Lietuvą ir krepšinio žurnalistą purvu apipylęs internautas – teismo suole!

Gintaras Šiuparys, www.lrytas.lt

Zagurskas_1_didele.jpg

2018-ųjų liepos 26-ąją Šiaulių apylinkės teismo teisėjas Nerijus Masiulis atvertė Lietuvos piliečio Simono Zagursko baudžiamąją bylą dėl BK 170-2 str. 1 d.(viešas pritarimas tarptautiniams nusikaltėliams) ir BK 154 str. 2d. (šmeižimas). 

Pateikiame šiauliečio žurnalisto Gintaro Šiupario publikaciją iš portalo www.lrytas.lt (kriminalai).


Už Lietuvos laisvę didžiausią kainą sumokėjusių tautiečių atminimą menkinęs, žinomą žurnalistą Vidą Mačiulį užsipuolęs transporto vadybininkas 35 metų Simonas Zagurskas priėjo liepto galą. Ne vieno žmogaus juodinimu kaltinamas veikėjas teisme savo žodžių neišsižadėjo, bet kaltas nesijaučia.

Beveik du dešimtmečius Didžiojoje Britanijoje praleidęs ir transporto vadybininku dirbęs S.Zagurskas viešojoje erdvėje dažniausiai reiškėsi prisidengęs Simono Kroydono slapyvardžiu. Vyriškis savo paskyroje socialiniame tinkle užsipuolė net Lietuvos valstybę – pažėrė kaltinimų, kad buvo klastojami faktai dėl 1991 m. sausio 13-osios įvykių. Jis patikino žinąs, kad lietuviai šaudė į lietuvius, o kaltę suvertė sovietų kariams. S.Zagurskas įvardijo, kad į taikią protestuotojų minią šaudė lietuviai snaiperiai, tarp kurių būta ir moterų. Puolė ir Lietuvą, ir žurnalistą Dėl akivaizdžių nesąmonių skelbimo buvo kreiptasi į prokuratūrą, kuri atliko ikiteisminį tyrimą dėl viešo pritarimo tarptautiniams nusikaltimams, SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams Lietuvos Respublikai ar jos gyventojams, jų neigimo ar šiurkštaus menkinimo.

 Į tą pačią bylą buvo sujungtas dar vienas ikiteisminis tyrimas, kurio verpete atsidūrė žinomas televizijos žurnalistas Vidas Mačiulis. S.Zagurskas garbaus amžiaus žurnalistą apkaltino bendradarbiavus su KGB, seksualiai priekabiavus prie Lietuvos krepšinio legendinių krepšininkų, su jais girtuokliavus, kitais nebūtais dalykais. (Rašinyje kaltinamasis džiaugiasi buvusio ,,Europos” laikraščio leidėjais Jaroslavu Banevičiumi ir Povilu Gončaru, pamiršęs ar nežinantis, kad lygiai prieš 20 metų jiedu už šmeižimą buvo nuteisti realiu laisvės atėmimu ir bausmę atliko. www.launozurnalistai.lt papildymas) 

Pirmajame teismo posėdyje buvo suabejota, ar nereiktų bylą nagrinėti uždaruose posėdžiuose, bet įvairiais iškrypimais viešai apkaltintas V.Mačiulis paprašė viešumo: “Visa tai yra nesąmonės, tegul sužino visi tiesą“. Nukentėjusiuoju pripažintas kaunietis žurnalistas paprašė atlikti psichiatrinę ekspertizę, nes suabejojo, kad tokius kliedesius gali skelbti sveikas žmogus. Teismas prašymą patenkino iš dalies – apie psichikos ligas bus paklausta paties teisiamojo, pasiųstos užklausos į psichiatrijos ligonines.

 S.Zagurskas savo ruožtu prašė pakeisti kardomąją priemonę. Mat jis buvo sulaikytas Lietuvos oro uoste, kai grįžo iš Didžiosios Britanijos pasikeisti pasą. Vyriškiui buvo pareikšti įtarimai, paskirta kardomoji priemonė ir paimtas asmens dokumentas. Iš Lietuvos išvažiuoti nebegalintis S.Zagurskas guodėsi, kad jau prarado darbą, oro uoste stovi jo palikta mašina, o netrukus gali netekti ir Didžiojoje Britanijoje turimo būsto. Teisiamasis bandė išprašyti panaikinti kardomąją priemonę ir žadėjo uoliai lankyti teismo posėdžius. 

 Bylą nagrinėjantis teisėjas nusprendė, kad kardomoji priemonė nebus keičiama. Šis klausimas bus atnaujintas, kai S.Zagurskas apsispręs duoti parodymus. Teisiamasis pareiškė, kad tai daryti pageidauja paskutinis. Nemažai aistrų sukėlė ir S.Zagursko išpuolyje prieš V.Mačiulį minimi asmenys. Save žurnalistu laikantis vyriškis į skandalingą ir neįtikinamą istoriją įpynė garsiausius Lietuvos krepšininkus – Modestą Paulauską, Arvydą Sabonį, Šarūną Mačiulionį, Šarūną Jasikevičių, Artūrą Karnišovą, Liną Kleizą, Romaną Brazdauskį. Atrodo, kad akistatos su krepšinio legendomis pabūgo ir pats teisiamasis. S.Zagurskas pareiškė, kad šių liudytojų į apklausą teisme kviesti nereiktų. 

Šios baudžiamosios bylos nagrinėjimą Šiaulių apylinkės teisme numatyta tęsti rugpjūčio 30-ąją, rugsėjo 3-ąją ir 20-ąją.

Nuotraukose:
Šiaulių apylinkės teismo posėdžio salėje iš Švėkšnos kilęs ir daugiau kaip 17 metų Didžiojoje Britanijoje gyvenantis Simonas Zagurskas (g.1982 m.), dažniausiai savo feisbuke rašęs Simono Kroydono vardu, dar nesuprato, kad tai yra baudžiamoji byla ir jam reikės atsakyti pagal Lietuvos įstatymus

Gintaro Šiupario (www.lrytas.lt) nuotr.


Zagurskas_2_n._didele.jpg

Panašūs straipsniai