D. Poškienė. „Sodinu obelaitę – gerbiu Motinų atminimą − puošiu Lietuvą“

Dalia POŠKIENĖ, LŽS narė, LUMA prezidentė

Dalios_kom._didele.jpg

Mes visi nešiojame savyje motinos pamokymus ir jos širdies šilumą. Mama – artimiausias žmogus pasaulyje, suteikęs gyvybę ir gyvenimo pradmenis, joje susijungia kančia ir meilė, nerimas ir pasiaukojimas. Pagarba motinai yra pagarba ir žmonijai, pagarba Kūrėjui, pagarba ir sau patiems, nes visi esame motinų vaikai ir joms daug kuo skolingi.

Kunigas Saulius Paulius Bytautas OFM.Tai žodžiai, skirti Lietuvos Motinoms, tarti Kaune, šv. Jurgio konvente po šv. Mišių, kurias aukojo kun. Saulius Paulius Bytautas OFM, kai šventino vienuolijos sodelyje pasodintą obelėlę. 

Šiais metais Lietuvos Universitetų Moterų Asociacija (LUMA) (https://www.luma.lt/), minint Motinos dieną, švenčiant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio, paskelbtus Sąjūdžio, Lietuvos skautų judėjimo, Simono Daukanto, Vydūno, Adolfo Ramanausko-Vanago, Tėvo Stanislovo metus, norėdamos pagerbti absoliučiai visas motinas, organizavo akciją „Sodinu obelaitę – gerbiu Motinų atminimą − puošiu Lietuvą“. 




Dalios_kom_nauja_II.jpgObelaitė, kaip simbolis MOTINAI, MOTULEI-SENGALVĖLEI, nesugrįžusiai iš tremties, žuvusiai karo metu, kovojusiai už tautos laisvę ir nepriklausomybę, dirbusiai švietėjišką, kultūrinį, visuomeninį ar kitą darbą, arba auginusiai vaikus – Lietuvos ateitį, kad neišnyktume, kad sugrįžtume išvykę, kad išsaugotume Lietuvą, Lietuvos Nepriklausomybės 100 – mečio proga – tai bus atminimas ir pagarba.

Akcijoje aktyviai dalyvavo LPTKS Kauno filialo nariai, LUMA Kauno skyriaus, XXVII knygos mėgėjų draugijos nariai, nemažas būrys jaunų šeimų. 

Gegužės 2 d. Sereikiškių parko Bernardinų sode pasodinta obelis Lietuvos Motinoms. Vilniaus parkų direkcijos vadovas Laisvūnas Būtėnas, akcijos sumanytoja ir koordinatorė Irena Ceinoriūtė, Medardo Čobuto trečiojo amžiaus universiteto Turizmo fakulteto dekanė Teodora Dilkienė ir kiti įvardijo misiją, kad tai bus atminimas visoms mūsų šalies MOTINOMS. Obelis visada asocijavosi su balta motulės galva – kaip šeimos, meilės, gerumo, vaisių gausos − kaip ir gausių šeimų, simbolis. 

Kaip gyvosios atminties simbolis čia bus ir žurnalistui Gediminui Zemlickui. Jo močiutei Petronėlei Remeikaitei-Zemlickienei, kilusiai iš Kvetkų, gyvenusiai Naujasodės kaime Rokiškio rajone. Anksti ji liko našlė, viena išaugino penkis sūnus ir dukrą. Jauniausias sūnus, (G.Z. dėdė) Vladas Zemlickas, išėjo į partizanus ir 1947 m. vasario 25 d. žuvo už Tėvynę, kovodamas prieš sovietų okupantus ir vietos stribus. Vlado mama, Petronėlė Remeikaitė-Zemlickienė su dukterimi Elena Zemlickaite (Damašiene) buvo ištremtos į Krasnojarsko kraštą, kur močiutė ir mirė. Palaidotos tremties vietoje Krasnojarsko krašte, atminimui.

Sodinant obelaitę, kalbėjo tremtyje, Krasojarsko krašte, Užūro rajone, Lopatkos kaime gimęs Juozas Rimkus, Lietuvos kultūros darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas.

Džiugu, kad aktyviai įsijungė ir „Misija Sibiras“ dalyviai. 

Sereikiškių parko Bernardinų sode, šalia centrinio fontano, bus pasodintas magnolijos medis nuo VšĮ „Vilniaus miesto parkai“. 

Sereikiškių parko Bernardinų sodas tinkama vieta, nes čia laisvalaikį leidžia šeimos, motinos su vaikais, senoliai. Šiame parke vyksta kartu kaita.

Su džiaugsmu į organizuojamą akciją įsijungė Panevėžio gamtos mokykla. Vadovaujami Panevėžio gamtos mokyklos direktoriaus pavaduotojos ugdymui Virginijos Kuzmienės, obelaitę. sodino mokyklos mokiniai ir pedagogai. 

Lietuvoje – iki gegužės 15 d. buvo pasodintos obelaitės Ukmergėje, Šilalėje, Panevėžio raj., Šilutėje, Rokiškyje, Biržuose. 

O Pasaulio Lietuvių Centre, Lemonte LUMA Vakarų Amerikos skyrius, vadovaujamas pirmininkės dr. Rimos Kašubaitės-Binder, obelaitę sodins Lietuvos valstybės atkūrimo 100- mečio šventėje, kuri vyks 2018 m. rugsėjo 23 d.

„Ak, obelėle, ir vėl žydi, žiedakėlėle, mano širdy. Stovi po langu balta balta − žiedais į dangų, ta ir ne ta. Bitėmis gieda tavo galva: viską – į žiedą kolei gyva. Kurgi aš dėčiau baltus vargus, jei nežydėčiau – kaip ir žmogus“. (Justinas Marcinkevičius) 

Lai žydi 100-čio Lietuva motinų meile. „Kaip gera žiūrėti į žydinčią obelį, miegantį vaiką ir į Tavo akis…, kurios primena vaikystę ir vakarą šiltą, mieguistą. 


Dalios_kom._2_didele.jpg

Panašūs straipsniai