Žurnalistas Arūnas Petraitis, atskleidęs Šiaulių krepšinio istoriją

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Petraitis_arunas_didele.jpg



Saulės mieste dar nebuvo: pilnutėlėje Šiaulių arenoje buvo pristatyta žurnalisto, sporto istoriko Arūno Petraičio knyga ,,Šiaulių krepšinio dešimtmečiai“ (Iliustruota istorija nuo 1925 metų).

Apie tai balandžio 8-ąją, sekmadienį, 16.20 val. parodys ,,Lietuvos ryto“ televizijos laida ,,Krepšinio pasaulyje“. 




Siauliu_krepsinis___a_1_II.jpgBeveik keturių šimtų puslapių 500 egzempliorių tiražu iliustruotą šiauliečių istoriją nuo 1925 metų išleido ,,Titnago“ spaustuvė. Knygos mecenatai – Irena ir Alfonsas Armalai, UAB ,,Šiaulių plentas“ ir UAB ,,Šiaulių plento investicijų valdymas“. 

Pagarba ir šlovė tiems, kurie puoselėjo krepšinį, tiems, kurie rašo ir žurnalistų kūrybos rėmėjams. Apie tai savo knygos pirmuosiuose puslapiuose  ,,Pratarmė ir padėka“ rašo autorius Arūnas Petraitis: 

,,Istorija išlieka tik tinkamai užfiksuota – žodžiu ar vaizdu, o istorinė atmintis visais laikais vertinta kaip stiprybė. Šiaulių krepšinio entuziastai nusipelnė tokio atminimo“.

Tai solidi, gausiai iliustruota knyga, kurioje ne statistiniai duomenys, bet žmonės, savo gyvenimą paskyrę oranžinio kamuolio sportui, svariausios vyrų ir moterų komandų pergalės. Tačiau, anot žurnalisto, ši knyga ,,nesiekta aprėpti visos Šiaulių krepšinio piramidės: apsiribojama tik pačia viršūne, reprezentuojančia miestą Lietuvos sporto žemėlapyje, bet selektyviai minimi ir kiti reikšmingesni pasiekimai. Todėl, suprantama, lieka vietos tolesniam bei nuodugnesniam problematikos nagrinėjimui.“

Nėra abejonės, kad kolega žurnalistas Arūnas Petraitis, sugebėjęs surinkti ir apibendrinti Šiaulių krepšinį nuo 1925 metų istoriją, ją iliustruoti daugybe nuotraukų (kai kurios jos publikuojamos pirmą kartą), turi dar daug neatskleistų sporto epizodų. Ir dar rašys, jeigu tik bus kam knygas išleisti.






Siauliu_krepsinis___a_2__II.jpgPristatome knygos ,,Šiaulių krepšinio dešimtmečiai“ autorių, šiaulietį žurnalistą, sporto istoriką Arūną PETRAITĮ (1958 06 10, Šiauliai).

1993-2002 dirbo dienraščiuose „Šiaulių kraštas“ ir ,,Šiaulių naujienos“. Buvo pripažintas geriausiu šimtmečio Šiaulių žiniasklaidos atstovu (1999 m.).

Kelerius metus buvo krepšinio klubo „Šiauliai“ atstovas žiniasklaidai, kai komanda žaidė Šiaurės Europos krepšinio lygoje (NEBL). Kelių Lietuvos  klubų krepšinio programų sudarytojas (1998-2003), klubo tinklalapio redaktorius (2001-2003). Šiaulių organizacinėje „Eurobasket – 2011“ grupėje buvo atsakingas už koordinacinius ryšius su žiniasklaida.

Leidinių „Europos kultūrizmo čempionatų žvaigždės“ (1991), „European Championship‘s IFBB-EBFF“ (2004),  knygų „45 metai Šiaulių kultūrizmui: 1968-2013“ (2014) ir „Lietuvos kultūrizmas 1965-2015, „Iliustruota „geležinio“ sporto istorija“ (2016)  autorius.


A.Petraitis  buvo pirmojo specializuoto periodinio leidinio Lietuvoje, skirto kultūrizmui „Grožis, jėga, sveikata“ –   redaktorius.


Kauniečiai  sporto žurnalistai sveikina kolegą Arūną Petraitį su puikia knyga apie Šiaulių krepšinį ir linki tęsti pradėtą darbą, paliekant ateities kartoms tai, kuo mes didžiuojamės…

Nuotraukose:  (viršuje) Žurnalistas Arūnas Petraitis, išleidęs iliustruotą knygą apie Šiaulių krepšinio istoriją, kuri prasidėjo 1925 metais; knygos viršelis ir puslapis apie pirmuosius krepšinio daigus Šiauliuose

Nuotr. iš asmeninio albumo


Panašūs straipsniai