Apynasris krepšinio žurnalistams? Prienai pradėjo – LKL užbaigė!

Vytautas_II.pngŠalies redakcijas ir žurnalistai 2017-ųjų gruodžio 21-ąją gavo elektroninį laišką iš Prienų-Birštono ,,Vytauto” klubo: 

,,Sveiki,
Prienų–Birštono „Vytauto“ klubas praneša žurnalistų akreditavimosi į likusio 2017-2018 metų sezono LKL ir BBL namų rungtynes taisykles. Be akreditacijų patekti į tolimesnes rungtynes bus draudžiama.
Registracijos akreditacijoms pabaiga: 2018 01 01 12:00 val.
Registruojantis būtina nurodyti:
• Vardą
• Pavardę
• Atstovaujamą žiniasklaidos priemonę
• Kontaktinį tel. numerį
• Asmeninę (dokumentinę) nuotrauką
Iš vienos žiniasklaidos priemonės akredituotis gali iki 3 žurnalistų. 
Filmuoti ir publikuoti žiniasklaidos priemonėse rungtynių epizodus griežtai draudžiama. Spaudos konferencijų metu filmuoti leidžiama, bet transliuoti tiesiogiai – taip pat draudžiama.
Prieš atsiimant akreditacijas kiekvienas žurnalistas turės pasirašyti sutartį, kurioje bus sutinkama su nustatytomis taisyklėmis. Priešingu atveju akreditacija nebus suteikta, o pažeidus taisykles ji bus atimta. 
Apie spaudos konferenciją atvykus broliams Ball’ams ir akreditacijų atsiėmimo laiką bei vietą informuosime.

Žygimantas Vingelis zygimantas@bcvytautas.lt „

Neprabėgus nė dienai, įkandin prieniškių ultimatumo žurnalistams, žiniasklaidos priemonės gavo el. laišką iš Lietuvos krepšinio lygos:

,,Sveiki kolegos.
Norėdami užbėgti nepasitenkinimui už akių noriu LKL vardu informuoti, kad žiniasklaidos taisyklės, kurias išplatino Prienų–Birštono „Vytauto“ klubas, nėra visiškai tikslios ir neatitinka LKL pozicijos.
Artimiausiu metu LKL išplatins žiniasklaidos vadovą, kuriuo bus apibrėžiamos žiniasklaidos taisyklės per „Betsafe–LKL“ čempionato rungtynes, kartu tai bus rekomendacinės taisyklės, kurias klubai galės taikyti ir per kitų turnyrų rungtynes.
Prašau supratimo ir kantrybės. Ir prieš šventes būkime pozityvūs Linkėjimai!
Šarūnas Mazalas, LKL komunikacijos direktorius“
Šiandien, 2017-ųjų gruodžio 27-ąją visus adresatus pasiekė prieš šv.Kalėdas žadėtas Š.Mazalo ,,Žiniasklaidos vadovas“:

,,Labas rytas, kolegos LKL parengė ir žiniasklaidai platina žiniasklaidos vadovą, pagal kurį reiktų vadovautis lankantis LKL rungtynėse ir rengiant reportažus apie LKL. Vadovas parengtas lietuvių ir anglų k., skirtas absoliučiai visai žiniasklaidai. Šis vadovas yra taikomas visoms LKL rungtynėms, klubai turėtų vadovautis vadovu, tačiau patys kuria žiniasklaidos akreditavimo sistemą ir sprendžia, po kiek žmonių iš redakcijos gali patekti į rungtynes. Vadove nurodyti visų LKL klubų kontaktai, skirti komunikacijai. Klubams pateikta rekomendacija šiuo vadovu vadovautis ir per kitų lygų rungtynes.
Linkėjimai
Šarūnas Mazalas, Komunikacijos direktorius” 



LKL_II.pngŽINIASKLAIDOS VADOVAS

Žiniasklaidos atstovai, gavę leidimus (akreditacijas) dirbti Lietuvos krepšinio lygos (LKL) rungtynėse, prašomi elgtis pagarbiai savo kolegų, žaidėjų, trenerių, organizatorių ir savanorių atžvilgiu. Žiniasklaidos atstovai privalo paisyti žurnalistų etikos principų, laikytis aukštų standartų, būti teisingais, tiksliais, objektyviais, nešališkais, sąžiningais ir viešai atsakingais.

