Likime optimistai, kai Lietuvai – tik šimtas metų!..

Adomas SUBAČIUS, LŽS ir žurnalistikos senjorų klubo MES narys


Subacius_Adomas._Didele.jpg


Prisiminkime… 1795 metais Lietuvos – Lenkijos žemes galutinai pasidalijo Rusija, Vokietija, ir Austrija. Bendra Lietuvos – Lenkijos valstybė žlugo…

Lietuvą užėmė Rusija. Prasidėjo negandų metas. Daugiau kaip pusę amžiaus truko baudžiava.  Lietuva buvo išbraukta iš pasaulio žemėlapio ir paversta Rusijos vakarų gubernija,  net uždrausta minėti Lietuvos vardą. Buvo uždrausta lietuvių kalba, uždraustas lietuviškas raštas, visais įmanomais būdais kovojama su katalikybe: uždarinėjamos bažnyčios, statomos cerkvės.

Bet Lietuva nepasidavė! Va, kaip po šimtmetinės priespaudos, pačioje devynioliktojo amžiaus pabaigoje rašė poetas Pranas Vaičaitis:

Yra šalis kur upės teka linksmai tarp girių ūžiančių

Ir meiliai tarpu savęs šneka prie giesmininkų vieversių […]

Bent tave meiliai pavaišina, kai tik nueisi į svečius,-

Ten tave myli, valgydina, kiek daleidžia išteklius.

Ir grakščios tos šalies merginos ten žydi kuo vis puikiau…

Šalis ta Lietuva vadinas – bet aš neilgai ten buvau […]

Kaip vandens upės mislys teka, idėjos reiškiasi galvoj,

Gamta su tavim, rodos, šneka: “Gražu, gražu mūs Lietuvoj[…]

Kiek per šitą šimtmetį, praėjusį po Prano Vaičaičio, dvidešimtąjį amžių, Lietuva ištvėrė! Kentėjo carinę priespaudą, išgyveno Pirmąjį pasaulinį karą su vokiečių okupacija, grūmėsi su bolševikais, lenkais, bermontininkais, išsikovojo nepriklausomybę, deja, be lenkų okupuoto Vilniaus krašto, ištvėrė Antrąjį pasaulinį karą ir vokiečių okupaciją, atsilaikė prieš ilgametę bolševikų okupaciją ir išsikovojo nepriklausomybę.

Ir po viso to  – upės tebeteka, vyturiai čirena, svečius visur ir visi vaišina, merginos grakščios ir žydi, šalis ta Lietuva vadinas, gražu, gražu toj Lietuvoj. Tik kai kas neilgai joje išbuvo.

Būkime patriotai optimistai. Tvirtai tikėkime, kad visas dvidešimt pirmojo amžiaus negandas, kurių tikrai bus daug, Lietuva ištvers, kad ir po kito šimto metų upės tekės, svečiai bus vaišinami, grakščios šalies merginos dainuos ir šoks. Ir šalis ta Lietuva vadinsis, kartu su gamta šalies žmonės kartos: “Gražu. Gražu mūsų Lietuvoje”. 

Kas be ko, gal kai kas ir apgailestaus, kad neilgai tokioje gražioje Lietuvoje gyveno, bet… 

Būkime optimistai šia diena!


Nuotraukoje: Lietuvos žurnalistų sąjungos ir kauniečių senjorų klubo MES narys Adomas Subačius, kuris šiemet – rugsėjo 28-ąją kartu su visais švęs savo 90-metį

! Pavydėkime: Adomas tik dešimčia metų jaunesnis už mūsų jubiliatę valstybę, todėl ir linksmas, žvalus, kūrybingas…


Vladimiro Beresniovo nuotr.


Simtmetis_didele.jpeg

Panašūs straipsniai