Sveika, ESTIJA ! Tere, TARTU… Kur, Jūs bičiuliai?

www.kaunozurnalistai.lt inf.
TARTU_II.jpgĮkandin Lietuvos – savo valstybingumo šimtmetį pažymėjo ir Estija. Šios valstybės jubiliejaus proga estus sveikino mūsų šalies vadovai, buvo parengtos televizijos ir radijo laidos. Apie šią Baltijos šalį savo pasakojimus parengė internetiniai portalai, laikraščiai, žurnalai.

Gaila, bet jau seniai nesibičiuliauja Kauno ir Tartu miestai, kaip ir šių dviejų šalių televizijos žurnalistai. Visi gyvena savo rūpesčiais, džiaugsmais, ieško bendradarbiavimo gijų kituose kontinentuose, užmiršę gražias, prasmingas estų ir lietuvių bičiulystės tradicijas.


(Nuotraukoje: LRTV Kauno redakcijos vyr. redaktorius Zenonas Lapinskas (dešinėje) ir Tartu televizijos vyr. redaktorius ponas Lembitas (kairėje) pasikeitė atminimo suvenyrais. 

Juhan Tuvike nuotr.)

Gal apie 1979 metus, komunikabilaus ir keliones mėgstančio LRTV Kauno redakcijos vyr. redaktoriaus Zenono Lapinsko (1928-1991) iniciatyva buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis su Tartu televizija. 

Pirmieji į šį gražų ir jaukų Estijos miestą nuvažiavo kauniečiai televizijos darbuotojai, apie dešimties žmonių delegacija. Dėl sudėtingos kelionės ,,Latvijos“ tipo automobiliu, svečiai iš Kauno vėlavo net kelias valandas, tačiau jų kantriai po darbo laukė estai. Pirmiausia jie parodė savo studiją, papasakojo apie kuriamas TV laidas, ir pakvietė į miško glūdumoje esančią medžiotojų užeigą. 

Lietuviams buvo neįprasta, kad jie vakarieniavo viename salės gale, o estai – kitame. Nebuvo kalbų, sveikinimų, linkėjimų. O kai pasigirdo muzika ir drąsūs kauniečiai, visi buvo vyriškos lyties, norėjo pakviesti estes, kurių buvo net kelios, šokiui, visos jos … griežtai atsisakė. Nerišlia rusų kalba pasakė, kad ,,su svetimais mes nešokame“. Nors kauniečių būryje nebuvo nė vieno rusų tautybės darbuotojų, estai kitaip galvojo ir taip pasipriešino  buvusiai sovietinei okupacijai?


Tai buvo pirmas ir paskutinis toks ,,šaltas“ estų bendravimas su lietuviais. Jau kitą dieną visi tapo bičiuliais. O Tartu restorane ,,Kaunas“, bendra išvyka į Taliną, buvo padėtas pagrindas ilgalaikei draugystei. Estai ne kartą, kaip ir lietuviai, ne tik važiavo vieni pas kitus, bet ir rengė bendras televizijos programas. Lietuvoje jas žiūrovai galėjo matyti Kauno televizijos laidose ,,Savaitės aidai“ ir ,,Sekmadienio rytą“. Įdomu pažymėti, kad grupė Kauno redakcijos darbuotojų (V.Mačiulis, J.Klėmanas, F.Girininkas, B.Grina) 1982 metais sukūrė dokumentinį kino filmą ,,Ištikimyubė”, kuris net buvo rodomas Lietuvos kino teatruose. 

Draugystė tęsėsi tol, kol Lietuva ir Estija buvo su TSRS ,,apinasriu“. Bičiulystė baigėsi kartu su 1990-siais, kai Baltijos šalys tapo laisvos ir nepriklausomos. Iš kartu buvo atleisti ir Tartu, ir Kauno televizijų vyr. redaktoriai, kurie dėl patirto streso greitai buvo palydėti Amžinybėn.

Naujiems dviejų miestų televizijų vadovams buvusi bičiulystė jau  nerūpėjo… Tartu ir Kauno bendradarbiavimas buvo ypač naudingas lietuviams. Estai, žiūrėdami suomių televizijų laidas, pas save kūrė kur kas įvairesnes ir įdomesnes programas nei lietuviai. Todėl kolegų pavyzdžiu ir LRTV Kauno redakcija stengėsi savo laidomis priartėti prie estiškų ir bet kiek išsiskirti iš sustabarėjusios vilnietiškas programos. Juo labiau, kad tuo metu vidurio Lietuvoje jau buvo galima matyti ir Lenkijos televiziją.

Tik pusė pirmųjų ,,keliauninkų” į Tartu televiziją dar yra gyvi. Jie, ne tik dažnai prisimena kolegas, kurių jau nebėra, bet ir estus. Ta draugystė taip sušildė ir suartino estus ir lietuvius, kad ne vienas užmezgė asmeninę draugystę, privačiai svečiavosi vieni pas kitus. 

Kur Jūs, buvę Tartu televizijos žurnalistai? Gal dabar estai  pirmieji pasiūlys atgaivinti buvusius bičiuliškus ryšius? Tai būtu prasminga abiejų valstybių šimtmečio iniciatyva!

P.S. Lygiai prieš 50 metų, pirmaisiais 1968-ųjų mėnesiais a.a. žurnalistas ir LŽS narys Vytautas Andrejaitis (1935-2008) su keliais bendraminčiais kūrė Kauno televiziją. Pavasarį žadama pakviesti į pastatą S.Daukanto g. 28 A   visus, kurie dirbo redakcijoje, pagerbti buvusiuosius, prisiminti Kauno RTV istoriją.

www.kaunozurnalistai.lt spausdins prisiminimus apie Kauno radiją ir televiziją.

Panašūs straipsniai