Kai žurnalistai Kaune sniego ieškojo, pasirodė – vaivorykštė!..

Vaivorykste_1_didele.jpg


Šiandien, 2017-ųjų gruodžio 21-ąją, Kaune, pagaliau, sninga. Jau balti stogai, medžiai, gatvės (kelininkai jau barsto druską)…

Nežinia, kiek tas grožis džiugins žmones, gyvenančius Nemuno ir Neries santakoje. Gal greitai sniego vėl nebeliks, nes lietus jį nuplaus? 

Keista  ir neprognozuojama ta XXI amžiaus gamta mūsų gimtinėje. Akivaizdu, kad tikrą žiemą, su braškančiomis nuo šalčio tvoromis, reikės ieškoti  šiauriniuose Europos regionuose. 

Prieš porą savaičių, kai vieni kauniečiai žurnalistai, ruošdami pasakojimą naujametinei laidai, laukė, bet taip ir nesulaukė filmavimui sniego, kitas kolega, važiuodamas į Vilnių, net sustojo.. Jis pamatė … gražuolę vaivorykštę!


Gruodžio 12-ąją, 15.43 val. vairuodamas automobilį Taikos prospektu Kaune, pirmiausia kairėje pusėje išvydo vaivorykštę, kurios vienas galas lyg rėmėsi į Nerį (nuotrauka viršuje). Kol su telefonu ją nufotografavo ir nuvažiavo iki Ateities plento, kitas vaivorykštės galas jau smigo į Kauno marias (nuotrauka apačioje). Ar dažnas reiškinys žiemą yra vaivorykštė?


Apie tai internete prieš kurį laiką klimatologė Audronė Galvonaitė aiškino: 

..Vaivorykštė ar perkūnija žiemą – joks stebuklas.  Tai ištisus metus būna, tik tam susidaryti reikalingos oro sąlygos. Tikrai nesistebėkite, kai pamatysite ratilą aplink mėnulį, aplink saulę, vaivorykštę, perkūniją žiemą išgirsite. Galite nesimelsti visiems dievams, žinokite, kad dažniausiai tokiais atvejais artėja lietus, šlapdriba arba sniegas“.

Su klimatologais nepasiginčysi, tačiau tą antradienį nei Kaune, nei Kaišiadoryse, nei Vilniuje neiškrito nė lašas, o termometrai   rodė +5 arba +4. Taigi, kas lemia tokias mūsų žiemas, kaip ir keistas, vasarų anomalijas? Žinoma, kad patys žmonės. Neatsitiktinai visi prakalbo apie atmosferos atšilimą. Didžiosios valstybės, išskyrus JAV, su šiuo blogiu nutarė toliau ,,kovoti”. Tik ar pajėgs laimėti? Juk neatsitiktinai  senoliai sakydavo, kad prieš vėją – nepapūsi! 

Gamta turi savo dėsnius. Kuo toliau – tuo daugiau pasaulyje stichinių nelaimių. Tik Lietuva dar mums  turi būti – rojaus kampelis. Gedimino kalno nuošliaužos Vilniuje – vieni juokai prieš žemės drebėjimus ar sniego lavinas kalnuose.

Džiaukimės, kad bent šiandien pamatėme sniegą, neliūdėkime, jeigu po dienos kitos – jo neliks ir reikės – skėčių… Prie visko jau pripratome.

Su artėjančiomis šventėmis, kolegos žurnalistai.
 Laukiame Jūsų žinučių ir nuotraukų apie tai, ką  netikėto ir įdomaus patyrėte savo kasdienybėje, bet tai – neįdomu jūsų žiniasklaidos ,,šeimininkams”. Atsiųskite: lzs.kaunas@gmail.com!

www.kaunozurnalistai.lt nuotr.

Vaivorykste_2_did..jpg

Panašūs straipsniai