Atsisveikinimas su Išeinančiaisiais … žurnalistiškai, kitaip!

www.kaunozurnalistai.lt inf.


Ruzgo_ketur._didele.jpg

Lygiai prieš mėnesį Amžinybėn iškeliavo žinomas kaunietis meno kūrėjas, vienas pirmųjų Lietuvos televizijos operatorių, LŽS ir LDS narys Juozas Ruzgas. Trejus metus jis sirgo sunkia onkologine liga, bet didvyriškai laikėsi iki paskutinio atodūsio… 


Ruzgo_keturn._4_II.jpgKai vienos birželio dienos pavakarę Juozas Ruzgas užmigo amžiams, ne tik tėvą rūpestingai 34 mėnesius slaugiusiam sūnui Viliui, bet ir velionio žmonai, dar dviems sūnums ir dviems dukroms iškilo klausimas: kur šarvoti urną? 

Kauno žurnalistų namų spaudos konferencijų salėje? Bet ji yra nedidelė, ir dar virš nuomininkų virtuvės… 

Kauno menininkų namuose, kur Lietuvos dailininkų ir žurnalistų sąjungos narys buvo dažnas  svečias? Tačiau tenai su Išėjusiuoju atsisveikinti nepritarė miesto savivaldybė…







Ruzgo_keturn._5_II.jpgJuozo Ruzgo palaikai buvo pašarvoti – skulptoriaus dirbtuvėje, kur jis praleido daug savo gyvenimo dienų. 

Jis išėjo, bet čia liko jo kūrinių maketai ir didžiulės skulptūros, kurias belieka išlieti bronzoje…

 Netoli urnos buvo sudėti Juozo Ruzgo foto aparatai ir vaizdo kameros, kurios įamžino daug svarbių Lietuvos gyvenimo epizodų. 


Dideliame televizoriaus ekrane visą laiką keitėsi vaizdai, kuriuose buvo rodomas kuriantis skulptorius ir operatorius. Parodytas ir paskutinis Juozo Ruzgo interviu www.kaunozurnalistai.lt apie pirmuosius jo darbo metus Lietuvos televizijoje.




Ruzgo_ketur._II.jpgOriginalus atsisveikinimas su velioniu buvo surengtas ne tik skulptoriaus dirbtuvėje. Nuoširdūs žodžiai apie bičiulį buvo pasakyti ir Karmėlavos kapinėse, kur ilsisi visa Ruzgų šeima.

Daugelis atkreipė dėmesį, kad ant paminklo pats skulptoriaus jau buvo iškalęs savo vardą, pavardę ir gimimo metus… Tai padaryti, tikriausiai, Juozui Ruzgui buvo sunku… Jo mirties metus tuo pačiu stiliumi jau įrašys kiti.



Saulėtą ir karštą vasarą Petrašiūnų panteone amžiams su mylimu tėveliu išsiskyrė ir mūsų kolegė Lietuvos žurnalistų sąjungos narė Birutė Garbaravičienė. Aštuoniasdešimt aštuonerius metus sulaukusį Juozapą Bogdanskį palydėjo daug žmonių, kurie, deja, nepažinojo Išėjusiojo. Jie dukrų žurnalistės Birutės Garbaravičienės ir gydytojos Jūratės Balčiūnienės kolegos, pažįstami, buvę bendradarbiai. 

Apie savo Tėvelį kapinėse jautriai kalbėjo velionio mylimos dukros Birutė ir Jūratė. Žurnalistai, dalyvavę šiose laidotuvėse, sakė, kad pirmą kartą išgirdo ir pamatė, kad prie kapo tokį atsisveikinimo žodį tartų artimieji. Tai puikus pavyzdys visiems!




Iamz._oper._2_II.jpgIšėjo ir buvęs dailininkas, puikus kino ir televizijos operatorius Stasys Dargis, apie kurį Romainių kapinėse nuoširdžiai kalbėjo buvę kolegos žurnalistai, dailininkai, jį pažinoję kauniečiai. 



O gedulo salėje šalia šv.Antano bažnyčios prie originaliai papuoštos urnos su Stasio gyvenimo nuotraukomis, buvo rodomos jo sukurtos laidos ,,Įamžino operatorius S.Dargis“, kurias prieš dešimtmetį komentavo pats autorius. 



Visi vaizdo archyvai buvo įdomūs, nes TV laidų herojai jau seniai mirę. Visus sujaudino kolegos nufilmuoti vaizdai apie poetės Salomėjos Nėries kapo šalia Vytauto Didžiojo karo muziejaus paieškas, palaikų atkasimą ir perlaidojimą Petrašiūnų panteone…

Talentingas operatorius, buvęs Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Stasys Dargis Išėjo, tačiau Jo kūryba liko. Dar iki rudens mūsų svetainėje www.kaunozurnalistai.lt bus patalpintos visos išlikusios televizijos laidos ,,Įamžino operatorius“…


www.kaunozurnalistai.lt nuotr.



Iamz._oper._1_didele.jpg

Panašūs straipsniai