Šeši žurnalistai ir … šeštasis Metraščio tomas!

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Draugija._Didele_1.jpg



Paskutinį 2018-ųjų sausio šeštadienį istorinės Kauno karininkų ramovės antroji salė buvo pilnut pilnutėlė. Čia, ir grupės žurnalistų dėka, įvyko XXVII knygos mėgėjų šeštojo METRAŠČIO tomo sutiktuvės. Prasminga šventė ne tik šios draugijos nariams, straipsnių autoriams, bet ir žmonėms, kuriems knyga – šventas dalykas!


Draugija_Poskiene_a_II.jpg



Naujo, vėl išleisto po trejų metų, Metraščio sutiktuvių šventę, su senjorių ansamblio dainomis ir prasmingomis kūrėjų bei leidėjų kalbomis, pradėjo XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkė, Lietuvos žurnalistų sąjungos narė kaunietė Dalia Poškienė ir Pasaulio lietuvių kultūros, mokslo ir švietimo centro direktorius Valdas Kubilius. 

Nuotraukoje: Dalia |Poškienė

D.Poškienė yra Metraščio sudarytoja, o  solidžios knygos redaktorius – Lietuvos žurnalistų ir rašytojų sąjungų narys Laimonas Inis. 

Kolega stropiai surinko ir su įkvėpimu, šmaikščiai pristatė Draugijos įkūrimo istoriją. L.Inio pasakojimo su įdomumu klausėsi visi renginio dalyviai.


















Draugija._Inis_II.jpgNuotraukoje: Laimonas Inis


XXVII Knygos mėgėjų draugija yra bibliofilinė visuomeninė organizacija. Ji įkurta 1930 metais Kaune. 


Draugijos steigėjų gretose buvo to meto žymūs Lietuvos intelektualai, tarp jų rašytojas Juozas Tumas-Vaižgantas, dailėtyrininkas docentas Paulius Galaunė, Lietuvos Steigiamojo Seimo narys Juozas Paknys, advokatas Viktoras Cimakauskas, profesorius Vadovas Biržiška ir pulkininkas Vytautas Steponaitis. Draugijos tikslas buvo tyrinėti knygos istoriją, knygos meną, domėtis retais leidiniais ir leisti knygas.




Po Lietuvos Nepriklausomybės paskelbimo įvairiuose bibliofilų susibūrimuose, privačiuose pokalbiuose vis dažiau imta kalbėti apie XXVII Knygos mėgėjų draugijos atkūrimą.










Draugija._Dumsiene_II.jpgNuotraukoje: Perpetua Dumšienė



Draugija buvo atkurta 1993 metų birželio 27 dieną Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje. Prieš dvidešimt penkerius metus Draugijos atkūrimo iniciatoriais buvo:  Kauno kultūros namų bibliotekos direktorė Dalia Poškienė, Kauno bibliofilas ir bukinistas Vidmantas Staniulis, pedagogas iš Romos p. Adomavičius, Kauno kardiologijos instituto profesorius a. a. Alfredas Smailys, Kauno Savanoriškos krašto apsaugos rinktinės kuopos pulkininkas Artūras Šablauskas ir vilnietis Lietuvos teisės istorikas Vytautas Raudeliūnas. 


Per 25 atkurtosios draugijos veiklos metus jai vadovavo: Vytautas Raudeliūnas (1993-1995), Antanas Buračas (1995-1998), Albinas Vaičiūnas (1998-2001), Birutė Butkevičienė (2001-2008). Pastarąjį dešimtmetį puikiai Knygos mėgėjų  draugijai vadovauja aktyvi visuomenininkė LŽS Kauno apskrities skyriaus narė Dalia Poškienė.




Šeštojo Metraščio publikacijų autoriai yra ir trys Lietuvos žurnalistų sąjungos nariai.  Vaižganto premijos laureatė Perpetua Dumšienė savo straipsnį apie asmenines ir didžiosios istorijos sankirtas pavadino ,,Viena dokumentinė ir truputį detektyvinė istorija iš spaudos draudimo panaikinimo laikų”. 






Draugija._Stask._II.jpg
LŽS nario Antano Staškevičiaus parengta publikacija ,,Petro Rusecko ,,Knygnešys” ir jo tęsiniai, arba metų diskusija” primena kai kuriuos skaudžius lietuvių kalbos istorijos faktus, jos suklestėjimą ir … skurdinimą atgimusios Lietuvos metais.

Nuotraukoje: Antanas Staškevičius

Metraščio skaitytojai atkreips dėmesį ir į XXVII knygos mėgėjų draugijos, taip pat Lietuvos žurnalistų ir dailininkų sąjungos nario Vladimiro Beresniovo kūrybą. Kolega, jis yra ir Europos  karikatūristų asociacijos narys,kuria ne tik šmaikščius piešinius, iliustruoja knygas, tapo, bet ir džiugina … ekslibrisais. 








Šeštajame Metraštyje Vladimiro darbų – dvylika. Pradedant ekslibrisais, skirtais Donelaičiui ir baigiant-  poetui satyrikui Aleksui Dabulskiui. Nenuostabu, kad  daugiausia V.Beresniovas savo kūrybos ,,objektais” yra pasirinkęs žurnalistus ir rašytojus.








Draugija._Knygos_II.jpg

Taigi, šeši Lietuvos žurnalistai tikrai nudžiugins visus, kurie paims į rankas  naująjį, 367 puslapių  Metraštį. Jo tiražas – tik 227 egzemplioriai. I – XXVII yra skirti Knygos mėgėjų draugijos nariams, XXVIII-XXX pasieks Lietuvos bibliotekas, o  pažymėtus  31 – 227 numeriais galės įsigyti tie, kurie, anot Dalios Poškienės, ėjo, eina kultūros, istorijos keliu. Pirmininkė tiki, kad  knygos šventoves lankantys  žmonės su meile ima į rankas  Metraštį. 













Draugija 3 II_1.jpgŠeštasis  tomas  yra ypatingas, nes išspausdintas Lietuvos valstybės šimtmečio išvakarėse! Tai pati didžiausia Draugijos narių  ,,Iniciatyva Lietuvai”, kuri tęsėsi nuo 1930-ųjų iki 1940-ųjų, ir nuo 1993-ųjų  iki … begalybės, kol gyvens Dvidešimt Septyni Knygos Mėgėjų Draugijos nariai. 

Ne paslaptis: Išėjusiuosius, kaip ir Lietuvos žurnalistų sąjungos narį Ričardą Venckų, keičia nauji Knygos Bičiuliai.

Nuotraukoje: LŽS skyriaus valdybos pirmininkas Vidas Mačiulis XXVII knygos mėgėjų metraščio šeštąjį tomą, pažymėtą Nr.40, nupirko Kauno žurnalistų namams


Šį renginį organizavo: XXVII Knygos mėgėjų draugija, Pasaulio lietuvių kultūros, mokslo ir švietimo centras, Kauno įgulos karininkų ramovė bei Vidmanto Staniulio knygynas. 

Ačiū XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkei, LŽS narei  Daliai Poškienei už įdomias ir prasmingas sutiktuves. 


Raimundo KAMINSKO ir www.kaunozurnalistai.lt nuotr.

Apatinėje nuotraukoje: (pirmajame plane) žinomas Lietuvoje knygyno savininkas Vidmantas Staniulis ir dailininkas Vladimiras Beresniovas (dešinėje)

Draugija._2_didele.jpg


Panašūs straipsniai