAB „Ūkininko patarėjas“ vadovybės pasikeitimo 2017 m. spalio 11 d.“. Jiems neišmokami atostoginiai – „net ir grįžę po atostogų į darbą dar nebūname gavę atostoginių“.

Dokumente darbuotojai teigia, kad „vis dar nesame gavę kompensacijų už 2018 m. birželio mėnesį spausdintiems rašiniams rengti išnaudotą kurą ir komandiruotes“.

Korespondentai savo lėšomis finansuoja keliones redakcijos projektams vykdyti, nors kai kurioms komandiruotėms skiriamas ir Žemės ūkio ministerijos finansavimas.

„Gerbdami save, tokiomis sąlygomis dirbti nesutinkame. Autorinis atlyginimas, nors neįformintas raštu darbo sutartyje, buvo viena susitarimo su Bendrove dalių – jį gaudavome kiekvieno mėnesio 25 d. Pablogėjus Bendrovės finansinei padėčiai, buvome užtikrinti, jog autorinis atlyginimas yra skaičiuojamas ir laikomas Bendrovės skola darbuotojams. Po 2017 m. spalio mėn. 11 d., kai Bendrovės valdyme įvyko permainų, nebuvome informuoti apie kokius darbo sąlygų pasikeitimus, todėl teisiškai mums ir toliau turi priklausyti autorinis atlyginimas“.

Rašte tvirtinama, kad vadovaujant bendrovei V.Neverdauskui, autorinį atlyginimą kūrybiniai darbuotojai gaudavo kiekvieno mėnesio 25 d. Tuo metu naujieji vadovai sau „už gerus darbo rezultatus“ skiria premijas.

„Ūkininko patarėjo“ kraštų korespondentai pareikalavo išmokėti jiems dorai uždirbtus ir investuotus pinigus. Priešingu atveju jie nebevyksiantys savo lėšomis į komandiruotes ir straipsnių neberašysiantys.

„Pasiliekame teisę kreiptis į Valstybinę darbo inspekcijos Darbo ginčų komisiją ir Teismą […] ir organizuoti streiką“, – rašoma darbuotojų prašyme.


Nuotraukoje: Laikraščio ,,Ūkininko patarėjas” redakcijos pastatas ir žurnalistų ,,prašymas” … savo uždirbtų pinigų

www.kaunozurnalistai.lt nuotr.

Panašūs straipsniai