Žurnalistų bičiuli, esperantininke Povilai Jegorovai, ..Nešk savo šviesą ir tikėk“

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Jegorovas_1_didele.jpg

Už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui Lietuvos kultūros ministerijos Garbę ženklu ,,Nešk šviesą ir tikėk” apdovanotas ir ilgametis Lietuvos esperantininkų sąjungos Valdybos pirmininkas Povilas Jegorovas. Apdovanojimą jam įteikė Lietuvos kultūros ministrė Liana Ruokytė – Jonsson.

Laureatas, Lietuvos žiniasklaidos bendradarbis, savo įdomiais ir aktualiais rašiniais prisidėjo prie esperanto kalbos populiarinimo ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.



Jegorovas_2_II.jpgNuo 1978-ųjų iki šių metų laureatas P.Jegorovas dalyvavo 28-uose esperantininkų kongresuose įvairiose pasaulio šalyse. Jis organizuoja esperanto kalbos mokymus įvairiuose Lietuvos mietuose, kviečia šios kalbos specialistus iš užsienio šalių. Esperanto kalbos kursus jau baigė per 2000 Lietuvos gyventojų.

Povilas Jegorovas labai aktyviai, nuosekliai, kryptingai ir sistemingai dalyvauja esperantininkų sąjūdžio veikloje jau daugiau nei keturis dešimtmečius – tiek populiarindamas šią kalbą, tiek puoselėdamas tolerantiškas esperantininkų sąjūdžio idėjas Lietuvoje ir visame pasaulyje. Šia kalba Kultūros ministerijos apdovanotas kaunietis garsina Lietuvą ir jos laimėjimus pasaulyje.

Dar studijuodamas Vilniaus universiteto Teisės fakultete, jis vadovavo Vilniaus miesto jaunimo esperantininkų klubui „Juneco“ („Jaunystė“), aktyviai reiškėsi esperantininkų veikloje visoje tuometinėje tarybų sąjungoje. Jo diplominio darbo tema universitete buvo „Pasaulinės esperantininkų sąjungos – UEA tarptautinis teisinis statusas“ (vadovas prof. hab. dr. Pranas Kūris). 

P.Jegorovo pastangomis 1988 metų pabaigoje buvo atkurta pirmoji iki 1940-ųjų Lietuvoje veikusi visuomeninė organizacija – Lietuvos esperantininkų sąjunga, kuri pradėjo savarankiškai dirbti nepriklausomai nuo tuo metu dar veikusių sovietinių struktūrų. 

1993 metais Povilas Jegorovas buvo išrinktas šios nevyriausybinės visuomeninės organizacijos pirmininku, kuriai labai sėkmingai vadovauja iki šiol (perrinktas 1998 m., 2003 m., 2008 m., 2013 m.). 

Povilas Jegorovas pasiekė, kad Lietuvos esperantininkų sąjunga dar 1989 metais būtų priimta kolektyvine nare į Pasaulinę esperantininkų sąjungą (Universala Esperanto-Asocio – UEA), turinčią konsultacinį statusą prie UNESCO. Jam vadovaujant ši organizacija tapo viena aktyviausių ir solidžiausių visuomeninių organizacijų Lietuvoje bei viena sėkmingiausiai veikiančių esperantininkų organizacijų pasaulyje. 

Nesavanaudiška ir solidi Povilo Jegorovo esperantinė veikla bei jo vadovaujamos Lietuvos esperantininkų sąjungos veikla buvo pastebėta pasauliniu mastu ir ne kartą įvertinta įvairiais tarptautiniais pripažinimais ir paskatinimais.




Jegorovas_4_II.jpg2003 metais Lietuvos esperantininkų sąjunga buvo pripažinta kaip geriausiai veikianti nacionalinė esperantininkų organizacija pasaulio mastu ir jai buvo įteiktas „Trofeo Fyne“ tarptautinis apdovanojimas. Dar anksčiau 1995 m. Lietuvos esperantininkų sąjungai buvo paskirta tarptautinė premija „Cigno“ („Gulbė“), o 1997 m. jai buvo įteikta tarptautinio Grabovskio fondo premija. 

2005 metais Povilui Jegorovui buvo suteiktas Pasaulio esperantininko garbės titulas, o 2008 metais jam buvo paskirta tarptautinė „Spegulo“ („Veidrodis“) premija. Tarptautinė draugystės ir geros valios draugija (JAV) 1993 metais jam yra suteikusi tarptautinio ambasadoriaus garbės vardą.

