Žurnalistai, pasigrožėkite fotografės Monikos Požerskytės … Šimtamečiais!

100_metu_didele.jpg


Fotomenininkė Monika Požerskytė balandžio 5 d. (ketvirtadienį) 17.30 val. Kauno fotografijos galerijoje atidaro parodą  „100 metų kartu“. Ekspoziciją palydės nepaprastos šimto metų sulaukusių žmonių istorijos bei unikalus Lietuvos … kvapas.


„Šešėliais neužmaskuoti, skaidrūs veidai yra tarsi žinutė, kad dažniau pažiūrėtume savo artimam žmogui į akis, jį išklausytume“, – savo fotoprojektą, skirtą valstybės šimtmečiui, pristato fotografė.





100_metu_II.jpgMonika Požerskytė  (nuotraukoje) aplankė daugybę Lietuvos vietų, kur susitiko su šimto ir daugiau metų sulaukusiais senoliais, išklausė jų pasakojimų, išgyvenimų, neįtikėtinų istorijos vingių.


Visa tai sugulė į albumą „100 metų kartu“, kuris Lietuvos skaitytojams buvo pristatytas Vilniaus knygų mugėje, o jau nuo rytdienos Kauno gyventojai pirmieji galės pamatyti fotografijų parodą „100 metų kartu“. Fotomenininkė žada pasidalinti daugybe kelionės metu išgirstų istorijų. Be to, visus atėjusius į parodą apgaubs ir ypatingas kvapas.


Pasak M. Požerskytės, vaišingumas yra bendrasis vardiklis, apjungęs visas viešnages pas Lietuvos šimtamečius. Šie senjorai – Lietuva, kurią šiemet švenčiame, o svetingumas, kuriuo jie save išreiškia, – lietuviškosios tapatybės pamatas. Tam skirtas ir neįprastas parodos kvapas.


„Šis kvapas, siekiantis perteikti lietuviško maisto tapatybę, – užuomina į padrėkusią žemę, gaivų orą, prisisunkusį šviežiai sužaliavusios pavasarinės gamtos aromatų, kurie taip primena paprastas lietuviško stalo vaišes: gardžiai kvepiantį baltą sūrį su juodųjų serbentų uogiene, užtepta ant juodos duonos“, – kalba parfumerė, kvapų menininkė Laimė Kiškūnė.


Parodos atidarymui miestas taip pat buvo pasirinktas neatsitiktinai – menininkė kilusi iš Kauno, kur nuo mažens stebėjo savo tėvo, fotografo Romualdo Požerskio darbą su fotoobjektyvu. Bene daugiausiai projekto „100 metų kartu“ herojų – taip pat iš Kauno.


Fotografijų parodą papildys žiūrovų pripažinimo jau sulaukęs dokumentinis Editos Kabaraitės filmas „100 metų kartu“.

Filmo anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=_OES1C8V_Lg

Projekto „100 metų kartu“ iniciatorius – M. Čiuželio labdaros ir paramos fondo įkūrėjas bei nemokamos draugystės, bendravimo ir pagalbos telefonu paslaugos garbaus amžiaus žmonėms „Sidabrinė linija“ įgyvendintojas Marius Čiuželis (www.mcwealth.lt;

 www.facebook.com/sidabrinelinija), fotografijų autorė – Monika Požerskytė (www.pozerskyte.com), filmo režisierė – Edita Kabaraitė, prodiuseris – Kęstutis Drazdauskas (kino gamybos kompanija „Artbox“, www.artbox.lt). Projekto „100 metų kartu“ facebook puslapis: www.facebook.com/100metukartu

Daugiau informacijos:

Justė MICHAILINAITĖ
phone: +370 675 78746
e-mail: j.michailinaite@gmail.com



100_met___2_didele.jpg

Panašūs straipsniai