Vyr. redaktoriaus Arūno Andriuškevičiaus mintys apie žurnalistę Virginiją Skučaitę

www.kaunozurnalistai.lt inf.



Šiandien, 2018-ųjų kovo 19-ąją,  18 val. Kauno menininkų namuose (V. Putvinskio g. 56)  bus pagerbti 2017 metų Kauno meno kūrėjų asociacijos, vadovaujamos Petro Palilionio, premijos laureatai: tapytojos Laima Drazdauskaitė bei Rosanda Sorakaitė, žurnalistė Virginiją Skučaitė, poetė vertėja Tautvyds Marcinkevičiūtė. 



Skucaite  n. II_1.jpg
Kauno meno kūrėjų asociacija visus kviečia į laureačių pagerbimo vakarą, kuriame, kaip ir visada tokiomis progomis, Menininkų namuose skambės nuostabi muzika…

(Nuotraukoje: Ilgametė miesto dienraščio darbuotoja, Lietuvos žurnalistų sąjungos narė Virginija Skučaitė)

Apie KMKA premijos laureatę, Lietuvos žurnalistų sąjungos narę Virginiją Skučaitę mums parašė ,,Kauno dienos” vyriausiasis redaktorius Arūnas Andriškevičius.

***

Žurnalistė Virginija Skučaitė per du darbo „Kauno dienoje”  dešimtmečius visuomet buvo dėmesinga istorinei tematikai mūsų laikraštyje. Redakcija išleido jos parengtą enciklopedinio pobūdžio beveik 90 puslapių žurnalą „Kauno diena 70”. 


V. Skučaitė pateikė kelis šimtus surinktų unikalių nuotraukų, daugybę statistikos duomenų ir įvykių iš įvairių šaltinių apie Kauną 1945-2015 metais, užfiksavo svarbiausius 70 metų Kauno ir „Kauno dienos” istorijos tarpsnius, užrašė buvusių darbuotojų prisiminimus, surado pirmuosius dienraščio skaitytojus. Šis milžiniškas darbas, surenkant „Kauno dienos” ir miesto istorijos faktus per 70 metų laikotarpį, pelnė didelį skaitytojų susidomėjimą ir įvertinimą.

Kitas labai svarbus Virginijos Skučaitės drauge su Violeta Juodeliene darbas – žurnalistinis tyrimas, kurį jos atliko, ieškodamos, kur sovietai prieš 75 metus sušaudė ir užkasė tarpukario Lietuvos vidaus reikalų ministrą Kazimierą Skučą. Atliekant žurnalistinį tyrimą, buvo atrasta ne tik K.Skučo, bet ir dar dviejų tarpukario Lietuvos ministrų, 150 mažiau žinomų lietuvių sušaudymo ir užkasimo vietos pamaskvėje. 

Į šio žurnalistinio tylimo rezultatus greitai sureagavo Užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC). Nutarta vykdyti bendrą su redakciją projektą, kurio tikslas – įamžinti minėtų KGB aukų atminimą pamaskvėje, buvusiame NKVD spec. objekte Kommunarka. Ten netrukus apsilankė Lietuvos ambasadorius Rusijos Federacijoje Remigijus Motuzas, pakvietęs atvykti į Maskvą ir V.Skučaitę drauge su LGGRTC Specialiųjų tyrimų skyriaus vadovu Rytu Narvydu.

Jie nedelsdami nuvyko ir tenai drauge su R.Motuzu, Maskvos vyriausybės, Pravoslavų bažnyčios ir „Memorialo” atstovais aptarė galimybę įamžinti sušaudytų ir Kommunarkoje užkastų lietuvių atminimą. 2018 metais Kommunarkoje turėtų iškilti Atminimo siena, kurioje bus įrašyti ir lietuvių vardai. Be to, V.Skučaitė parvežė iš Kommunarkos į Lietuvą saują žemės, paimtos iš sušaudytųjų užkasimo vietos. 

Kapsulės su parvežta  žeme buvo iškilmingai įkastos aukšto tarpukario Lietuvos saugumo Kazlausko šeimos kapavietėje Petrašiūnuose ir Mauručiuose, K.Skučo gimtinės memorialinėje vietoje. Abu šie pareigūnai buvo sušaudyti tais pačiais metais, tą pačią dieną – 1941 m. liepos 30-ąją. 



(Nuotraukoje: ,,Kauno dienos” redakcijos vyr. redaktorius

Arūnas Andriuškevičius)


Andriuskevicius_Arunas__n_II.jpg





























Taip pat yra išskirtinis V.Skučaitės darbas,  surasta ir nustatyta prieškario vaiko su detektorinio radijo ausinėmis, iš Lietuvos radijo 90-mečio plakato, asmenybė, pakalbinta jo dukra, gyvenanti Kauno pakraštyje. Mūsų 

 „Kauno dienos” redakcijos pėdomis pasekė ir Lietuvos radijas, parengęs laidą apie Lietuvos radijo veidu vadintą žmogų.  


Garbinga Kauno meno kūrėjų asociacijos premija pelnytai yra paskirta ir bus įteikta ,,Kauno dienos” žurnalistei, LŽS narei Virginijai Skučaitei. Ji to nusipelnė savo gyvenimu ir kūryba.

Nuotraukos iš asmeninio albumo V.Skučaitės ir A.Andriuškevičiaus albumų

Panašūs straipsniai