Pirmajam ,,Naujojo židinio – Aidų“ žurnalo redaktoriui Petrui Kimbriui įteikta garbinga premija

www,kulturosministerija.lt ir www,kaunozurnalistai.lt inf.

Kimbrys_didele.jpg

Šiemetinės šv. Kalėdos ypač džiugios keliems kauniečiams – žiniasklaidos šeimos nariams Virginijai Skučaitei, Viktorui Rudžianskui, Aurelijui Noruševičiui, Povilui Jegoruvui, kurių darbas buvo įvertintas prasmingais apdovanojimais. 


Kultūros ministerija paskyrė 2017 metų Bronio Savukyno vardo premiją, kurią kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson įteikė vertėjui, kultūrologui ir pirmajam „Naujojo Židinio-Aidų“ vyriausiajam redaktoriui  kauniečiui Petrui Kimbriui (nuotraukoje)


Premija žinomam kauniečiui P. Kimbriui skirta už išugdytą žurnalo „Naujasis Židinys-Aidai“ redaktorių mokyklą bei už lietuvių kalbos grynumo ir taisyklingumo puoselėjimą.

„Žurnalas „Naujasis Židinys-Aidai“ vienareikšmiškai yra tapęs atskiru, unikaliu reiškiniu Lietuvos kultūrinėje žiniasklaidoje ir apskritai Lietuvos kultūroje. Jau galima kalbėti ir apie „Naujojo Židinio-Aidų“ tradiciją ar net judėjimą. Visa tai, didžiąja dalimi – Petro Kimbrio nuopelnas“, – sakė kultūros ministrė.


Dar 1973 m. su pogrindine katalikų spauda pradėjęs bendradarbiauti Petras Kimbrys užsitarnavo neginčijamą autoritetą vertėjų ir redaktorių tarpe. Pirmasis krikščioniškosios kultūros žurnalo „Naujasis Židinys-Aidai“ vyriausiasis redaktorius suredagavo daugybę originalių ir verstinių biblistikos, teologijos, filosofijos, istorijos, dailėtyros ir grožinės literatūros veikalų, buvo Šventojo Rašto kanoninio ir ekumeninio leidimo specialiuoju redaktoriumi.


Laureatas P.Kimbrys dalyvavo Tarptautinės katalikų spaudos sąjungos (UCIP) veikloje. 1992–2001 m. buvo Lietuvos Biblijos draugijos Direktorių tarybos nariu, 1993–1996 m. Lietuvos radijo ir televizijos valdybos nariu, 2001–2003 m. – fondo lietuviškai kultūrai ugdyti „Į laisvę“ Lietuvos filialo tarybos nariu.


Dirbdamas M. K. Čiurlionio muziejuje parengė Mykolo Žilinsko kolekcijos katalogą, paskelbė straipsnių Lietuvos taikomosios dailės ir M. K. Čiurlionio kūrybos tematika.


P. Kimbrys parašė filosofo Juozo Girniaus biografinę apybraižą „Kelionė ten ir atgal“ (1995 m.), parengė „Biblijos vardų adaptavimo principus“ (kartu su kt., 1997 m.) ir sudarė „Biblijos vardų žodyną“ (2000 m.).


Ypatingą dėmesį skirdamas žanro stiliaus ir ribų pajautimui, padėdamas taisyklingai ir stilingai rašyti, mokydamas tiksliai formuluoti mintį, komponuoti struktūrą ir pasakojimą, P. Kimbrys išugdė ne vieną talentingą autorių ir vertėjų kartą.


Bronio Savukyno premija įsteigta 2010 m. Kultūros ministerijai bendradarbiaujant su Lietuvių PEN centru. Premija skiriama siekiant įvertinti publicistinių kūrinių autorius, kultūros leidinių kryptį formuojančius vyriausiuosius redaktorius už lietuvių kalbos grynumo ir taisyklingumo puoselėjimą, humanistinių vertybių, analitinės minties ir intelektualinės kultūros skleidimą periodiniuose kultūros leidiniuose.


Naujasis_z_didele.jpg

,,Naujasis Židinys-Aidai” – seniausias kultūros leidinys Lietuvoje, iliustruotas religijos, kultūros ir visuomenės gyvenimo žurnalas.

Žurnalas tęsia prieškario katalikų intelektualų mėnraščio” ,,Židinys”, pradėto leisti 1924 m., ir išeivijos humanitarinės šviesuomenės kultūros leidinio ,,Aidai” dvasinę giją. Nepriklausomoje Lietuvoje dabartiniu pavadinimu leidžiamas nuo 1991 metų siekiant:

* gaivinti krikščioniškosios kultūros tradiciją,
* ugdyti akademinę visuomenę, besiremiančią intelektiniu sąžiningumu ir profesine atsakomybe,
* skatinti krikščioniškai orientuotą politinį mąstymą.

,,Naujasis Židinys-Aidai” spausdina originalius ir verstinius straipsnius. Svarbiausios temos – filosofija, teologija, religijotyra, istorija, literatūros ir kalbos klausimai, menas, socialiniai mokslai, kultūros teorija, politika. Taip pat publikuojami klasikiniai Europos ir Lietuvos krikščioniškosios tradicijos tekstai, grožinės literatūros kūriniai.

Kiekviename numeryje dedamos periodinės Lietuvos ir pasaulio religijos, kultūros bei visuomenės gyvenimo apžvalgos, knygų anotacijos. Žurnalo priedas ,,Knygų aidai”– vienintelis Lietuvoje leidinys, skirtas vien knygų recenzijoms ir literatūrinio bei leidybos gyvenimo analizei.


Panašūs straipsniai