I. Rašytojo ir žurnalisto Viktoro Rudžiansko jubiliejinis vakaras – Maironio svetainėje!..

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Rudz._I___2._didele.jpg


Viktoras Rudžianskas:
alaviniam puodelyje, 
žiedlapiais paskanintas
vanduo o jame
spindi mėnulis tarsi apuoko akis
kai uokse užgęsta diena
ir nėra ko galėtum nerasti
nes viskas yra ligi šiandien





Rudz._2._I_II.jpg

Paskutinį 2017-ųjų lapkričio mėnesio penktadienį Lietuvos rašytojų ir žurnalistų sąjungų narys Viktoras Rudžianskas savo 60-ojo gimtadienio proga artimiausius ir bičiulius pakvietė į Maironio lietuvių literatūros muziejų. 

Ir ne salėje, o kunigo ir poeto Jono Mačiulio-Maironio prabangioje svetainėje susirinko gausus jubiliato gerbėjų būrys.

Muziejaus direktorė, o šį kartą   dar ir charizmatiškoji vakaro vedėja Aldona Ruseckaitė suskaičiavo, kad  jau dvylika knygų išleido Jubiliatas. 

O įvairių apdovanojimų Viktoras turi – penkiolika. 

Dar vienas medalis rašytojui ir žurnalistui buvo įteiktas baigiantis  literatūrinio vakaro pabaigoje.




















Rudz._kaireje_Vikt._II.jpgLiteratūrinė šventė prasidėjo jubiliato Viktoro Rudžiansko žodžiais apie save ir kūrybą. 

Atvirai ir kritiškai jis apžvelgė tai, ką į poezijos knygas sudėjo.

Vienais eilėraščiais ir šiandien jis patenkintas, o kitus – būtinai taisytų. Kodėl? Tikriausiai dėl to, kad kūryba – nesibaigiantis procesas. Kuo daugiau savo eiles skaitai, tuo daugiau norisi jas tobulinti…

Aktorė Olita Dautartaitė kaip visada su įkvėpimu vieną po kito  deklamavo Viktoro eilėraščius. Tai ji darė ne pirmą ir ne paskutinį kartą. Aktorę ir rašytoją sieja ilgametė bičiulystė, tikriausia visa tai – jos vyro, a.a. žinomo fotografo Narcizo Freimano dėka…









Rudz1._I_dalis_II.jpgVilnietė literatūrologė ir redaktorė Janina Riškutė išsamiai apžvelgė net kelias jubiliato poezijos knygas ir atskleidė Viktoro talentą.

V.Rudžianskas ne tik rašytojas, žurnalistas, bet ir leidėjas.

Vadinasi, gali ir turi išleisti savo kūrybos rinktinę! Deja, jubiliejinį rudenį to padaryti negalėjo, nes bankrutavusi viena leidykla, paliko kaunietį ,,ant ledo” neatsiskaičiusi už parduotas knygas. 





Visi džiaugėsi, kad prieš metus pasirodė Viktoro Rudžiansko eilėraščių knyga ,,Juodoji dėžutė”:



Rudz._muzika_II.jpg

,,Sakytum, lyrinis subjektas patyrė kažką itin svarbų, tikrą, likimiškai reikšmingą, o skaitytojas tapęs atidžiu to proceso tyrėju, privalo iš juodojoje       dėžutėje likusios informacijos atkurti mįslingo incidento detales, priežastis, tikrąjį vaizdą, kad pačiam sau galėtų atsakyti, kas vis dėlto toje vidinėje visatoje nutiko – katastrofa, o gal dvasinis triumfas, kai išnykstama „tik iš radarų,”- buvo teigiama pristatant šį poezijos rinkinį.



Vėl, kaip ir prieš dešimt metų, poeto literatūriniame vakare dalyvavo pianistė, prof. Audronė Eitmanavičiūtė, pažėrusi apie jubiliatą nuotaikingų minčių. Pianistė kartu su soliste, prof. Sabina Martinaityte, atliko kelis muzikinius kūrinius, kurie atskleidė didžiulį viešnių talentą.





Rudz._3._I___II.jpgPirmojoje vakaro dalyje Maironio lietuvių literatūros muziejuje nei jubiliatas, nei prelegentės nepaminėjo, kad Viktoras Rudžianskas yra  ir puikus žurnalistas, publicistas, ilgus metus redagavęs Kauno kultūros ir meno savaitraštį ,,Nemunas”.

Už  2004 metais  parašytą knygą ,,Gyvenęs ir mūsų gyvenimus“ (apie tragiško likimo kunigą ir poetą Ričardą Mikutavičių) V.Rudžianskas pelnė garbingą Vytauto Gedgaudo premiją. 

Tai visiems priminė Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus valdybos pirmininkas Vidas Mačiulis.






Rudzi._I__5_II.jpg


LŽS valdybos sprendimu,  ,,Už žurnalisto profesinio vardo stiprinimą ir garsinimą asmeniniu pavyzdžiu” Viktoras Rudžianskas 2017 metais apdovanotas medaliu ,,Už nuopelnus žurnalistikai“. 

Tą lapkričio dieną LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius viešėjo Moldovoje, todėl jubiliatui skirtą vardinį medalį įteikė kauniečių žurnalistų vadovas V.Mačiulis. 

Pagerbiant kolegą, dalyvavo ne tik rašytojai, bet ir žurnalistai, atvykę ir iš sostinės.


(Bus daugiau)





www.kaunozurnalistai.lt nuotr. iš literatūrinio vakaro Maironio lietuvių literatūros muziejuje


Rud._1_didele.jpg


Panašūs straipsniai