Žurnalistų darbdavys Vytenis Neverdauskas liko … ,,ant ledo"

Neverdauskas_didele_2017.jpg



2017-ųjų spalio 12-osios laikraščio ,,Ūkininko patarėjas“ (numeris 3677) metrikoje – nauja vyr. redaktoriaus pavardė: Gintautas Misiukevičius, nors prieš dvi dienas, kaip ir ištisus 28 metus, buvo – Vytenis Neverdauskas (jis atkūrė ,,Ūkininko patarėją“, leido kitus laikraščius ir žurnalus, knygas).

Tokį pasikeitimą bando paaiškinti antrajame puslapyje įdėtas UAB ,,Ūkininko patarėjas“ valdybos pranešimas:

,, Mieli „Ūkininko patarėjo” skaitytojai, partneriai, kolegos, 

Šie metai buvo nelengvi Lietu¬vos žemės ūkio sektoriui. Gamtos negandos, ne visada mums palankūs valdžios sprendimai, sudėtinga situacija pasaulinėse rinkose ūkininkams neleido džiaugtis 

savo darbo vaisiais. Tačiau „Ūkininko patarėjas“ visada stengėsi būti jų pusėje. Bet laikas bėga ir gyvenimas keičiasi.


Neseniai j bendrovę atėjo nauji akcininkai, su savo vizija ir planais. Ta vizija atitiko ir kitų, smulkesnių, bendrovės akcininkų lūkesčius. Didžioji „Ūkininko patarėjo“ akcininkų dauguma nusprendė, kad bendrovei ir jos leidžiamiems leidiniams reikia pokyčių. Norime padėkoti ilgamečiui bendrovės vadovui Vyteniui Neverdauskui už jo darbą. Linkime jam sėkmės tolesnėje jo veikloje.”

DELFI žurnalistė Jūratė Žuolytė pirmoji pranešė, kad „Ūkininko patarėjo“ redakcijoje – pokyčių dienos.

,, Pasikeitus daliai bendrovės akcininkų, naujoje valdyboje buvo patvirtintas naujas leidinio vyr. redaktorius, taip pat paskirtas naujas direktorius. Pareigų netekęs valdybos pirmininkas, direktorius ir vyr. redaktorius Vytenis Neverdauskas pasakoja, kad šie pokyčiai redakcijai buvo labai netikėti ir darbuotojai dar svarsto, ar apskritai likti dirbti. Spalio 11 d. dalis „Ūkininko patarėjo“ akcijų buvo parduotos bendrovei „Dvylika pirklių“, kuris jas nusipirko iš buvusio savininko Ramūno Karbauskio. Vieninteliu bendrovės „Dvylika pirklių“ akcininku Registrų centre yra nurodomas Petras Balčiūnas, jos direktorius – Darius Vitkevičius. Finansinių ataskaitų 2015 m. sausį registruota bendrovė Registrų centrui nėra pateikusi.“


Žurnalistė Jūratė Žuolytė  rašė, kad staiga ir netikėtai trečiadienį vykusiame bendrovės akcininkų susirinkime buvo išrinkta nauja bendrovės „Ūkininko patarėjas“ valdyba, kurios nariais atsisakė būti tiek V. Neverdauskas, tiek dar pora buvusių valdybos narių. Naujuoju bendrovės direktoriumi tapo Julius Skestenis, vyriausiuoju redaktoriumi – buvęs „Valstiečių laikraščio“ direktorius Gintautas Misiukevičius. Kaip toliau vyks redakcijos darbas ir ar darbuotojai liks dirbti su nauja vadovybe, turi paaiškėti pirmadienį.

„Ramūnas Karbauskis turėjo 33 proc. mūsų akcijų, jis jas pardavė investicinei bendrovei „Dvylika pirklių“, kuri, kaip man pasakojo, buvo sukurta specialiai tam, kad perimtų „Ūkininko patarėjo“ valdymą. Šiandien buvo akcininkų susirinkimas, ir jie, pasitelkę dar keletą smulkiųjų akcininkų, organizavo naujos valdybos rinkimus. Buvo išrinkta nauja valdyba, aš ir dar pora mūsų darbuotojų atsisakė dirbti valdyboje, mano, kaip vyr. redaktoriaus teises jie suspendavo, taip pat jie paskyrė naują direktorių. Aš buvau ir valdybos pirmininkas, ir direktorius, ir vyriausiasis redaktorius“, – pasakojo V. Neverdauskas. 

V. Neverdauskas teigė nežinantis, ar jis ir komanda liks toliau dirbti. „Mano ir jų santykius aiškinsimės pirmadienį, žiūrėsime, ar mes dirbsime, ar išeisime su visa komanda, ir jiems liks tik plikos sienos. Mes esame susiklausęs kolektyvas, 85 žmonės, ir visi kartu spręsime, ar dirbti, kaip iki šiol buvo ilgus metus. Jei išeis visas kolektyvas, jų investicija bus nulinė, nes didžiausia šitos bendrovės vertė yra žmonės: jei išeis visi žurnalistai, dizaineriai ir kiti, tokių, ypač mūsų specializacijos, tiesiog nebus kur ieškoti“, – sakė jis. 

Vytenis Neverdauskas pasakojo, kad perėmimas įvyko labai keistomis aplinkybėmis: iš karto atvažiavo nauji apsaugos darbuotojai, IT specialistai, pradėję dirbti redakcijoje.

 „Kol kas aš nuraminau kolektyvą, pasakiau, dar keletą dienų dirbkime, nestabdykime leidybos, juk yra įsipareigojimai skaitytojams, prenumeratoriams, kaip bebūtų. O pirmadienį žiūrėsime“, – kalbėjo jis. 


Tuo tarpu naujasis direktorius J. Skestenis pateikia visiškai priešingą versiją. „Įmonė vykdė veiklą nuostolingai, akcininkai buvo nepatenkinti rezultatais, nutarė keisti struktūrą, žiūrėti, kokios yra problemos ir jas spręsti“, – komentavo jis. Paklaustas daugiau informacijos apie naujuosius akcininkus, jis teigė pats su jais nebendravęs. 

„Kiek žinau, įmonė susikūrė investiciniais pagrindais, investavo būtent į akcijas“, – sakė jis. J. Skestenis tvirtino, kad kalbos apie darbuotojų svarstymą išeiti yra visiškai nepagrįstos. „Nuotaikos, sakyčiau, net pakylėtos, radome situaciją, kad žmonės yra du tris mėnesius negavę atlyginimo, įmonė yra pakankamai sudėtingoje situacijoje ir dabar daromės veiksmų planą, kaip kuo greičiau iš tos blogos situacijos išeiti. Su darbuotojais buvo pravestas susirinkimas, su visais pakalbėta, ir ketinimų išeiti tikrai negirdėjau“, – teigė naujasis direktorius. “


Nuotraukoje:  Žurnalistas ir leidėjas Vytenis Neverdauskas

Nuotr. autorius – Kiril Čachovskij (DELFI)

Panašūs straipsniai