Leidėjas Edvardas Šiugžda: kuo pats kvepia – tuo kitą tepa?

Vidas Mačiulis, LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas

A_z61_IJuoda_balta_didl..jpg
Tarp daugybės žiniasklaidos atstovų, įtrauktų į  ,,KGB bendradarbių sąrašą“ (savaitraštis ,,Respublika“, 2018 m. kovo 10 – 16, Nr.10 (198) yra ir žinomas kaunietis katalikiškos spaudos leidėjas Edvardas Šiugžda. Jis yra Viešosios įstaigos ,,Naujasis amžius“ direktorius ir laikraščio ,,XXI amžius“ redaktorius. 


Netikėti, kad ne šiaip sau ,,Respublikoje“ išspausdintų įtariamųjų sąraše yra ir kaunietis E.Šiugžda, negalima.  Net ir pats savaitraščio vyr. redaktorius Vitas Tomkus savęs ,,neišbraukė“ , o laikraštyje ,,Vakaro žinios“ (,,Atsargiai: Esu superagentas“) pats paaiškino, kaip ir kodėl sutiko bendradarbiauti ne tik su KGB…

V.Tomkus rašo: 

,,Tikiuosi, mano pavyzdžiu paseks ir kiti nelaimingieji, pamatysite, kaip po to gyvenimas prašviesės, o aš savo ruožtu garantuoju, kad KGB išpažintis paskelbsiu viešai, tik su prievole išklausyti ir antrąją pusę: jus verbavusius KGB darbuotojus ar nuo jūsų nukentėjusius piliečius. (Ta pati sąlyga galioja ir mane verbavusiesiems: pradedant jaunesniuoju KGB karininku Vytautu Sičiūnu ir baigiant KGB komiteto pirmininku, generolu Eduardu Eismuntu.) Kaip suprantate, reikalas rimtas, tad kalbėsiu rimtai ir tiktai tiesą. Jei kur nugrybausiu, manau, minėti piliečiai iš KGB mane su malonumu pataisys. Duodu žodį, kad iš jų teksto neišbrauksiu nė žodžio…“

Kam įdomu, susiraskite www.respublika.lt ir perskaitykite publikaciją ,,Vitas TOMKUS. ATSARGIAI: ESU SUPERAGENTAS“. Gal vilniečio kolegos pavyzdžiu paseks ir kaunietis Všį ,,Naujasis amžius” direktorius ir laikraščio ,,XXI amžius” redaktorius Edvardas Šiugžda, savo redaguojamame leidinyje ne kartą rašęs apie kitus, jo manymu ,,KGB agentus“. Taip buvo įvardinta ir jo vadovaujamon redakcijon ,,neaiškių jėgų infiltruota“ žurnalistė G.B., kuri dėl savo neteisėto atleidimo iš darbo išdrįso kreiptis į  Kauno apylinkės teismą. 

Tuomet, 2014-ųjų pradžioje, kai mūsų internetinės svetainė www.kaunozurnalistai.lt išspausdino informaciją apie Lietuvos žurnalistų sąjungos narės G,B. ieškinio nagrinėjimą teisme, Edvardas Šiugžda laikraštyje dėl to apkaltino mane ir parašė ,,Viešą laišką Vidui Mačiuliui“ . Visą puslapį užimančiame ,,laiške“ buvo tiek daug ,,kaltinimų“, kad Kauno apylinkės teismas  net dešimt mėnesių nagrinėjo Edvardui Šiugždai iškeltą baudžiamą bylą. 


Kauno apylinkės teismas  tuomet nutarė:

,, EDVARDĄ ŠIUGŽDĄ pripažinti kaltu ir nuteisti:

pagal Lietuvos Respublikos BK 154 straipsnio 2dalį – 8 MGL (1040 litų arba 301,20 eurų) bauda.
pagal Lietuvos Respublikos BK 155 straipsnio 1 dalį – 8 MGL (1040 litų arba 301,20 eurų) bauda.
Subendrinus bausmes BK 63 straipsnio 1 ir 4 dalies tvarka paskirti galutinę subendrintą bausmę -10 MGL (1300 litų arba 376,50 eurų) baudą. 

