Kovoje prieš aneksiją spauda lieka viena? Po ,,Valsčiaus" – ,,Ūkininko patarėjas"…

Didpetriene_1_didele.jpg


Situacija  „Ūkininko patarėjuje“, kurį skaito daugybė mūsų rajono žemdirbių, netikėtai sugrąžino į metų senumo įvykius. Skaitau straipsnį Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno skyriaus svetainėje ir negaliu patikėti – tie patys žodžiai, panašūs sakiniai… Lyg būtų atkartota „Valsčiaus“ situacija, kai 2016 metų rugsėjo 16 dieną dėl jį leidusios įmonės užvaldymo nutarė pasitraukti iš darbo visa redakcija.

Taigi, kas nutiko „Ūkininko patarėjuje“? Spalio 11 dieną dalis tokiu pačiu pavadinimu laikraštį leidusios įmonės akcijų buvo parduota bendrovei „Dvylika pirklių“, kurios vienintelis akcininkas – Registrų centre nurodytas Petras Balčiūnas. Savo akcijų dalį jam pardavė vienas labiausiai žinomų politikų Ramūnas Karbauskis. Prie naujų investuotojų prisijungė ir kiti smulkūs akcininkai.

 Tą pačią dieną vykusiame bendrovės akcininkų susirinkime išrinkta nauja bendrovės valdyba, iš kurios pasitraukė tiek pats redaktorius ir buvęs direktorius Vytenis Neverdauskas, atkūręs laikraštį ir jam vadovavęs 28 metus. Jo teisės ir pareigos buvo suspenduotos, kartu su juo iš valdybos išėjo ir dalis kitų narių. Vyriausiuoju laikraščio redaktoriumi išrinktas buvęs „Valstiečių laikraščio“ direktorius Gintautas Misiukevičius, naujuoju įmonės direktoriumi – Julius Skestenis. 





UP_pastatas_II.jpgKaip vienai iš „Delfi“ žurnalisčių pasakojo pats V.Neverdauskas, investicinė bendrovė „Dvylika pirklių“ ir buvo skurta tam, kad perimtų įmonės valdymą. 

Anot Kauno žurnalistų pasakojimo, įmonės perėmimas įvyko „labai keistomis aplinkybėmis: iš karto atvažiavo nauji apsaugos darbuotojai, IT specialistai, pradėję dirbti redakcijoje“. Redakcijos darbuotojai, kurių yra 85, svarstė galimybę trauktis iš darbo. „Jei išeis visas kolektyvas, jų investicija bus nulinė, nes didžiausia šios bendrovės vertė yra žmonės“,- kalbėjo „Delfi“ V.Neverdauskas. 

Tačiau naujasis įmonės direktorius J.Skestenis „Delfiui“ žurnalistams pasakojo atvirkščiai: „Įmonė vykdė veiklą nuostolingai, akcininkai buvo nepatenkinti rezultatais, nutarė keisti struktūrą, žiūrėti, kokios yra problemos ir jas spręsti“. Nuotaikos redakcijoje, anot jo, dėl pokyčių net pakylėtos, nes žmonėms atlyginimai nemokėti du – tris mėnesius.

Šakių „Valsčiuje“ situacija nebuvo identiška, nes akcijų perleidimas nebuvo įvardintas kaip pardavimas, procedūra buvo pridengta akcininkų pasirašytais įgaliojimais Nerijui Naujokaičiui. Bet įgaliojimai jam leido su įgytomis akcijomis daryti viską, net jas parduoti… 

Veiksmas buvo atliktas prieštaraujant akcinių bendrovių įstatymui, už akių akcininkams, kurie vadovavo įmonei ir laikraščiui, netgi buvo jo steigėjai. Protestuodami prieš tokį brutalų įmonės užvaldymo būdą, nė vienas redakcijos darbuotojas nesutiko likti ir vykdyti su laikraščio leidyba nieko bendra neturinčio žmogaus valią.






UP_pastatas_2__II.jpg Tuo tarpu naujasis kontrolinį akcijų paketą užvaldęs įmonės akcininkų įgaliotinis irgi darė viešus pranešimus, kad įmonėje neva buvo chaosas ir pan. Pasitraukę redakcijos darbuotojai 2016 metų rugsėjo 30 d. pradėjo leisti naują laikraštį – „Laikraštį „Valsčius“, kuris jau paminėjo pirmuosius leidybos metus. 

