Fotožurnalistas Raymondas Vyšniauskas – gimė Australijoje, o gyvena Lietuvoje

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Vysniauskas_Ray._didele.jpg

Vasario 11-ąją, sekmadienį, kai LKL rungtynes Vilniaus ,,Siemens“ arenoje žais ,,Lietuvos rytas“ ir Kauno ,,Žalgiris“, su foto aparatu rankose šalia aikštelės bus tamsiaplaukis fotožurnalistas, kiek su akcentu kalbantis Raymondas Vyšniauskas. 2018-ųjų lapkričio 24-ąją savo 60-metį švęsiantis kolega žutnalistas  gimė, augo, mokslus baigė Australijoje, bet dabar  gyvena Vilniuje.

Raymondo tėvai – mama Aldona (kilusi iš Salantų) ir  tėvelis Romas (kaunietis) Vyšniauskai susipažino ir šeimą sukūrė jau tolimojoje Australijoje. Prieš tai, iki 1944-ųjų, jiems abiems teko patirti ir Lietuvos pabėgėlių dalią Vokietijoje. 





Vysn._tevelis_n._II.jpg
Romas Vyšniauskas (jis nuotraukoje 1975 metais, kai buvo ,,Varpo” klubo prezidentas) jau prieš tris dešimtis metų buvo palydėtas Amžinybėn, o mama 2018-ųjų vasario 18-ąją Melburne švęs savo 88-ąjį gimtadienį. O prieš jį kartu su Australijos lietuvių bendruomene  ponia Aldona paminės Lietuvos valstybės šimtmetį. Kartu su mam Melburne bus ir jau trylika metų Vilniuje gyvenantis R.Vyšniauskas.


Raymondas, 1981 metais Melburno Viktorijos universitete įgijo profesionalaus žiniasklaidos komunikacijos ir specialisto diplomą, o 2000-siais – baigė magistrantūrą. Dirbo leidinyje ,,Jaužinios“ (tai – ,,Jaunimo žinios“ lietuvių ir anglų kalba. Su tėvais jaunasis žurnalistas visada bendraudavo tik lietuviškai, o su dviem seserimis – anglų kalba.

Pirmą kartą į tėvų gimtinę Raymondas atvyko 1989 metais. Čia jam labai patiko, todėl 2005-aisiais vėl atskrido ir surado darbą ,,Vilnius Monthly” ir ,,Lithuania Today”, kurie buvo leidžiami anglų kalba.



Žurnalistas ne tik rašė, bet ir fotografavo, nes to buvo išmokęs dar studijų metais Australijoje. Dabar Raymondas – laisvas fotožurnalistas,  mielai kviečiamas įamžinti įvairius Lietuvos renginius. Šiais metais jis – krepšinio klubo ,,Lietuvos rytas“ fotografas.

Australijos lietuvis  atvyksta ir  į Kauną, ypač kai  čia svarbias rungtynes  žaidžia ,,Žalgiris“ arba Lietuvos rinktinė. Juo labiau, kad puikioji ,,Žalgirio“ arena yra šalia Simono Daukanto gatvės, kurioje prieš karą gyveno jo tėvelis Romas Vyšniauskas, vėliau sujungęs Lietuvą ir Australiją. Kaip ir Melburne gyvenęs dukart Europos krepšinio čempionas  kaunietis Leonas Baltrūnas (2014 10 20 – 1993 04 20).








Baltrunas_II.jpgĮdomus faktas: L.Baltrūnas, atvykęs į Melburną 1949 metais, australus jis mokė žaisti krepšinį, įkūrė tautiečių sporto klubą ,,Varpas”, buvo Viktorijos valstijų rinktinės krepšinio treneris, o 1955 metais paskirtas  ir Australijos nacionalinės rinktinės strategu. 


Nuotraukoje: 1937 ir 1939 metų Europos krepšinio čempionas Leonas Baltrūnas,1955 metais jis buvo Australijos vyrų krepšinio rinktinės treneris.

Apie šį legendinį krepšininką Leoną Baltrūną, pirmą ir paskutinį kartą grįžo į Lietuvą po 1944-ųjų, kai Kaune buvo paminėtas trečiųjų Europos pirmenybių 50-metis, papasakos laida ,,Krepšinio pasaulyje“ vasario 11-ąją, sekmadienį, 16.20 val. ,,Lietuvos ryto“ televizijoje. 

Programoje kalbės žinomas australas treneris Lindsay Gaze, kurį krepšinio paslapčių mokė pats Leonas Baltrūnas, taip pat bus parodyti 1991 – 1993 metais Australijoje žaidę lietuviai –  Rimas Kurtinaitis, Romanas Brazdauskis, Mindaugas Lukošius. Tik laisvos ir nepriklausomos Lietuvos metais jie galėjo išvykti Australijon ir tenai atstovauti šalies pirmenybėse vietinėms komandoms. 

Žiūrovus turėtų sujaudinti 1989 metais Leono Baltrūno Kauno sporto halėje pasakyta kalba apie Lietuvą… Beje, Kaune gyvena ir 78 metų  sulaukęs Europos pirmenybių čempiono sūnus Petras Baltrūnas iš pirmosios santuokos.



Nuotraukose :

(viršutinėje) Australijoje gimęs, bet Lietuvoje gyvenantis fotožurnalistas Raymondas Vyšniauskas www.kaunozurnalistai.lt nuotr.

(apatinėje) Australijos lietuviai, Melburno sporto aktyvistai. (centre su šviesiu kostiumu) Leonas Baltrūnas, o šalia jo (dešinėje) Romas Vyšniauskas apie 1975-76 metus

Nuotr. iš asmeninio Raymondo Vyšniausko albumo


Baltrunas_L._Austr._Didele.jpg

Panašūs straipsniai