Priteisti iš Edvardo Šiugždos  – Vidmanto Mačiulio naudai: 

10 000Lt (dešimt tūkstančių litų arba 2896,20 eurų ) neturtinei žalai atlyginti; 

2625 Lt (du tūkstančius šešis šimtus dvidešimt penkis litus arba 760,25 eurus) advokato 
paslaugoms apmokėti.“.

Net ir vykstant teismo procesui, p. Edvardas Šiugžda toliau tęsė savo šmeižikišką veiklą.  Dar dešimtyje  savo laikraščio numerių jis skyrė mano ,,nusikaltimams“. Net ,,prisiminė“, kad 1996 metais tuometinis ,,Europos“ laikraštis mane buvo ,,paskelbęs KGB agentu“, tačiau  ,,XXI amžiaus” vairininkas ,,pamiršo“ paaiškinti, kad už tokį šmeižtą leidinio ,,Europa” vyr. redaktorius ir jo pavaduotojas buvo nuteisti realiu (vienerių ir pusės metų) laisvės atėmimu. Kitaip ir negalėjo būti, nes aš niekada nebuvau verbuojamas į KGB arba pats savanoriškai jiems ,,tarnavęs“. Kodėl , taip vadinami teisuoliai patriotai, kuo patys kvepia – tuo kitą tepa?

Nėra mano pavardės ir dabar ,,Respublikoje“ paskelbtame ,,Įtariamų ,,KGB bendradarbių sąraše“, nepaisant to, kad praėjusiais metais  vėl kažkoks pilietis internete  panoro mane – ,,KGB agentą“ – demaskuoti. Dėl šio šmeižimo tyrimą šiuo metu atlieka KAVPK Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos I skyrius. Apie rezultatu, žinoma, pranešiu, nes visi viską turi žinoti, ar tai ne buvusių KGB agentų darbas?

Jeigu būčiau tylėjęs, nesikreipęs į teisėsaugos organus, ir  gal galvotų, ką rašė geltonoji ,,Europa“ ir katalikiškas  laikraštis ,,XXI amžius“, kurio redaktorius Edvardas Šiugžda yra įtariamų KGB bendradarbių sąraše, yra tiesa, o ne melas.

Į mane kreipėsi kaunietis Lietuvos žurnalistų sąjungos narys, ką jam daryti, patekus į  tą ,,kaltųjų“ sąrašą? Visiems sakau, kad tylėjimas – reiškia prisipažinimą, kad padėjai KGB. Tačiau jeigu kažkada atsitiktinai susitikai su jų atstovu, bet atsisakei bendradarbiauti, tuomet viešas paaiškinimas, kaip kad pasielgė žurnalistas ir redaktorius Vitas Tomkus, tikrai ne tik atskleistų judišką kagėbistų darbą, bet ir paaiškėtų, kodėl žurnalistas be priežasties  paskelbtas KGB bendradarbiu…

Tegul mano gyvenimiška pozicija tampa teisiniu kelrodžiu visiems, kurie atsitiktinai, o svarbiausia, nekaltai pateko į KGB sąrašą. Turite ne tik sužinoti, kodėl ir už ką esate ,,kaltinami“, bet ir viešai privalote apginti save, kol esate gyvi.  

Saulius Sondeckis, Donatas Banionis, Vincentas Sladkevičius (ir kiti  šiame sąraše),  jau yra mirę, todėl  jie niekada neapsigins…

Dailininko Vladimiro Beresniovo (Vlaberio) piešinys

Savaitraščio ,,Respublika” šešto puslapio faksimilė
Siugzda KGB didele_1.jpg

Panašūs straipsniai