RYTOJ ateis naujas kolegos Gedimino Jankaus ĮKVĖPIMAS?!

Vidas Mačiulis, LŽS Kauno apskrities skyriaus pirmininkas

Rytoj_muz._2_didele.jpg


Skaičių trejybe (2017-ieji, lapkričio 17-oji, 17 val.) buvo paženklintos Gedimino Jankaus novelių knygos ,,Rytoj“ sutiktuvės Maironio lietuvių literatūros muziejuje Kaune.



Rytoj_5_II.jpg

Lietuvos rašytojų ir žurnalistų sąjungų narys, dramaturgas Gediminas Jankus, tikriausiai, nesitikėjo, kad maironiškos dvasios kupinuose namuose susirinks tiek daug, nes neliko laisvų vietų, nuoširdžių jo gyvenimo ir kūrybos bičiulių. O rašytojas  čia išgirdo tokių pagyrimo  nuostabių  žodžių ir aukščiausio novelių įvertinimo, kad gyvieji dabar tik atsisveikinant, prie kapo, taip kalba…










Rytoj_muz._2_II.jpgDramaturgas Gediminas Jankus, jis ir mūsų sąjungos narys, apdovanotas medaliu ,,Už nuopelnus žurnalistikai“, su teatriškais elementais pradėjo literatūrinį vakarą. Kai salė nuščiuvo, nes ,,prezidiume“ vietas užėmė knygos pristatymo dalyviai, Maironio muziejaus vadovė rašytoja Aldona Ruseckaitė suteikė žodį knygos autoriui. Gediminas Jankus, nieko netaręs, paėmė nuo palangės gramofoną ir išsinešė jį į užkulisius. Iš tenai pasigirdo vokiškai atliekama daina ,,Morgen und morgen“ (rytoj ir rytoj).




Taip, netikėtai prasidėjo knygos ,,Rytoj“ pristatymas, kuris ir tęsėsi kitaip. Gediminas, apie jo noveles kalbant A.Ruseckaitei,  net savo mizanscenomis paryškino vakaro šeimininkės sakomus teiginius… 







Rytoja__aktorius_II.jpg

Paskui knygos ,,Rytoj” pristatyme prabilo aktorius Remigijus Endriukaitis, perskaitęs vieną iš dvidešimt septynių novelę, kiek vėliau – dar vieną, ir dar…

Ar po tokios aktoriaus dovanos, vakaro  svečiai norės patys paimti į rankas knygą, nes kai kas teigia, jeigu per radiją spaudą skaito, kam man reikia prenumeruoti laikraščius?

 Su ,,Rytojum“ taip nebus! Kelios dešimtys novelių knygos iš karto buvo parduotos…














Kaip visada inteligentiškas, pasitempęs, žvalus aktoriškos išvaizdos Gediminas Jankus kiek su jauduliu, bet iš visos širdies trumpai ir aiškiai atskleidė, kad ilgai ir nelengvai jis rašė noveles.
Rytoj_6_II.jpg
Iš sapno, netekties, liūdesio ir džiugesio jis kūrė, daug ką užšifruodamas, nes personažai neišgalvoti, tik vardai pakeisti, simboliški.

 Daugiausia novelių – iš teatrinio gyvenimo, kurį pažinojo iš vidaus, nes pats buvo Dramos teatro literatūrinės dalies vadovas. Muzika kūrėjui – leitmotyvas, o 1927-tųjų Richardo Štrauso romansas ,,Morgen”, Gediminą Jankų paskatino novelių knygą pavadinti ,,Rytoj”. 












Rytoj_3_II.jpg
Kolegos įkvėpėja, skatintoja, kritike, skaitytoja pirmiausia buvo žmona – žinoma žurnalistė, LŽS narė Audronė Jankuvienė.

Gediminas visų akivaizdoje už tai nusilenkė ir padėkojo žmonai. Štai ką reiškia, kai likimas suveda du kūrybingus to paties pašaukimo žmones.

