AMŽINĄJĮ ATILSĮ. MIRĖ LŽS NARYS STASYS DARGIS (1936 04 28 – 2018 07 14)

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Dargis_Stasys__didel_.jpg


Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyrių šiandien pasiekė liūdna žinia: vėlyvą liepos keturioliktosios vakarą po ilgos ir sunkios ligos Kauno Raudonojo kryžiaus ligoninėje amžiams užmigo žinomas kaunietis kino ir televizijos operatorius, LŽS narys Stasys Dargis. Iki Jo gyvenimo šimtmečio, kurio kolega buvo pasižadėjęs sulaukti, liko aštuoniolika vasarų, ir keliskart daugiau nebaigtų darbų.

Stasys buvo toks vienintelis, nepakartojamas Kauno kultūros gyvenimo kino ir video metraštininkas, sugebėjęs įamžinti bene visas dailininkų parodas,  sukūręs apybraižas apie iškilius meno kūrėjus. Atrinkti, sugrupuoti ir skaitmenoje palikti savo kūrybą, reikėjo dar ne vienerių metų. ,,Kai Kultūros ministerijai pasiūliau visą savo archyvinę medžiagą, ją tinkamai sutvarkius, padovanoti – atsakymo nesulaukiau, vadinasi, nereikia… Gaila, bet į šiukšlių konteinerį išmesti nežadu…“- prieš dešimtmetį rašė kūrėjas.

Išdidus, žemaitiškai užsispyręs, bet kuklus operatorius ir režisierius Stasys Dargis buvo ir puikus žodžio meistras, lygiai prieš dešimt metų atsiskleidęs knygoje ,,Žurnalistai apie laiką ir save“ (,,Dėduk, aš noriu būti žmogus su kino kamera,“- sako Nojus, mano anūkas). Rietavo, kur prasidėjo Stasio gyvenimas, bažnyčios šventoriuje Jo pirmąkart pamatytas kino filmas, taip įstrigo sielon, kad S.Dargis tapo tuo, kuo norėjo būti. Pėsčias ir alkanas penkiolikametis atvyko į Kauną, kad taptų Meno mokyklos auklėtiniu. Paskui neakivaizdžiai studijavo Dailės institute, Maskvon važiavo mokytis operatoriaus meno. Dailininko apipavidalintojo profesija buvo duonai, o filmavimas – dvasiai. 





Dargis_Stasys_j.b._2_II.jpgPrieš penkiasdešimt metų Lietuvos televizijos ,,Dienos panoramai“ S.Dargio sukurti savarankiški reportažai Jam atvėrė duris į LTV Kauno redakciją, kurioje  praleido kelis dešimtmečius. Puikus savo profesijos meistras savo prisiminimuose rašė: ,,Tik kino kameros dėka aš galėjau geriau suprasti pasaulį, galėjau sutikti daugybę nuostabių žmonių. Didžiuojuosi savo sukauptu kino-video archyvu, kuriame išlikę unikaliausi kadrai…“

Mes, buvę Stasio kolegos, didžiuojamės, kad vieni iš kitų mokėmės, kartu liūdėjome dėl nesėkmių ir džiaugėmės bendra kūrybine sėkme. Kartu buvome, kai S.Dargis gavo ,,Gintarinį parkerį“, Kauno Santakos ženklą ar Kauno meno kūrėjų asociacijos premiją. Simboliškas, kad operatorius Išėjo Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 85-ųjų metinių dieną. Jo su kolega sukurtas dokumentinis filmas apie  bebaimius lakūnus, liks Lietuvoje amžiams. Kaip ir mūsų prisiminimai apie kūrėją. 

 Daug apie vyrą, tėvą, senelį ir prosenelį gali papasakoti Jo žmona dailininkė Zinaida Dargienė, dukros Aušrinė ir Lina, septyni vaikaičiai ir du provaikaičiai. Tegul išsipildo buvusio operatoriaus svajonė, kad kažkas iš Jo giminės pratęstų Žmogaus su kino kamera pradėtą mūsų gyvenimo istoriją.

Vidas Mačiulis, 

LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas


Urna su velionio Stasio Dargio palaikais šv. Antano bažnyčios (Radvilėnų pl. 11) šarvojimo salėje bus pastatyta antradienį 15 val. Po atsisveikinimo – trečiadienį 14 val. išvežama į Romainių kapines. Šv. Mišios už velionį bus aukojamos Kauno Arkikatedroje bazilikoje trečiadienį 18 val.

Panašūs straipsniai