Pasveikinimo tostas kūrėjui jubiliatui Laimonui Iniui!

Inis_ir_Kundrt._didel..jpg

Negi rašytojui ir žurnalistui Laimonui Iniui jau tiek – 80?

Bet ir knygų parašyta tiek, o gal ir visas šimtas? 
Todėl guodžia, darosi linksma, kad parašyta tiek! Juk knygos – aukščiausia pasireiškimo forma,išryškina gyvenimo prasmę, vertą, pilnatvę. 
Bet vis tiek, pradedant rašyti naują kūrinį, klausiat saves: ,,Ar verta?” (klausimas iš L.Inio ,,Sakmės apie gervių tiltą”). 



Laimonas_INIS._Piesinys_II.jpg

Tai ne kas kita, kaip tik pasitikrinimas, įsipareigojimas sau, imperatyvas: įsigilinti, apmąstyti, kritiškai vertinti, apgalvoti siekimus, tikslus, temos aktualumą, vididinio balso tikrumą, siužeto vingrybių įnoringumą.


Tik šitaip. O kai šitaip, tai ir knygos nuo metaforų originalumo, atsinaujinusio žodyno tiesiog kibirkščiuoja, jose  vyrauja pozityvi mintis, šviesūs personažų paveikslai, žybčioja paradoksais.


Nuo pat pirmosios – pasisveikinimo su su saule (,,Labas rytas, saule!”) knygos, yra gražu, kilnu, 

simboliška taip pradėti kūrybinį kelią. 

Tai ir vidinis įsipareigojimas – kalbėti tik širdies balsu. Todėl romanai ir apsakymai, sakmės ir padavimai, apybraižos ir esė, kitokio pobūdžio tekstai, sugulę į knygas, gimė tik iš intesyvaus sielos gyvenimo, iš prisotinto vidinio turinio, ilgametės patirties. Ir iš širdies!




Iš vidaus išplaukia žmogiškosios savybės, jų taurumas, moralumas: gerbti, mylėti, atjausti, suprasti, padėti bėdoje, linkėti kitam tik gero etc.; bent mintimis, bent sapnuose sugrįžti į savo gimtinę, neišduoti savo prigimtinės kalbos (tai mintis iš ,,Sakmės apie gervių tiltą“). Ir jaukios, malonios bičiulystės valandos ,,fazendoje“, kur virvena, srovena upeliukas, žydi gėlės, žaliuoja medžiai, o po jais kvepia… rūkyti lašinukai.


Medalis___Inio_II.jpg


Visa tai taip giliai įsirėžę į atmintį ir širdį!.. 

Už tą įspūdingą laiką, praleistą kartu, už knygas, kurios mums suteikė daug malonių akimirkų, tariame nuoširdžiausią AČIŪ! Ir linkime, linkime, kad ir toliau lydėtų kūrybinis įkvėpimas, kūrybinė aistra.


Taigi, TOSTAS: Kuo geriausių Jubiliatui rašytojui ir žurnalistui Laimonui INIUI sveikatos, ilgiausių metų – sulaukti 90, o po jo – ir viso šimto!



Regina ir Juozas KUNDROTAI



Nuotraukoje: 

(viršuje) Aštuoniasdešimtmetis rašytojas ir žurnalistas Laimonas Inis kartu su kolega LŽS ir NŽKA nariu Juozu Kundrotu (dešinėje)

Laimono Inio portretas, kurį nupieš LDS ir LŽS narys Vladimiras Beresniovas (Vlaber)


Jodo Dirsės sukurtas kauniečių  žurnalistikos senjorų klubo MES medalis, kuris buvo įteiktas L.Iniui

Panašūs straipsniai