Latvijos nepriklausomybės dienos proga lietuviai taria "Ačiū"

Mariaus GURSKO ir www.kaunozurnalistai.lt inf.

Latv._baznycia_didele.jpg


Lapkričio 18-toji – Latvijos nepriklausomybės diena. Sveikiname su švente kaimyninės šalies spaudos, radijo, televizijos, interneto žurnalistus. AČIŪ už bendradarbiavimą!

Latviams ir sau ta proga turime palinkėti, kad kuo daugiau ir įdomiau pasakotume vieni kitiems apie savo džiaugsmus ir rūpesčius. Deja, kol kas mes su retomis išimtis galime pamatyti, paskaityti, išgirsti, kuo gyvena Latvijos žmonės.


Vaikutis_II.jpgAČIŪ LRT, kuri vienintelė Latvijoje turi savo akredituotą radijo korespondentą Arūną Vaikutį (nuotraukoje dešinėje, viršuje – Rygos bažnyčia, kurioje aukojamos Šv. mišios lietuvių kalba). 


A.Vaikučio pateikiamos informacijos, komentarai ar interviu, visada būna įdomūs ir aktualūs.

Gaila, tačiau kuo toliau, tuo rečiau eteryje girdime kauniečio, Vytauto Didžiojo universiteto auklėtinio, latvių kalbos specialisto R.Vaikučio balsą iš Rygos. To, tikriausiai, nežino ir pats žurnalistas, nes jis tik siūlo temas, o radijo žinių vadovai nusprendžia, ko jiems reikia… 

Anksčiau Arūnas Vaikutis net ruošdavo pasakojimus kultūros ir rusų kalba ruošiamoms laidoms. Pastaruoju metu ir tenai negirdime, jau nekalbant apie TV, nes su operatoriumi kolega ruošdavo reportažus iš Rygos.



Gal yra teisūs Rygoje gyvenantys rietuvių bendruomenės nariai broliai dvyniai Nauris ir Normundas Maciai. Jie pastebi, kad latviai, kaip ir lietuviai, vieni kitais nelabai patenkinti. Priežasčių gali būti įvairių, net dėl nesutarimų per ilgus istorijos metus… 

Žurnalistai, o ne politikai, pirmiausia turi vieni kitiems apie dvi kaimynines valstybes pasakoti, džiaugtis pasiekimais ir trūkumais, gal galėtume vieni iš kitų mokytis. Su 99-tuoju gimtadieniu Latvijos žmonės, mes džiaugiamės tuo, ką pasiekėte per 26 valstybės atkūrimo metus, ir didžiuojamės, kad Latvijos vėliava – seniausia pasaulyje, ir primename, kad Lietuvoje turite daug gerų bičiulių…


Vilnietis Marius Gurskas mūsų internetinei svetainei atsiuntė įdomų pranešimą, kaip grupė sostinės entuziastų nutarė pasveikinti kaimynus su švente… 



Latv._2a__II.jpgLatvijos nepriklausomybės dienos proga, kaimynams išsiuntėme ne tik sveikinimus, bet ir nuoširdų „Ačiū“.  (nuotraukoje)

Prisijungę prie Valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtos kampanijos „Ačiū“ Lietuvos kūrėjai savo draugus ir kolegas latvius pasveikino neįprastai.

Dainininkė Liepa Mondeikaitė „Ačiū“ skyrė Baibai Skurstenei Serdiuk ir Lauriui Reinikiui – už begalinį talentą ir nuostabų bendradarbiavimą.


 Dirigentas Gintaras Rinkevičius dėkojo Latvijos nacionalinės operos, Nacionalinio simfoninio orkestro, Liepojos simfoninio orkestro muzikantams, su kuriais kartu dirba jau daugybę metų. 




Fotografas Antanas Sutkus džiaugėsi bendrais projektais įgyvendintais su latvių fotografais, prisiminė drauge rengtas parodas, dėkojo už ilgametį nuoširdų bendradarbiavimą. Garsaus fotografo ryšius su kaimynine Latvija puikiai iliustruoja jo žodžiai „Man kiekvienas nuvažiavimas į Rygą yra kaip šventė“.

Latvijos nepriklausomybės dienos išvakarėse iš Vilniaus autobusų stoties pajudėjo pirmasis specialus, Latviją ir latvius sveikinantis „Eurolines“ maršrutinis autobusas į Rygą. Ant šventinio autobuso šoninių langų puikuojasi sveikinimas latvių kalba „Su gimtadieniu, Latvija! Sveikina Lietuva” ir „Atkurtai Lietuvai 100” logotipas (nuotraukose).




Latv._nauajsuias_II.jpg


„Kitais metais Lietuva švęs Valstybės atkūrimo šimtmetį, Latvija minės valstybingumo šimtmetį. 

Šiemet, Latvijos 99-ųjų nepriklausomybės metinių išvakarėse, siunčiame Šimtmečio kampanijos „Ačiū“ video ir paprastą, bet nuoširdų keliaujantį sveikinimą latviams”, – kalbėdama apie iniciatyvą sakė Šimtmečio programos koordinatorė Neringa Vaisbrodė.

Pirmasis šventinis autobusas į Rygą išvyko jau vakar 10 val.





Šiandien, Latvijai švenčiant Nepriklausomybės dieną, į Rygą išvyko dar du maršrutiniai autobusai. Iš Vilniaus autobusų stoties šventiniai autobusai pajudėjo 6 val. ir 10 val.  Autobusams atvykus į Rygą (10 val. 30 min. ir 14 val. 45 min.), keleiviai išgirdo žinomų Lietuvos žmonių sveikinimus Latvijos nepriklausomybės dienos proga.


Valstybės atkūrimo šimtmečio kampanija „Ačiū“ skatina dėkoti Lietuvos draugams, visiems prisidėjusiems Lietuvos kelyje į sėkmę. Kampanija vyksta etapais – atsižvelgiant į svarbius įvykius, žmonės skatinami siųsti suasmenintus atvirukus valstybės ir jų pačių gyvenime svarbiems asmenims.

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio sekretoriato komanda šventinę staigmeną paruošė ir kolegoms latviams, organizuojantiems Latvijos šimtmečio minėjimo renginius – šventinis autobusas į Rygą atveš specialią dovaną ir Šimtmečio kampanijos „Ačiū“ sveikinimus.




Latv._1_didele.jpg

Panašūs straipsniai