Mirė žiniasklaidos bendradarbis Algirdas Petras RADVILAVIČIUS (1935 – 2017)

Radvilavicius_II.jpg


Saulėtą 2017 – ųjų  spalio 2 dienos rytą po sunkios ligos į Amžinybę iškeliavo Lietuvos dailininkų sąjungos karikatūristų sekcijos, Lietuvos nacionalinės asociacijos „Humor sapiens“, Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos narys, Kauno Šilainių bendruomenės centro poečių klubo „Auksinė Rožė“ įkūrėjas ir prezidentas Algirdas Petras Radvilavičius.

















A. P. Radvilavičius gimė 1935 metų liepos mėnesio 2 dieną Kaune, Šilainiuose. Mokėsi Kauno 12-oje vidurinėje mokykloje. 1955 – taisiais jis baigė 

Kauno aukštesniąją technikos mokyklą ir meno studijas.


 Tais pačiais metais buvo pašauktas į Sovietų armiją. Kadangi buvo baigęs braižybos, grafikos ir šrifto technikos studijas, kariuomenėje buvo pasiųstas į štabo darbuotojų kursus, po kurių buvo paskirtas

dirbti štabe. 

Nuo 1962 metų iki pat nepriklausomybės atkūrimo – 1991 metų, Algirdas Petras Radvilavičius dirbo Kauno kariniame komisariate.  Pagrindinis ginklas ir darbo 

įrankis buvo pieštukas. Dailininkas aalyvavo Kauno komendantūros atkūrime, kurioje jis dirbo nuo 1992 – ųjų  iki 2010 metų.


Darbas karinėse struktūrose kūrybiniam darbui netrukdė. Daugiau nei 50 metų piešė karikatūras. Kelis dešimtmečius dirbo satyros 

ir humoro žurnale „Šluota“, „Kauno tiesoje“ (dabartinėje „Kauno dienoje“).


Jis dalyvavo tarptautinėse parodose Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Turkijoje, JAV, Izraelyje, Italijoje, Jugoslavijoje, Čekijoje, Bulgarijoje ir kitur.

Algirdas Petras Radvilavičius yra išleidęs keturias satyros ir humoro knygas: dvi – „Ironiškos šypsenos“ (2004) ir „Būna ir taip“ 

(2007). Dar dvi satyros ir humoro knygos „ Gyvenimas gerėja“ (2016) ir „Iš tuščio į kiaurą“ (2017) išleistos glaudžiai kūrybiškai bendradarbiaujant su Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos (LNRS) nare poete Vida Gustaityte–Bubniene. 


Tai  pirmosios Vidos humoro ir satyros (epigramų) knygos, kurioms  A.P. Radvilavičius sukūrė iliustracijas.  Kitiems dailininko piešiniams poetė kūrė eiliuotus tekstus (epigramas). Autorių kūrinių aktualumas, kandumas, satyra ir humoras atspindi politinio ir socialinio gyvenimo, teisėsaugos ir teisėtvarkos, sveikatos, socialinės atskirties, korupcijos, godumo ir kitas temas. 


Dailininkas taip pat iliustravo V. Gustaitytės–Bubnienės knygą „Širdis ant gubos“, LNRS narės poetės Aldonos Mankutės-Kursevičienės knygas „Gyvenimas – Dievo dovana“ (2014), „Dvylika zodiakų“ (2015), „Lunatikas“ (2016) ir „Sniegenos radinys“ (2016). 

Taip pat A. Radvilavičius iliustravo Kauno Šilainių bendruomenės centro poečių klubo „Auksinė Rožė“ kūrybos rinktinę. (2016). 


Algirdas mūsų atmintyje išliks kaip darbštus, kūrybingas, šiltas, visų mylimas ir gerbiamas žmogus.
Skaudžią netekties ir liūdesio valandą nuoširdžiai užjaučiame velionio artimuosius.



Vainikas II_4.jpg

Atsisveikinimas su velioniu – laidojimo namuose Sąjungos a. 3, Kaune.


Šv. Mišios už velionį aukojamos Kauno Šventosios Dvasios (Šilainių) bažnyčioje (Milikonių g. 18)  spalio 4 d. (trečiadienį) 8 val. 

Į amžino poilsio vietą, Linkuvos kapinėse (Mosėdžio g.), velionio palaikai išlydimi taip pat spalio 4 d. 13 val.


Kūrybos bendražygiai

Panašūs straipsniai