Ir žurnalistams – Pokyčių lentelių metas!.. Plius – kauniečių prierašas

Perpetua DUMŠIENĖ, LŽS ir NŽKA narė

Dumsiene_Perpetua.jpg


2018-ųjų sausio 19-ąją Kauno žurnalistų namuose dalyvavau mums skirtame seminare. Kaip esu įpratusi per daugelį profesinės veiklos metų, visada užsirašau įdomiausias mintis, pasižymiu pastabas. Metų pradžia – reikia sekti visų sričių naujoves. 

Kuriančiam žmogui – šiais laikais nepakanka vien rašyti, reikia išmanyti ir juridinius, finansinius reikalus, suprasti rinkodaros pagrindus. Dar nesame tokie turtingi, kad už mus tai atliktų samdomas agentas ar personalinis advokatas. Nelengva ir žurnalistams vykdantiems individualią veiklą arba dirbantiems pagal autorines sutartis. 

Todėl labai branginu galimybę kartu su kolegomis išklausyti pakviestų pranešėjų – Valstybinės darbo inspekcijos, VMI prie FM Mokesčių informacijos departamento Švietimo ir konsultavimo skyriaus I poskyrio vyriausios specialistės, VSDFV Kauno skyriaus Klientų aptarnavimo skyriaus vedėjos. 

Naujasis Darbo kodeksas – ypač plati ir sudėtinga tema. Dar nėra įsitvirtinusi jo taikymo praktika, tad nėra galimybės ir labai daug praktinių pavyzdžių panagrinėti. Pranešėja atkreipia dėmesį į svarbiausias sritis, o vėliau dar ne kartą teks nuosekliau viską paskaityti. Mokesčių sritis – tai labai išmani tema, tad visai smagu į šį sunkų asmeninį Dakarą leistis su guvia ir nuotaikinga pranešėja, kuri bando nurodyti visus pavojingus kelio ruožus. SODROS pranešėja mus paguodžia, kad jų tinklapyje yra įkelta Pokyčių lentelė. 

Pokyčiai, pokyčiai … Iš bendro išsilavinimo prisimenu, kad lyg ir senovės kinai išsakydavo tokį ,,neprietelišką“ (nedraugišką) palinkėjimą: ,,Oi, kad tau tektų gyventi Pokyčių laikais!” Bet mums jau ramiau – mes turime… Pokyčių lenteles!

 Apie jas, po rubrika ,,Į pagalbą žurnalistams“, mūsų internetinėje svetainėje paprastai ir aiškiai jau pateikė publikaciją (01.22),  ir dar parašys, LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos narė Virginija Grigaliūnienė.



p_I.jpgLŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos

 prierašas:


Dėkojame Lietuvos žurnalistų sąjungos narei ir tikrajai Lietuvos meno kūrėjai Perpetua Dumšienei už šį laiškutį. Vadinasi, net ir kūrybinio darbo senjorams visada yra aktualūs mūsų gyvenimo klausimai. Deja, jauni žurnalistai kažkodėl vangiai eina į seminarus, nesiekia tapti bendruomenės, kurią vienija LŽS, nariais. 


Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyrius į seminarus ir susitikimus ar gegužinius Spaudos balius kviečia visus. Kas nori, mielai ateina, kam nepatinka – jų reikalas. Vienas

paaiškino, kodėl nedalyvavo, nes ,,visi seminarai rengiami dėl ,,babkių“… organizatoriams!,,.


Gal kažkas taip ir daro ar darys, bet mūsų skyriaus valdybai yra liūdna ir gėda už tokius ,,kaltinimus“, nes tai – melas! Dar daugiau – visas kauniečių nario mokestis, kurį ne vienas vis dar ,,pamiršta“, iki cento iškeliauja į LŽS sąskaitą. Mūsų skyrius – skolų neturi, nes jame nėra ir nė vieno etatinio darbuotojo.


Jeigu kažkas nori ,,sujaukti“ Kauno apskrities skyrių, nepavyks! Mūsų jėga – ištikimybė Lietuvos žurnalistų sąjungai, kuri buvo įkurta Kaune. Prieš 89 metus tapo savarankiška, nes pirmiausia, 1922-ųjų vasario 9-ąją, notaras  ją patvirtino Lietuvių rašytojų ir žurnalistų sąjungos vardu. 

Kitąmet LŽS – 90!

Rytoj, 2018-ųjų sausio 24-ąją (trečiadienį), 10 val. Kauno žurnalistų namų spaudos konferencijų salėje, pirmąkart svečiuosis vilniečiai – Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkas Audrys Antanaitis ir Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Donatas Smalinskas.

Įdomu, kiek ateis spaudos, radijo ir televizijos žurnalistų? Ar mes jau viską žinome: kalbame ir rašome be klaidų? Mokytis reikia kasdien!

www.kaunozurnalistai.lt nuotraukose: (viršutinėje) Publikacijos autorė, LŽS ir NŽKA narė, Vaižganto literatūrinės premijos laureatė Perpetua Dumšienė; (apatinėje) LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos nariai (iš kairės): Vidas Mačiulis, Rasa Prascevičienė, Vladimiras Bersniovas, Virginija Grigaliūnienė, Teodoras Biliūnas

Valdyba.Didele_I.jpg

Panašūs straipsniai