Bendrosios taisyklės

Visi akredituoti žiniasklaidos atstovai privalo:
• segėti akreditacijos leidimus viso renginio metu;
• laikytis numatytų zonų, jei jos nurodytos akreditacijos kortelėje;
• gerbti ir tausoti suteiktą jrangą ir ¡renginius;
• sekti nurodymus/taisykles, kurias pateikia LKL, rungtynes organizuojantis klubas arba apsaugos darbuotojai;
• nepalaikyti ar nedemonstruoti palaikymo kuriai nors komandai bet kurioje žiniasklaidos darbo zonoje. Vėliavos ir iškabos taip pat nėra leidžiamos, taip pat – apsirengimas norint išreikšti pernelyg didelį palaikymą vienai iš dalyvaujančių komandų;
• nesielgti užgauliai, grasinančiai ar agresyviai.
Pažeidus bet kurią iš išvardintų taisyklių arba nesilaikius nurodymų, gautų vietoje, LKL arba rungtynes organizuojantis klubas pasilieka teisę atsiimti/panaikinti akreditaciją su ar be išankstinio įspėjimo, taip pat atsisakyti suteikti akreditaciją kitiems LKL renginiams.


Socialinės žiniasklaidos gidas akredituotai žiniasklaidai

• Draudžiama tiesiogiai transliuoti bet kokj vaizdą iš rungtynių.
• Jūsų atstovaujamos žiniasklaidos priemonės aktyvumas socialinėje erdvėje, susijęs su LKL varžybomis, negali būti siejamas su komercija.

Oficialūs TV partneriai

Oficialus LKL transliuotojas ne tik turi teisę transliuoti LKL rungtynes, tačiau taip pat turi teisę rengti išskirtinius interviu prieš ir po rungtynių. Oficialiam LKL transliuotojui gali būti suteikiamos ir kitos privilegijos bei prioritetai per LKL varžybas.

Transliavimo teisių neturėtojai

Televizijos kompanijos, kurios nėra oficialios LKL varžybų transliuotojos (Transliavimo teisių neturėtojos), turi teisę filmuoti LKL rungtynes, veiksmą prieš rungtynes ir po jų arenoje ir jos prieigose. Vis dėlto naudoti galima daugiausia 120 sekundžių filmuotos medžiagos iš kiekvienų LKL rungtynių, ir tai daryti tik žinių reportažuose ar kitais informaciniais tikslais. Vaizdo medžiaga iš LKL rungtynių negali būti naudojama komerciniais tikslais, nebent LKL suteiktų leidimą.
LKL varžybų vaizdo ir garso transliavimo teisės, taip pat tiesioginio rungtynių rezultato pateikimas ir statistika priklauso LKL. Bet koks pažeidimas gali sukelti teisinių padarinių.
Spaudos ir interneto žurnalistai, neakredituoti kaip fotografai, negali fotografuoti rungtynių su profesionalia technika bet kurioje arenos vietoje.


Spaudos konferencija

Po visų LKL čempionato rungtynių rengiama oficiali spaudos konferencija, nebent nurodyta kitaip.
Spaudos konferencija pradedama praėjus nuo 10 iki 15 minučių pasibaigus rungtynėms.
Visos spaudos konferencijos rengiamos lietuvių kalba. Jei treneris ar žaidėjas kalba užsienio kalba, šios komandos atstovas, žiniasklaidai paprašius, privalo išversti pasisakymą j lietuvių kalbą.
Nėra jokių vaizdo perdavimo apribojimų LKL spaudos konferencijoms.

Akredituoti fotografai

Fotografai negali trikdyti ar užstoti aikštės vaizdą kitiems žiniasklaidos atstovams.
Detaliau, fotografai negali:
• Keisti aikštės pusių, kuriose sėdi, per rungtynes; aikštės puses keisti galima tik tarp kėlinukų arba per minutės pertraukėles (pereiti j priešingoje aikštės pusėje esantį suoliuką).
• Vaikščioti aplink aikštelę rungtynių metu.
• Fotografuoti stovint priešais žiūrovus.
• Fotografuoti blokuojant ar užstojant reklaminius stendus ar ekranus.
• Valgyti ir gerti savo darbo erdvėse už krepšių.



Basket-ball 2 II_1.jpg
Toks ,,antrosios Lietuvos religijos” – LKL krepšinio ,,Žiniasklaidos vadovas”. Ar jis nepanašus į mūsų bažnyčios kanoną?

Niekur – niekada – niekam  draudimai nepadėjo. Ar nuo tokių ,,Žiniasklaidos vadovo” reikalavimų nesumažės krepšinio populiarumas, pagyvensime – pamatysime.

 Per 25 LKL metus (ir  su žurnalistų pagalba) stiprėjo mūsų  krepšinis…

 Kodėl po ketvirčio amžiaus LKL panoro gyventi pagal Europos čempionatų ir olimpinių žaidynių taisykles, gali atsakyti tik pati Lietuvos krepšinio lyga?

Dailininko Vladimiro Beresniovo (Vlaberio) piešinys





Panašūs straipsniai