Autorius dėkingas ir kolegai rašytojui R.Keturakiui, kuris perskaitęs noveles, paskatino jas sudėti į  knygą.






Vėl, jau ne pirmą kartą, tenka kaltinti save, kodėl atėjau be vaizdo kameros ir neįjungiau ,,išmaniojo” telefono garso įrašymo, o tik fotografavau literatūrinės šventės dalyvius.  Kiek daug protingų, pamokančių, verčiančių susimąstyti minčių buvo pasakyta ir perskaityta. Deja, nebuvo, kaip visada, ne tik Lietuvos, bet ir Kauno TV operatorių, nes jiems yra svarbesnis ,,įvykis” – autoavarija ir ,,greitoji pagalba”, tyrimams vežanti seimūną K.Pūką. Toks jau  šiandien  mūsų žiniasklaidos savininkų ir jo įgaliotų vadovų supratimas…






Rytoj__Keurakis.jpg
Apie kitokį gyvenimą, net Dieviškąją Trejybę, įtaigiai  prabilo talentingas rašytojas ir kritikas Robertas Keturakis.

Jis, kaip ir aktorius, meistriškai perskaitė ištraukas iš novelių, ir ištarė: 

,,Aš tokio proveržio prozoje laukiau visa gyvenimą. Kas kūryboje gali būti įdomiau, jeigu ne pats žmogus!”.








Robertas Keturakis yra knygos redaktorius, tačiau nieko neišbraukęs ir nieko nepridėjęs, bet skaitęs noveles bene po penkis kartus, nes kiekvienąkart jis atrasdavo naujų užšifruotų minčių ir paslaptingų ženklų. ,,Tai lūžis lietuvių literatūroje, kurią pradėjo Leonas Zalieckis”, – reziumavo pranešėjas. 







Rytoj_Grazina_II.jpg


Poetas R.Keturakis su vidiniu džiaugsmu tvirtino, kad autorius, rašydamas noveles teatro tema, nesityčioja iš nevykėlių, nesigaili paklydusių, bet rašo taip, kad priverčia gilintis į kiekvieną žodį, sakinį, mintį. 

,,Kaunas per tokius žmones kaip Gediminas Jankus, yra labia įdomus ir nemirtingas!”















Rytoj_11_II.jpgŽmogus nemirtingas – savo darbais ir … vaikais. Literatūriniame vakare dalyvavo trys Jankai, Gediminas ir jo  atžalos. 

Atėjo ir novelių knygos ,,Rytoj“ leidėjas Pasaulio lietuvių kultūros centro vadovas Valdas Kubilius. Jis, kaip ir visi mes, pakylėti puikaus kūrėjo įvertinimo, laukiame naujų talentingo kolegos novelių, dramų ar prisiminimų knygų.

Rytoj – tikrai vėl bus nauja diena, ir gal net pasirodys reta viešnia lapkričio saulė. 

Rytoj – šios dienos praeitis, paženklinta mielais prisiminimais, kai daugiau nei pusvalandį ilgoje eilėje buvęs paskutinis  skaitytojas irgi sulaukė Gedimino Jankaus  autografo su nuoširdžiais jo linkėjimais. 










Rytoj_9_II.jpg

Tikrai įdomu, apie ką rytoj, po tokių novelių knygos sutiktuvių, sukurs mūsų rašytojas ir žurnalistas Gediminas Jankus? 

Novelių autoriaus pagerbime dalyvavo ir dešimt Lietuvos žurnalistų šeimos atstovų, o trys iš jų yra ir Lietuvos rašytojų sąjungos nariai. 

Anot Roberto Keturakio, keičiasi ne tik kauniečių kūryba, bet ir veidai žmonių, šį kartą atėjusių  į neeilinį renginį Maironio lietuvių literatūros muziejuje.





www.kaunozurnalistai.lt nuotraukose: Akimirkos iš G.Jankaus novelių knygos ,,Rytoj” pristatymo Maironio lietuvių literatūros muziejuje


Rytoj_muz_did..jpg



Panašūs straipsniai