Trims vilniečiams ,,Žurnalistikos riteriams“ – vienas kauniečių kardas!..

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Zurnalistu_kardas___Vilniui_didele.png


Du tūkstančiai šeštaisiais Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus valdybos iniciatyva buvo įsteigta simbolinė ,,Žurnalistikos riterio“ premija. Riteriškas kardas kasmet yra įteikiamas Lietuvos žiniasklaidos žmonėms, kurie drąsiai meta iššūkį šalies valdininkams ar savo darbdaviams, kritiškai vertina jų darbą , atsisako ruošti nepriimtinas žurnalistines medžiagas, laimi civilines ar baudžiamąsias bylas.

2018-ųjų, gegužės 12-ąją vykusiame LŽS Kauno apskrities skyriaus šventiniame renginyje, skirtame Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai, buvo paskelbas dvyliktasis ,,Žurnalistinio riterio“ laureatas. Šį kartą, kaip ir 2015 metais, kai buvo pagerbtas BNS kolektyvas, simboliniais riteriais paskelbti trys žurnalistai. Tai portalo www.15min.lt žurnalistinių Tyrimų skyriaus nariai Šarūnas Černiauskas, Dovydas Pancerovas ir Birutė Davidonytė, kurie pastaraisiais metais išaiškino ir paskelbė daug įvairių faktų apie mūsų šalies gyvenimo piktžaizdes.


Šarūnas Černiauskas vadovauja 2015 metų pavasarį įsteigtam 15min Tyrimų skyriui. Žurnalisto specializacija – korupcija, pinigų plovimas ir viešieji pirkimai. Keletą metų su tarptautiniu tiriamosios žurnalistikos centru „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ bendradarbiaujantis žurnalistas dirbo su Panama Papers – didžiausiu žurnalistiniu tyrimu istorijoje, privedusiu prie daugybės permainų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Dovydas Pancerovas – tyrimų žurnalistas: ,,2006 metais, kai pradėjau dirbti reporteriu, perskaičiau britų redaktoriaus Davido Randallo knygą „Universalus žurnalistas“. Iki šiol prisimenu frazę, kuria stengiuosi vadovautis darbe: jei matai šimtus išeinančių ir vieną įeinantį, žinok, kad tai – reporteris. Taigi man įdomios temos, kurios visų pirma yra iššūkis pačiam žurnalistui: politinė korupcija, pinigų plovimas, organizuotas nusikalstamumas, Rusijos įtaką, priešiška žvalgyba, energetika. Man įdomu sekti pėdsakais, vedančiais į valstybės požemius, kur ūkuose dunksi nematomų žmonių šešėliai, kur vyksta nusikaltimai, prasidėjimai, kur perkami ir parduodami tie, kas prisiekė tarnauti savo šaliai. Ir toji kelionė į padūmavusius požemius man yra įdomiausias dalykas reporterio darbe.“

Žurnalistė Birutė Davidonytė 2017-ųjų pradžioje papildė www.15min.lt Tyrimų skyrių. Pastaraisiais metais ji pasižymėjo solidžiais tyrimais apie nelegalias statybas, valstybinės žemės užgrobimo atvejus ir politinę korupciją. Dar dirbdama DELFI  – žurnalistė atskleidė prieštaringos reputacijos verslininko Jurijaus Borisovo, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovo Gintauto Kėvišo ir kitų politikos ir verslo elito atstovų.,,juodus darbus“. B.Davidonytė ypač aštriai ir visapusiškai nagrinėja Seimo ,,valstiečių“ ir jų lyderio Ramūno Karbauskio darbo ir veiklos trūkumus.

Tradicinėje šventėje ,,Vasaros olimpe” žurnalistinį  ,,šaltąjį” ginklą Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas Vidas Mačiulis ir LŽS vadovas Dainius Radzevičius perdavo www.15min.lt fotožurnalistui Kaune Erikui Ovčarenko. Jis su kolege Karolina Stažyte pernai irgi pasižymėjo savo tyrimu Ispanijoje. Jiedu ilgai ieškojo, bet surado, kur gyvena Ramūno Karbauskio žmona…Tačiau už tai kolegos dar nenusipelnė ,,Žurnalistikos riterio” vardo. Todėl jau kitą dieną  kaunietiškas kardas buvo Vilniuje, šauniosios www.15min.lt  Tyrimų skyriaus trijulės rankose.

Sveikiname!

Nuotraukose:
(viršuje) iš kairės Dovydas Pancerovas, Šarūnas Černiauskas, Birutė Davidonytė

(apačioje) Vidas Mačiulis, Dainius Radzevičius, Erikas Ovčarenko (dešinėje)

Fotografo Alberto Švenčionio ir www.15min.lt nuotr.


Zurnalistu_kardas_did..jpg

Panašūs straipsniai