Tačiau užvaldyta įmonė, kurioje tik du darbuotojai ir vienas iš jų Nerijus Naujokaitis nenurimsta. Nuo balandžio mėnesio atsakinėjame į ieškinius.

 UAB “Laikraštis Valsčius“ ir redakcijos vadovai paduoti į teismą, reikalaujama nedelsiant uždrausti mums bet kur naudoti žodį „valsčius“, kompensuoti naujai leidžiamo laikraščio jiems padarytą žalą (neva dėl mūsų leidžiamo laikraščio UAB “Dimstis“ negali vykdyti veiklos), kaip įmonei padaryta žala įvardintos darbuotojams išmokėtos išeitinės kompensacijos, prie to pridėta ir moralinė žala.


 Summa summarum – apie 86 tūkst. eurų. Ieškinį, kurį į teismą padavė dabartinis UAB „Dimstis“ direktorius Mindaugas Šimkūnas, palaiko ir visi įgaliojimus pasirašę akcininkai. Pirmasis bylos nagrinėjimo posėdis Vilniaus apygardos teisme – jau lapkritį.

Nepriklausomai nuo proceso baigties esame įsitikinę, jog mūsų apsisprendimas buvo teisingas – rajonas bent iš paviršiaus apsivalė nuo galimai neskaidrios politikos ir verslo įtakų. Po metų esame dar labiau įsitikinę, jog spauda Lietuvoje nėra laisva, kad jai į nugarą nuolat kvėpuoja verslas ir su juo susiję politikai. Kas ten žino, gal R.Karbauskiui nepatiko „Ūkininko patarėjo“ turinys ir jį perleido labiau savam žmogui? Klausimų daug. Atsakymų į juos nesulauksime tikriausiai niekada. Juolab kad ir didžioji žiniasklaida apie „Ūkininko patarėjo“ situaciją tyli.


Kaip niekas kitas puikiai suprantu Vytenio Neverdausko būseną – 28 metai, neskaičiuojant valandų, atiduoti leidiniui, ir kai sprendžiamas to leidinio likimas, tu atsiduri užribyje kaip nereikalingas, niekinis žmogus. Bet mes Lietuvoje paprastai moralės nelinkę sieti su įstatymais, kurio spragų taip pat niekas nenori matyti.


Kultūros ministerija parodė iniciatyvą steigti Medijų tarnybą – instituciją, sudarytą iš žiniasklaidos praktikų, teoretikų bei juos prižiūrinčių institucijų ir nevyriausybinių organizacijų atstovų. Ji turėti užimti patarėjos vaidmenį visuomenės informavimo politikos, kuri patikėta Kultūros ministerijai, klausimais. Jau pirmajame posėdyje, kuris numatytas šį mėnesį, planuojama aptarti ministerijos parengtas visuomenės informavimo politikos strategines gaires iki 2021 metų.Tai nėra blogai… 

Tačiau ar ne laikas būtų padiskutuoti ir apie tai, kad teisėta valdžia ir Vyriausybė nėra vienintelės, kurios tuo rūpinasi. Yra daugybė išorinių šešėlinių „rūpintojėlių“, kuriems lygiai taip pat svarbu užvaldyti kol kas labai nesaugiai besijaučiančią ir pažeidžiamą iš šalies žiniasklaidą, kad galėtų valdyti patiklios didžiosios medijos vartotojų masės sąmonę. Jie šia linkme dirba kur kas daugiau, ir pati žiniasklaida, norėdama išlikti laisva ir nepriklausoma, šioje kovoje kol kas lieka viena.

***

KOKIA JŪSŲ NUOMONĖ, KOLEGOS ŽURNALISTAI, LEIDINIŲ SAVININKAI IR JŲ ĮGALIOTIEJI VADOVAI?  KODĖL TAIP YRA, KAS DĖL TO KALTAS? 

 Laukiame Jūsų el. laiškų: lzs.kaunas@gmail.com


Nuotraukose: (viršuje)  Šakių redakcijos ,,Laikraštis Valsčius” vadovė Giedrimė Didžiapetrienė;
(viduryje, apačioje) laikraščio ,,Ūkininko patarėjas” pastatas, kuriame buvo leidžiami laikraščiai ir žurnalai. Kalbama, kad naujieji ,,Ūkininko patarėjo” akcininkai jau ieško šio, esančio Kauno centre, pastato pirkėjų…

www.kaunozurnalistai.lt nuotr.

Pastatas_UP___didele.jpg

Panašūs straipsniai