Kokie mūsų, žurnalistų, pėdsakai po saule?

Povilas Antanas KAUNAS, LŽS ir žurnalistikos senjorų klubo MES narys

Saule_1_didele.jpg

2017-ųjų gruodžio 18-ąją dieną kauniečių žurnalistikos senjorų klubo MES, įkurto prieš 14 metų kolegos LŽS nario a.a. Vytauto Andrejaičio, nariai buvo susirinkę į tradicinę, šiemet jau paskutinę, savo sueigą.

Šį kartą jie paprašė klubo nario, sporto istoriko, publicisto, aukščiausiosios kategorijos ekskursijų vadovo, mokslų daktaro Stepono Gečo papasakoti apie istorinę ekspediciją „Lietuva 2000“ (Ji vyko 1999 metų liepos mėnesį). Istorinę todėl, jog tuomet ne tik ruošėmės įžengti į dvidešimt pirmąjį amžių, bet ir buvo proga prisiminti Jėzaus Kristaus dutūkstantąjį gimtadienį. Be to tik prieš devynerius metus vėl tapome savarankiška, nepriklausoma valstybe.




Saule._Gecas_II.jpgŠioje ekspedicijoje be S. Gečo (nuotraukoje dešinėje) dar dalyvavo kaunietis architektas, humanitarinių mokslų daktaras, profesorius, architektūros teorijos ir istorijos specialistas, architektūros Riterio ordininkas (nuo 1999 m.), Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Jonas Minkevičius, dailininkas grafikas Romualdas Čarna, žurnalistas, fotomenininkas Aleksandras Macijauskas, Lietuvos televizijos operatorius Stasys Dargis, žurnalistas, „XXI amžius“ laikraščio darbuotojas a.a. Kazimieras Dobkevičius ir šios ekspedicijos organizatorius bei suburto kolektyvo siela Lietuvos radijo ir televizijos komiteto redaktorius bei mūsų žurnalistikos senjorų klubo MES įkūrėjas a.a.Vytautas Andrejaitis. 

Į susitikimą S. Gečas buvo atsinešęs ir jau sumontuotą, įgarsintą dokumentinę juostą apie šią ekspediciją, bet klubo nariai pageidavo pirmiausia išgirsti, tegul ir ne visiškai nuoseklų, bet gyvą vieno iš šio žygio dalyvių, pasakojimą

S.Gečo betarpiškus įspūdžius ir išvadas, nes esame 2018-ųjų, Lietuvos šimtmečio, išvakarėse, mūsų valstybės istoriją vėl turime iš naujo prisiminti ir puoselėti.

Žurnalistikos senjorai, kuriems dabar vadovauja Vladimiras Beresniovas, įpareigojo, kad kiekvienas parašys apie mūsų valstybę, jos praeitį, dabartį, ateitį, atsakys, kuris šimtametės Lietuvos gyvenimo etapas ar epizodas jiems kelia pasididžiavimą, kokios jie tiksi savo gimtinės rytdienos. Kolegų publicistinės mintys bus išspausdintos kauniečių žurnalistinėje svetainėje.

Turininga, ilga, bet įdomi buvo klubo MES narių sueiga. Stepono Gečo pateikti faktai, taip pat Kauno žurnalistų namuose saugoma V.Andrejaičio 2003 metais išleista knyga ,,Pėdos po saule“ (puslapiai iš XX amžiaus) privertė visus susirinkusius LŽS narius pažvelgti į gimtinės  praeitį. 

Beje, 2007 metais ,,Santaros” leidykla išleido dar vieną Vytauto Andrejaičio knygą ,,Per laiko tolumas”, kuri šiandien yra dar prasmingesnė…Kitąmet skaitytojams pateiksime kelias ištraukas iš Amžinybėn jau iškeliavusio bičiulio knygos, kurioje yra ir poeto Justino Marcinkevičiaus parašyti  žodžiai:

Kalnelis – apsidairyti
Akmuo – atsisėsti
Protėvis – pasikalbėti
Vakaras – atsidusti…

P.S.

Povilo Antano Kauno publikacijos ,,Kokie mūsų, žurnalistų, pėdsakai po saule“ tęsinys www.kaunozurnalistai.lt puslapyje ,,Komentarai“.

www.kaunozurnalistai.lt nuotr.


Saule_2_didele.jpg



Panašūs straipsniai