,,Kauno dienos“ žurnalistei Virginijai Skučaitei paskirta garbinga KMKA premija!

www.kaunozurnalistai.lt inf.

KMKA_didele.jpg

Šiandien, 2017-ųjų gruodžio 15-ąją, įvyko Kauno meno kūrėjų asociacijos premijų vertinimo 
komisijos posėdis, kuriame buvo apsvarstyti ir paskelbti kasmetinės premijos laureatai. 

KMKA premija ,,Už gyvenimo kūrybos nuopelnus“ vienbalsiai skirta ilgametei ,,Kauno dienos“ žurnalistei Virginijai SKUČAITEI. 



Žinoma miesto dienraščio žurnalistė jau du dešimtmečiai kruopščiai renka medžiagą apie kitų žiniasklaidos darbuotojų negvildenamus Lietuvos istorijos faktus ir profesionaliai pateikia dienraščio skaitytojams. Vertinimo komisijai buvo pateikta daug išsamiai ir jautriai paruoštų jos straipsnių, interviu, komentarų.

Kartu su kolege Violeta Juodeliene darbščioji žurnalistikos bitutė V.Skučaitė atliko sunkų tiriamąjį darbą, ieškodamos, kur yra palaidotas prieš 75 metus nužudytas Lietuvos vidaus reikalų ministras Kazimieras Skučas. Pamaskvėje buvo surasta ne tik Virginijos dėdės, bet ir dar dviejų tarpukario Lietuvos ministrų sušaudymo ir užkasimo vieta. Tenai amžiams liko dar 150 lietuvių palaikai. Apie tai kolegė ruošiasi sukurti ir dokumentinį televizijos filmą. 


Dabartinis ,,Kauno dienos“ vyr. redaktorius Arūnas Andriuškevičius ir buvusi dienraščio vyr. redaktorė Teklė Mačiulienė savo rekomendacijose premijai gauti pažymėjo, kad Virginija Skučaitė surinko ir jubiliejiniame, 90 puslapių leidinyje įamžino  septyniasdešimtmečio laikraščio istoriją. Simboliška, kad tradicinio kauniečių konkurso nugalėtoja Lietuvos šimtmečio išvakarėse laureate tapo nenuilstanti istorijos metraštininkė, Lietuvos žurnalistų sąjungos narė Virginija Skučaitė.





KMKA_Palil_II.jpg

Kauno meno kūrėjų asociacijos premija ,,Už gyvenimo kūrybos nuopelnus“ taip pat bus įteikta dailininkei Laimai DRAZDAUSKAITEI. Žinomos vyriausios kartos tapytojos drobės pasižymi meditatyvumu ir ramybe. Jos darbai išsiskiria jautrumu spalvai, vyrauja pasteliniai tonai, todėl menininkės kūriniai – atgaiva pavargusio žmogaus sielai. L.Drazdauskaitė yra ne tik išskirtinė ir subtili menininkė, bet ir pedagogė, per penkiasdešimt metų išmokiusi kelias talentingų tapytojų kartas.


KMKA premija ,,Už metų kūrybinius pasiekimus“ bus įteikta poetei Tautvydai MARCINKEVIČIŪTEI – PATACKIENEI. Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyrius apdovanojimui pristatė Tautvydos eilėraščių rinkinį ,,Mano poe(ma)ma“. Autorė kelerius metus slaugiusi sunkiai sergančią savo mamą, asmeninę skaudžią patirtį bei išgyvenimus apibendrintai pateikė eilėraščių, kuriuos išleido Lietuvos rašytojų sąjunga, rinkinyje. Kitas svarbus T.Marcinkevičiūtės-Patackienės darbas – išversta Syvia Plath ,,Rinktinė“, kuri yra dvikalbė, pateikta ne tik lietuvių, bet ir anglų kalba.

Tradicinė ,,Jaunojo menininko premija“ paskirta tapytojai Rosandai SORAKAITEI. Ją Kauno meno kūrėjų asociacijos premijai pristatė Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyrius. Rosanda – aktyvi, originali ir perspektyvi jauniausios kauniečių kartos tapytoja. Per trejus po magistro mokslų baigimo metus, ji pristatė Lietuvoje penkias personalines parodas. Aktyviai dalyvavo ir įvairiuose šiuolaikinio meno projektuose. Rosanda Sorokaitė yra įdomi asmenybė ir išskirtinė menininkė apie kurią greitai kalbės visa Lietuva.


2017-ųjų Kauno meno kūrėjų asociacijos premijos laureatai bus pagerbti kitąmet, dar iki vasario 16-osios – didžiosios Lietuvos šventės.




KMKA__2_II.jpgKMKA premija įsteigta 2003 metais Jos vertę apsprendžia Kauno menininkų kūrinių meninis lygis, originalumas, reikšmingumas, premija skiriama KMKA nariams. Premija suteikiama už reikšmingiausius Kauno menininkų kūrinius, susilaukusius didžiausio specialistų ir visuomenės dėmesio. 

Ankstesniais metais, kai miesto vadovų požiūris į kultūrą ir meną buvo kitoks, meno kūrėjų skatinimui buvo skiriama lėšų, o talentingiausi iškilmingai pagerbiami Rotušės menėje.

 Pastaraisiais metais projektas iš dalies finansuojamas tik Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos (LATGA) kultūrinio-socialinio fondo lėšomis.

Nuotraukose:

(viršuje) KMKA vertinimo komisijos nariai: Dailininkų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Eugenijus Nalevaika (kairėje), Rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas Vidmantas Kiaušas – Elmiškis, Kauno meno kūrėjų asociacijos pirmininkas Petras Palilionis ir Žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas Vidas Mačiulis.

(viduryje) KMKA pirmininkas Petras Palilionis

(apačioje) KMKA komisijos sekretorė, LRS Kauno skyriaus referentė Milda Kiaušiūtė

Panašūs straipsniai