Žurnalistų akiratyje – broliai Maciai, vienijantys tautas ir žmones

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Ryga_1_didele.jpg


2018-ųjų vasario 1-ąją sukako penkeri metai, kai Rygoje gyvenantys broliai dvyniai Nauris ir Normundas Maciai, atsisakę Latvijos pilietybės, tapo pilnateisiais savo tėvo  a.a. Kazio Maciaus gimtinės nariais. 



Ryga_7_n._II.jpg
Po jaudinančių pilietybės suteikimo akimirkų Lietuvos vidaus reikalų ministerijoje Vilniuje, kai brolių dvynių garbei Himną sugiedojo maestro Virgilijus Noreika, Maciai visur ir visada dar labiau pabrėžia:
..Mes esam lietuviai, o mūsų tauta – nuoširdžiausia pasaulyje!“

(Nuotraukoje: 2013 metais Normundas ir Nauris Maciai prisiekė būti verti lietuvių vardo)
Mažai kas turi tiek bičiulių įvairiose valstybėse, kaip, panašūs lyg du vandens lašai, Normundas ir Nauris. Ir Lietuvoje su jais visi sveikinasi, fotografuojasi. Nors yra ir tokių, kurie vis dar primena konfliktą su ispanų krepšininku…









Ryga_6__II.jpg


Džiugiausia, kad Latvijoje Maciai tapo Lietuvos simboliais: beprotiškai mylinčiais krepšinį ir Nemuno kraštą. 



Mūsų valstybės šimtmečio proga dvyniai, atsisakę pakvietimo į Karaliaus Mindaugo taurės varžybas Klaipėdoje, kartu su tautiečiais Rygoje buvo ten, kur skambėjo Lietuvos vardas.

(Nuotraukoje: Broliai su Latvijos seimo nariu lietuviu Romualdu Ražuku)







Pirmiausia jiedu su tautiečiais meldėsi Supolingosios Dievos Motinos katalikų bažnyčioje, kurioje po šv.Mišių visus su šimtmečiu pasveikino ir Lietuvos ambasadorius Latvijoje Artūras Žurauskas. Prieš tai jis dalyvavo Rygos šv. Peterio bažnyčioje atidarant žymaus mūsų spaudos fotografo Pauliaus Lileikio darbų parodą „Fotoamnestija 1988-1999“. Ekspozicijos atidaryme dalyvavo ir kalbėjo P.Lileikis ir Lietuvos spaudos fotografų klubp prezidentas, LŽS narys Jonas Staselis.




Ryga_3__II.jpgBroliai Maciai, kartu su artimais bičiuliais latviais-  jaunos konservatorių partijos nariais Juta Srity ir Juri Juraš, ir Rygoje gyvenančiais lietuviais susirinko ir prie Laisvės paminklo (viršutinėje nuotraukoje). Čia visi vieningai sugiedojo Lietuvos ir Latvijos himnus.

Tautišką vakaronę Rygos ,,Mildos“ kavinėje surengė šios užeigos savininkė klaipėdietė ponia Rasa ir jos dukra Evelina su bičiuliu Mariumi.

(Nuotraukoje: Greitai dvynių dubenėliuose nebeliks ,,Mildos” cepelinų)

 Visi vaišinosi lietuviškais patiekalais, kurių ,,karaliumi“ buvo cepelinai, dalyvavo lietuviškų dainų (karaoke) varžytuvėse. Vėl kartu su visais buvo ir Lietuvos ambasadorius A.Žurauskas. Kaip ir vasario 19-ąją architektūriniame ansamblyje ,,Mažoji gildija“.











Ryga._Levickis_II.jpgMuzikos pasaulyje garsus akordeonistas Martynas Levickis, po išskirtinio koncerto Lietuvos ambasadoje Londone, atvyko pas kaimynus į Latviją. 

(Nuotraukoje: pasaulyje žinomas akoredonistas Martynas Levickis šypsosi broliams ir … mūsų svetainės skaitytojams)

Čia jis surengė šventinį koncertą, skirtą Lietuvos valstybės šimtmečiui, drauge su vilnietėmis – ansamblio ,,Mikroorkestra“ dainininkėmis.

Broliai Maciai ne tik džiaugėsi nuostabia muzika, bet ir tuo, kad jų asmeninė fototeka pasipildė naujomis nuotraukomis, kuriose jie įamžinti ir su šventės dalyviais (apatinėje nuotraukoje)



Broliai dvyniai pabendravo ne tik su tautiečiu, Latvijos seimo nariu Romualdu Ražuku, bet ir Baltijos šalyje esančiais NATO kariais. Normundas Macius džiaugėsi, kad jis su broliu tapo dar ,,didesni“ lietuviai, nes ne tik latviai, bet ir amerikiečiai kuo toliau, tuo geriau atsiliepia apie jiems mielą ir brangią Lietuvą.



Prienuose lietuviai Maciai susipažino ir su garsia krepšininkų Ballų šeima. Štai ką apie Naurį ir Normundą sporto žurnalistui Donatui Urbonui kalbėjo LaVaro Ballas:





Ryga_4__II.jpg,,Žinote, kas yra beprotiška? Pastebėjau, kad į rungtynes visada ateina tokie dvyniai. Tie vyrukai… Domėjausi jų istorija. Nežinojau, kad jie turėjo praeiti tiek daug. Jie iš Rygos, bet padarė labai daug, kad taptų Lietuvos piliečiais. Jų namai buvo sudeginti. Bet jų požiūris… Su tokiu nusiteikimu jie galėtų būti priekinės linijos žaidėjai. Tie mažiukai turi tokią energiją! Jie galėtų patys išbėgti pažaisti. Štai tokie jie pasiutę! Jeigu mūsų komandoje būtų žaidėjų su tokiu nusiteikimu, mes taptume čempionais.“

(Nuotraukoje: Savo firminį ženklą broliams, kurių kūnai išmarginti taituruotėmis, rodo amerikietis LaVaro Ballas)


Naujų bičiulių dėka apie juos rašo ir Amerikoje: http://lonzowire.usatoday.com/2018/02/19/lavar-ball-loves-lithuania-everything-is-pure/

Kovo viduryje į svečius pas brolius Macius Rygon  planuoja nuvykti  Ballų šeima ir JAV televizijos filmavimo grupe. Namuose Nauris ir Normundas būtinai pasiūlys amerikiečiams dalyvauti 2018-ųjų Kazimiero Budrio tarptautiniame šeimų krepšinio turnyre Klaipėdoje. 

To labai norėtų nuo 1977 metais oranžinio kamuolio sportu šeimas vienijantis  klaipėdietis K.Budrys. Jis.  žinodamas neblėstančią brolių dvynių meilę krepšiniui ir jų draugiškus ryšius su įvairių valstybių ir tautų žmonėmis, paprašė Macių tarpininkauti, kad  apie XXXXII turnyrą sužinotų ir  už Atlanto gyvenantys amerikiečiai… 


Nuotraukos iš brolių Macių asmeninio albumo

Ryga._ansamblis.jpg




Panašūs straipsniai