Laikas gyvena … knygose

Dalia POŠKIENĖ, LŽS narė, XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkė

A.Mickevi__iaus_bibl._didele.jpg

Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną šiais metais XXVII knygos mėgėjų draugija pažymėjo Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje. 

Prieš dvidešimt penkerius metus Kaune atkurtoji draugija parengė ir išleido daugiau kaip 20 įvairių leidinių, organizavo tarptautines konferencijas Šveicarijoje, Kaliningrade, rengė ekslibrisų konkursus, parodas, Knygos šventes. Šiais metais tai jau dvidešimt ketvirtoji knygos šventė. Ją draugija skyrė Lietuvos nepriklausomybės šimtmečiui, Vydūno metams ir – dovanos knygiams, bibliotekininkams – Metraščio VI tomo sutiktuvėms.

Šiųmetėje šventėje į literatūrinę-muzikinę kelionę „Amžinas esmi keleivi“, skirtą Vydūno 15-osioms gimimo metinėms, pakvietė aktorius Petras Venslovas ir etnologė dr. Daiva Šeškauskaitė.

Nuotraukoje: Etnologė dr. Daiva Šeškauskaitė ir aktorius Petras Venslovas


Mickev._bibl._2_II.jpgDalyvaujant gausiam M. Mažvydo bibliofilų klubo nariams, sostinės ir Trakų bibliotekininkų, knygos bičiulių būriui, atverstas XXVII knygos mėgėjų metraščio VI tomas. 

Redaktorius – rašytojas Laimonas Inis apžvelgė istorijos ir literatūros sankirtas, suminėjo svarbiausius išskirtinio bibliofilinio leidinio akcentus. Knygoje – 42 autoriai. 25 iš jų rašo apie žymių žmonių vardais pavadintas Lietuvos bibliotekas. 

Svarbi vieta skirta knygai išeivijoje. Atskirai minimi nepriklausomybės akto signatarai – Draugijos nariai – Kazys Bizauskas, Petras Klimas, Jurgis Šaulys, Mykolas Biržiška. Metraštyje nemažai vietos skirta knygos ženklams, ekslibrisų kūrėjams, istorijos tyrinėjimams. Savo publikacijas pristatė žurnalistai, draugijos nariai Vladimiras Beresniovas, Perpetua Dumšienė, Gediminas Zemlickas. Atverčiant VI tomą, kalbėjo straipsnių autoriai Romas Dobrovolskis, Kaliningrado lietuvių bendruomenės pirmininkas Sigitas Šamborskis, Vytautas Gocentas, Alvydas Surblys. 

Knygoje, skyriuje Istorijos atšvaitai, nemažai vietos skirta Piliakalnių metams. Apie juos kalbėjo dr. Ina Dagytė Mituzienė ir kraštovaizdžio architektas Alvydas Mituzas. 

Draugijos pirmininkė – Metraščio sudarytoja Dalia Poškienė ir redakcinė kolegija – Juozas Rimkus, Birutė Butkevičienė pasidalijo šios knygos parengimo, išleidimo vargais ir džiaugsmais, padėkojo leidėjui Vidmantui Staniuliui.



Nuotraukoje: Architektas Alvydas Mituzas ir dr. Ina Dagytė – Mituzienė


Mickev._bib_II.jpgKaip ir kiekviename tome – plati, iliustruota Draugijos veiklos apžvalga. 
Džiugu, kad Draugijos vardą tarptautinės parodose garsina dailininkas Vladimiras Beresniovas. Prasmingi akademiko prof. Romualdo Grigo darbai. „Versmės“ leidykla, vadovaujama Petro Jonušo, leidžia knygas su Draugijos ženklu. Vilniaus universiteto profesorius emeritas, Karoliniškių mikrorajone veikiančio „Karelijos” klubo pirmininkas Vygandas Čaplikas.

Profesorius V.Čaplikas jau nuo seno skatina ryšius tarp mūsų šalių, ragina Lietuvos žmones pažinti Suomiją. Jis svariai prisidėjo prie draugystės tarp miestų dvynių Vilniaus ir Joensuu stiprinimo. Nuo 1990 metų profesorius dalyvauja Lietuvos–Suomijos draugijos veikloje, ne vienerius metus buvo jos pirmininkas, o Lietuvai atgavus nepriklausomybę dirbo 1991-aisiais pradėto leisti laikraščio „Suomija“ redaktoriumi. 

Profesoriaus aktyvi veikla – puikus pavyzdys, kaip draugijos gali padėti užmegzti glaudžius ilgalaikius ryšius. Suomijoje iš privačių lėšų įsteigtas Suomijos – Lietuvos kultūros fondas jau kelerius metus iš eilės Suomijai nusipelniusius asmenis apdovanoja Kultūros fondo premijomis. 2016 m. gegužės mėnesį įvykusio fondo valdybos susirinkimo metu buvo nuspręsta premiją skirti klubo „Karelija“ pirmininkui, profesoriui emeritui Vygandui Čaplikui.

Aktyviai į Draugijos veiklą įsirašė naujieji nariai – Vytautas Gocentas, Saulius Paulius Bytautas OFM.  Sukurta Draugijos svetainė www.27knygosmegejai.lt atvėrė langą plačiajai auditorijai. Apie Draugiją informacija matoma ir pasauliui svetainėje wiki/pasaulio lietuviai, kurios vadovas – Edvinas Giedrimas. 

Nuotraukoje: XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkė Dalia Poškienė


Mickev._b._II.jpgNuo penktojo tomo išleidimo (2014) pokyčiai Lietuvoje, kultūros istorija savaip palietė ir Draugijos narius… 

Didelė netektis ne tik Draugijai, bet ir Lietuvai, netekus Garbės nario Romualdo Ozolo, knygiaus, vieno iš Draugijos atkūrimo iniciatoriaus Ričardo Venckaus, kolekcininkų Juozapo Šimkaus, Henriko Kebeikio. Jų darbai liks šviesia atmintim bendravusiems su šias žmonėmis.

Ėjome, einame kultūros, istorijos keliu ir tikime, kad knygos šventovės, jas lankantys atvers šeštąjį tomą… 

Tradicinė XXIV knygos šventė „Laikas gyvena knygose“ į programą jau ketvirti metai pakviečia ir Lietuvos rašytojų sąjungos organizuotą akciją „Lietuva skaito“. Joje šiais metais parinkome ir tuo pagerbėme rašytoją Laimoną Inį. Ištraukas iš naujausios knygos skaitė aktorė Kristina Kazakevičiūtė.


Ir dar viena „perskaityta“ knyga – Jūratė Gulbinienės IĮ dovanota tradicinė knyga – tortas, kurią skanavome drauge su šventės organizatoriais, koordinatore Rūta Skorupskaite ir svečiais.


Publikacijos autorės Dalios Poškienės nuotr.

Panašūs straipsniai