Žurnalistai savaip įamžino olandų diplomato atminimą

Olandu_dipl._foto_dide..jpg

Tą saulėtą birželio popietę, kai Kauno Laisvės alėjoje buvo atidengtas simbolinis šviesos monumentas, skirtas Lietuvos ir Lenkijos žydus Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjusiam olandų diplomatui Janui Zvartendeiko, susirinko neįtikėtinai daug žmonių. Tai turėjo nudžiuginti ne tik miesto merą Visvaldą Matijošaitį, bet ir garbingą svečių palydą, kurių priešakyje buvo Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Nyderlandų karalius Vilemas Aleksandras (nuotraukoje).




Olandu_diplomatas_4_II.jpgBene pirmąkart prie Soboro buvo ir tokia žiniasklaidos atstovų gausa. 

Vien tik operatorių ir fotografų buvo virš dvidešimties. 

Visos Lietuvos televizijos parodė reportažus iš Laisvės alėjos, o internetiniai portalai pateikė daugybę nuotraukų ir pasakojimų apie 1940 metais Nyderlandų garbės konsulu ir kompanijos „Philips“ atstovu Kaune dirbusį J. Zvartendeiko, kuris išdavė 2400 vizų į Kiurasao salą ir išgelbėjo žmonių gyvybes.










Dainoras_Lukas_su_foto_II.jpgJeigu daugelis spaudos, radijo ir televizijos žurnalistų tik dabar pirmąkart išgirdo olando diplomato pavardę, tai mūsų kolega Dainoras Lukas jau prieš penkiolika metų ,,Kauno dienai“ paruošė straipsnį ,, ”Kurasao angelas” sugrįžta iš užmaršties“. (Ši archyvinė publikaciją – mūsų svetainės ,,Komentaruose“).

Buvęs ,,Kauno dienos“, o dabar žurnalo ,,Mano ūkis“ žurnalistas Dainoras Lukas irgi dalyvavo jaudinančiame renginyje, skirtame jo surasto ir aprašyto diplomato atminimui. Jis savo fototeką papildė naujomis nuotraukomis, kurios ir po daugel metų primins žurnalistinius ieškojimus ir atradimus.



(Nuotraukoje: Žurnalo ,,Mano ūkis” žurnalistas, LŽS narys Dainoras Lukas)










Rytis_Zemkauskas_II.jpgLietuvos žurnalistų sąjungos narys D.Lukas mūsų svetainės korespondentui prisipažino, kad buvo nelengva tada surinkti apie olandą, kuris buvo Japonijos diplomato Čijūnės Sugiharo ,,šešėlyje”, medžiagą ir ją pateikti dienraščio skaitytojams. 

Reikėjo kauniečiui susirašinėti ir su diplomato J.Zvartendeiko artimaisiais, kurie tik dabar
 atvyko į Kauną.

(Nuotraukoje: Žurnalistas,
VDU Viešosios komunikacijos katedros  doc. Rytis Zemkauskas)















Olandu_diplomatas_3_II.jpgDrąsus olandų diplomatas įrašytas į Pasaulio teisuolių sąrašą, po mirties apdovanotas Lietuvos Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi. Lietuvos šimtmečio metais Jano Zvartendeiko atminimui skirta ir simbolinė šviesos instaliacija Laisvės alėjoje.


Iškilmingą ceremoniją Kaune vedė žinomas televizijos žurnalistas, Vytauto Didžiojo universiteto Viešosios komunikacijos katedros doc. Rytis Zemkauskas.


Pakviestųjų svečių būryje buvo ir Lietuvos žurnalistų sąjungos bei Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos nariai Birutė Garbaravičienė ir prof. Egidijus Aleksandravičius (nuotraukoje).

Malonu, kad kauniečiai žurnalistai savaip palieka pėdsaką Kauno ir Lietuvos gyvenime. Žiniasklaidos užfiksuota istorija liks amžiams.

www.kaunozurnalistai.lt nuotr.


Olandu_dipl._1_didele.jpg

Panašūs straipsniai