Ekrane – ,,3 sekundės“ ir visas krepšininkų gyvenimas!

www.kaunozurnalistai.lt inf.

3_sekundes_didele.png



2018-ųjų sausio 12-ąją Lietuvos kino teatruose pradėtas demonstruoti Rusijos kinematografininkų sukurtas meninis filmas „3 sekundės“ – apie tuometinės Tarybų sąjungos vyrų krepšinio rinktinės, kurios kapitonu buvo mūsų legendinis Modestas Paulauskas, auksinė pergalė 1972 metų Miuncheno olimpiadoje.

Šiandien, sausio 14-ąją, 16.20 val. ,,Lietuvos ryto“ televizijos laidoje ,,Krepšinio pasaulyje su Vidu Mačiuliu“ dalyvauja anų dienų liudininkas Europos, pasaulio ir olimpinių žaidynių čempionas Modestas Paulauskas, jo vaidmenį filme sukūręs vilnietis aktorius Žilvinas Tratas ir buvęs Kauno valstybinio dramos teatro, o dabar Vilniaus rusų dramos teatro meno vadovas Jonas Vaitkus.


3_sekundes_1_II.pngLaidos dalyviai pasidalins savo mintimis ne tik apie krepšinį, kuris, anot, J.Vaitkaus, Kauno ,,Žalgirio“ dėka, buvo Lietuvos atgimimo pradžia. Neįtikėtina, kad po 45 metų meninėmis priemonėmis kino meistrai sugebėjo neblogai atkurti anų laikų gyvenimą. Svarbiausia, TSRS krepšinio rinktinės gyvenimą, pradedant vyr. trenerio, kuriuo tapo Vladimiras Kondrašinas, o ne Vladimiras Gomelskis, paskyrimu ir baigiant Modesto Paulausko lietuvišku patriotiškumu. 

Savo meilę Lietuvai savaip išreiškė ir aktorius Žilvinas Tratas, kuris pagal filmo scenarijų turėjo ištarti: ,,Za Rodinų“. (Už Tėvynę!), bet atsisakė tai daryti. Juk Modestas niekada nekalbėjo, kad jis žaidžia už savo tėvynę, kuri yra TSRS. Nėra filme Vladimiro Kondrašino ir Aleksandro Belovo pavardžių. Jų artimieji nenorėjo, kad būtų atskleista, jog vyr. treneris turėjo neįgalų sūnų, o žaidėju Saša, ypač kai medikai nustatė jo sunkią ligą, jis tėviškai juo rūpinosi. Beje, A.Belovas (1951 11 09 – 1978 10 03), vienas geriausių to metų puolėjų, mirė nesulaukęs nė 27 metų. Filme jaudinančiai yra atskleistas jo gyvenimas ne tik aikštelėje, bet ir šalia jos: meilė, liga, pergalės džiaugsmas ir …



Iš dvylikos buvusių rinktinės narių gyvi tik keturi žaidėjai: Ivanas Jedeška, Anatolijus Polivoda, Alžanas Žarmuchamedovas ir Modestas Paulauskas. Dėkui Rusijos kinematografininkams (jie sukūrė ir ,,Ekipažą“, ,,Legendą Nr.17“) už tai, kad įtaigiai Modestą įamžino meninėmis priemonėmis. Keista, kad kai kurie kritikai Lietuvoje kontraversiškai vertina ,,3 sekundes“. Arba jie filmo nematė, arba visiškai nežino, kas tuo metu dėjosi TSRS krepšinio pasaulyje…



3_sekundes_2_II.pngTeisingai rašoma filmo ,,3 sekundės“ pristatyme: ,,Sporto istorijoje yra pergalių, kurios kažką keičia – įvykius, sportinę dvasią, šalies istoriją. Lietuvoje krepšinis susiformavo kaip antroji religija dėka tokių legendinių sportininkų, kaip Modestas Paulauskas ar Arvydas Sabonis. Jų žaidimas ir patirtis įkvėpė jaunąsias krepšininkų kartas. Rungtynės ir pergalės, kurias atnešė šių krepšininkų įmesti lemiami taškai, iki šiol yra prisimenamos ir cituojamos kaip neeilinės. Filmas „3 sekundės“ – kaip tik apie tai, kaip susiformavo ši religija dėka Modesto Paulausko ryžto ir jo atsidavimo šiai sporto šakai.

Emocionali ir įtampą išlaikanti veiksmo drama su persipynusiais tarpusavyje tragiškais krepšininkų ir paties trenerio likimais – kiekvienas turi labai rimtą priežastį būti toje aikštelėje ir siekti aukščiausio prizo. Kiekvienas išgyvena savo asmeninę dramą – nuo meilės ir pasiaukojimo iki neapykantos“.

Žiūrėkite filmą ,,3 semundės” ir TV laidą ,,Krepšinio pasaulyje”, kuri papildys tai, ko nežinome apie 1972-ųjų apie olimpinius krepšinio čempionus.


Nuotraukose: 
(viršutinėje) Iš karės aktorius Žilvinas Tratas, žurnalistas Vidas Mačiulis ir krepšininkas Modestas Paulauskas

(vidurinėje) Prie TV kameros įspūdžiais apie filmą ,,3 sekundės” dalijasi olimpinis čempionas Modestas Paulauskas

(apatinėje) Režisierius Jonas Vaitkus (dešinėje) ir TV žurnalistas Vidas Mačiulis filmo ,,3 minutės” pristatyme Vilniuje

Andriaus UFARTO (DELFI) nuotr.

Panašūs straipsniai