Žurnalistas Vidmantas Valiušaitis grįžta su .. ponia iš Venecijos !

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Valiusaitis._Ponia_did..jpg


Kaunietis Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos narys Vidmantas Valiušaitis, palikęs savo gimtąjį miestą,  jau keleri metai gyvena Vilniuje, yra Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centro vadovas. Į Kauną jis sugrįžta, kai pristato savo naujas knygas.  

Kovo 6-ąją, antradienį, Kauno miesto muziejaus Rotušės skyriuje įvyks Vidmanto Valiušaičio naujos knygos „Ponia iš Venecijos tavernos. „Mūsiškiai“ ir kiti prašalaičiai savojoje istorijoje“ sutiktuvės. Renginyje dalyvaus knygos autorius publicistas Vidmantas Valiušaitis, Kauno miesto muziejaus ir Vytauto Didžiojo universiteto istorikas Simonas Jazavita, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Jonas Vaičenonis, renginį moderuos Kęstutis Ignatavičius. 




Valiusaitis_sedi_II.jpg

Knyga „Ponia iš Venecijos tavernos“, kurią išleido leidykla „Žara“, parengta įvairių jo publikacijų istorinėmis temomis pagrindu. Leidinyje nagrinėjami 1940–1941 metų tragiški įvykiai Lietuvoje, pateikiamas mūsų šalies ir Europos istorinis kontekstas, analizuojamos istorinių patirčių sąsajos su dabartimi.

– ,,Ponia” sudaryta iš pastarųjų kelerių metų straipsnių istorinėmis ir politinėmis, dažnai nepatogiomis, temomis, – sako žurnalistas ir publicistas V.Valiušaitis.  – Knygą, kurioje  kurioje gvildenami valstybės ir tautos egzistenciniai klausimai, kartais prieštaraujant net ir istorijos bei visuomenės autoritetams, aš paskyriau  Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui.


Į klausimą, kodėl toks neįprastas knygos pavadinimas, Vidmantas Valiušaitis atsakė, kad  dabartinių  mūsų visuomenės tarpusavio santykių išraiška šiek tiek primena vienos ponios, Venecijos tavernos savininko dukters, vėliau tapusios svarbaus XVIII a. Lietuvos valstybininko žmona, aikštingą ir niekinamai arogantišką požiūrį į žemesnio socialinio statuso žmones. Paantraštė atskleidžia, kad knygoje kalbama ir apie XX amžiaus istoriją bei šiandienos iššūkius.

Vilnietė istorikė dr. Rasa Čepaitienė  teigia, kad V. Valiušaičio knyga yra tarsi paminklas „Kauno Lietuvai“, t. y. nepriklausomai Lietuvai tarp dviejų pasaulinių karų. Tai, kas iš jos išliko iki mūsų dienų: išeivijoje, tam tikros dalies žmonių dvasioje Lietuvoje. Tai aukšto lygio istorinė publicistika. Pasak istorikės, Lietuvai pasisekė, kad turime „tokį Vidmantą Valiušaitį ir kai kuriuos kitus, nors jų labai nedaug, kurie dirba būtent istorinės publicistikos srityje“. 

Valiustaitis_n._knyga_II.jpg


Leidinys gausiai iliustruotas istorinėmis nuotraukomis ir to meto spaudos iškarpomis. 

Knygos viršelyje panaudotas Luko Kranacho vyresniojo (Lucas Cranach, 1472–1553) paveikslo motyvas iš Senojo testamento Juditos knygos: našlė Judita nukerta galvą asirų kariuomenės, prieš kurią drebėjo visa Judėja, vadui Holofernui. 

„Ponios iš Venecijos tavernos“ autorius Vidmantas Valiušaitis  daro tokią išvadą: „Mito moralas: ir pas tautas, kurios nėra aktyvios ir už savo sielos gyvybę nebekovoja, kaip ir pas Holoferną, neišvengiamai ateina Judita…“

Panašūs straipsniai