Žurnalistas St.Gečas. ,,LIETUVA IR LATVIJA: ANT RESPUBLIKŲ 100-MEČIO SLENKSČIO"

Dr. Steponas GEČAS, Lietuvos žurnalistų sąjungos narys

SEMINARAS_didele.jpg



,,Lietuva ir Latvija: ant respublikų 100-mečio slenksčio” – taip pavadintas seminaras, kuriame dalyvavo ir kalbėjo kaunietis Lietuvos žurnalistų sąjungos narys, dr. Steponas Gečas,  įvyko Lietuvos respublikos seimo Tarybų salėje. Kolega mūsų svetainei atsiuntė informaciją apie šį renginį.
Seminare buvo aptartos Latvijos ir Lietuvos tarpusavio bendradarbiavimo problemos 2018 metais, artėjant abiejų valstybių Šimtmetiniams jubiliejams. Abiejų tautų ir valstybių bendradarbiavimo perspektyvų tarpparlamentinę analizę padarė Latvijos respublikos Saemos Tarpparlamentinių ryšių su Lietuva grupės pirmininkas, Saemas narys dr. Romualdas Ražukas . 

Taip pat dėmesingai buvo išklausyta Latvijos respublikos ambasadoriaus Čekijoje dr. Alberto Sarkanio kalba, kurią jis padarė lietuviškai. A. Sarkanis kartu su Lietuvos užsienio reikalų viceministru Neriu Germanu pateikė pranešimą – studiją “Lietuvos-Latvijos bendradarbiavimo iššūkiai”. 

Akcentuoti kai kurie ekonominiai bendradarbiavimo poslinkiai, sutarimas transportuojant donorų organus  tačiau lieka neratifikuota jūros sienos sutartis. Lietuvių kultūros Latvijoje ir latvių kultūros Lietuvoje klausimais kultūrinio-turistinio, paminklosaugos temą palietė draugijos “Vilnija” pirmininkas dr. Kazimieras Garšva ir šių eilučių autorius.

Jaunų žmonių emigracija yra abiejų tautų bendra problema. Latvijoje lietuvių kalba, o Lietuvoje – latvių kalba dėstomų mokyklų skaičius nepriklausomybės metais sumažėjo po kelis kartus arba pasikeitė jų statusas – akcentavo K.Garšva. 

Abiejų valstybių atstovai pažymėjo demografinius pokyčius, žiniasklaidos bendravimą, pasiūlyta ambasadose, gal ir parlamentuose, turėti spaudos atstovus, kurie operatyviai ir suprantamai dalykiškai galėtų teikti ir komentuoti įvykius. 

Apie abipusiškai naudingą patirtį pasisakė Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo direktorius Gintaras Songaila. Pranešimą “Bendri Latvijos-Lietuvos saugumo iššūkiai” padarė Lietuvos respublikos seimo narys Laurynas Kasčiūnas, Lietuvos ir Latvijos pokario partizanų bendradarbiavimo akcentus pokario metais palietė Vytauto Didžiojo universiteto Letonikos centro vadovas prof. Alvydas Butkus. 

Šio rašinio autorius diskusijose siūlė atidžiau pažvelgti į šių, vienintelių pasaulyje, baltiškų tautų kalbinį bendravimą tiesiogiai be trečiosios kalbos, taip pat bendrojo ugdymo mokyklose įvesti abiejų tautų pažinimo minimumą. Taip pat atkreipiau dėmesį į artėjantį “Baltijos Kelio” 30-metį, pateikė pavyzdžius, kaip pasikeitėme po šios akcijos ir kokie į ją ėjome. 

Artėjančiam jubiliejui siūlyta išleisti specialų iliustruotą leidinį apžvelgiantį viso Baltijos regiono problemas (panašumus ir skirtumus), naują motyvaciją. 

Seminare taip pat dalyvavo Seimo prmininko pavaduotoja Rima Baškienė, Seimo nariai Kazys Starkevičius, Kęstutis Masiulis.

Nuotraukose:
 (Viršuje) Seminaras Seimo Tarybos salėje 

Olgos Posaškovos nuotr.


(Apačioje) Nepriklausomybės metais pastatyta viena moderniausių pasaulyje Latvijos nacionalinė biblioteka Rygoje.  

 Latvijos ambasados Lietuvoje nuotr.



LATVIJAS_BIBLIOTEKA_didele.jpg



Panašūs straipsniai