Povilas Jegorovas užima atsakingas pareigas tarptautinėje esperantininkų veikloje, garbingai atstovauja Lietuvos esperantininkams tarptautinėje arenoje. Jo nuopelnai Lietuvoje yra itin reikšmingi tiek kultūriniu, tiek visuomeniniu aspektais. Jo ilgamečių pastangų dėka tarptautinės esperanto kalbos kūrėjo Liudviko Lazario Zamenhofo uošvio, Kauno verslininko ir esperantininkų sąjūdžio mecenato Aleksandro Zilberniko, namai Kaune, L. Zamenhofo g. 5.

 – Povilas Jegorovas yra nenuilstantis Baltijos esperantininkų dienų Lietuvoje, kuriose dalyvauja trys dešimtys pasaulio šalių, organizatorius. Savo solidžios ir autoritetingos veiklos dėka Povilas Jegorovas pasiekė, kad Lietuvoje pirmą kartą Vilniuje vyktų 90-asis jubiliejinis pasaulinis esperantininkų kongresas, kurio organizaciniam komitetui Povilas Jegorovas ir vadovavo. Šis 2005 metais vykęs tarptautinis renginys, kuriame dalyvavo rekordinis dalyvių skaičius – 2344 asmenys iš 60 pasaulio šalių, iki šiol išliko didžiausiu tarptautiniu renginiu, kada nors organizuotu Lietuvoje tiek dalyvių, tiek atstovautų pasaulio valstybių skaičiumi, tiek savo trukme. Buvo visuotinai pripažinta, jog šis kongresas buvo vienas geriausiai organizuotų ir pasisekusių, – teigia Lietuvos esperantininkų sąjungos valdybos pirmininko pavaduotojas, buvęs LŽS valdybos pirmininko pavaduotojas Audrys Antanaitis.




Jegorovas_8_II.jpgPovilas Jegorovas yra ir žurnalistas, publicistas, literatas. Jo iniciatyva 1991 metais buvo atkurtas 1918-1940 metais esperanto kalba Lietuvoje leistas ir prelato Aleksandro Dambrausko-Adomo Jakšto redaguotas žurnalas „Litova stelo“ („Lietuvos žvaigždė“). 


Jis buvo aktyvus šio žurnalo bendradarbis ir redakcinės kolegijos narys. Povilas Jegorovas yra daugiau nei 500 straipsnių Lietuvos ir užsienio spaudoje esperantininkų sąjūdžio veiklos tematika autorius, dažnas radijo ir televizijos laidų svečias. 

Povilas Jegorovas iš lietuvių kalbos į esperanto kalbą yra išvertęs Kęstučio Trečiakausko ir Aloyzo Urbono knygą „Neliksi vienišas“ („Por la homo“; 1988 metais išleido leidykla „Mintis“). 2003 metais Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas išleido Povilo Jegorovo ir Aloyzo Urbono knygą „Esu Esperanto eilinis“. 

– Labai reikšminga ir svarbi Povilo Jegorovo veikla organizuojant knygų esperanto ir lietuvių kalbomis leidybą Lietuvoje, organizuojant ir koordinuojant leidyklose „Baltos lankos“, „Alma Litera“, Mokslo ir enciklopedijų leidyklose išleidžiant per 100 fundamentalių išliekamąją vertę turinčių knygų esperantologijos, interlingvistikos, tarptautinės kalbos problematikos knygų bei pažintinių knygų apie Lietuvą,- sako Audrys Antanaitis. – 

Povilas Jegorovas šiuo metu yra Pasaulinės esperantininkų sąjungos (Universala Esperanto-Asocio – UEA) komiteto, tarybos ir valdybos narys, UEA vyriausiasis įgaliotinis Lietuvoje, tarptautinio L. Zamenhofo fondo (Lenkija) valdybos narys. 




Jegorovas_5_II.jpgPovilas Jegorovas yra tolerantiškas, paprastas, kuklus, komunikabilus, energingas ir šviesus žmogus, pavergiantis savo erudicija, dosniai dalijantis savo žinias kitiems, pelnęs aplinkinių pagarbą ir dėkingumą, itin rimtai, atsakingai ir entuziastingai vykdantis savo visuomenines pareigas, nepavargdamas buriantis savo bendraminčių ir pasekėjų būrį. 


Advokatas, aktyviai žiniasklaidoje bendradarbiaujantis esperantas Povilas Jegorovas savo solidžia ir rezultatyvia veikla tapo pripažintu ir visuotinai gerbiamu esperantininkų sąjūdžio lyderiu ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. 

Šiandien įvykusiame kauniečių žurnalistikos senjorų klubo MES susirinkime buvo pasidžiaugta, kad Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijos Garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“ yra padovanotas Povilas Jegorovas, kuris prieš mėnesį dalyvavo tradicinėje sueigoje ir įdomiai atskleidė esperantininkų kalbos kelią, kurio pėdsakai yra mieste prie Nemuno ir Neries.



Jegorovas didele_1.jpg
Panašūs straipsniai