Baltarusijos žurnalistų lūpose žodis „Laisvė“ – skamba gyvai!..

Viktoras TROFIMIŠINAS, Visuomenės informavimo etikos komisijos pirmininkės pavaduotojas

baltarusija_3_didele.jpg


Lietuvoje viešėjusi Baltarusijos žurnalistų asociacijos delegacija domėjosi mūsų šalies žurnalistų darbo sąlygomis, žiniasklaidos funkcionavimo teisine aplinka. Vilniaus žurnalistų namuose surengtame apskrito stalo susitikime diskutuota apie žurnalistų savitvarkos organų veiklą Lietuvoje ir Baltarusijoje, įstatymų taikymo praktiką.

Kaimyninės šalies žurnalistai, priklausantys Baltarusijos žurnalistų asociacijai (vienai iš dviejų šalies profesinių organizacijų) sako, kad vienas pagrindinių jų siekių – sukurti civilizuotą aplinką žurnalistų ir visuomenės informavimo priemonių veiklai. Neįteisinta visuomenės informavimo priemonių savireguliacija leidžia valdžiai kištis į žiniasklaidos reguliavimą.

Baltarusijos žurnalistų asociacijos pirmininko Andrejaus Bastuneco žodžiais, siekiant didesnės žodžio laisvės būtina veikti trimis strateginėmis kryptimis: liberalizuoti visuomenės informavimo priemonių įstatymą, priimti vieningą žurnalistų profesinės žurnalistikos etikos kodeksą ir aiškiai apibrėžti leistino ribas (savitvarka nefunkcionuos be aiškiai apibrėžtų ribų), įsteigti nepriklausomo, nešališko žiniasklaidos ombudsmeno instituciją, kurią pripažintų ir kurios sprendimus gerbtų visi žiniasklaidos rinkos dalyviai (nuo vartotojų iki valdžios).


Šiandieniame Baltarusijos visuomenės informavimo priemonių įstatyme apie savitvarką parašyta vienu sakiniu: žurnalistai savo veikloje turi griežtai laikytis profesinės etikos ir visuotinai pripažintų moralės normų. Tačiau funkcijų, susijusių su savitvarkos sistemos užtikrinimu, valstybė žiniasklaidai nedeleguoja.





baltarusija_1_II.jpgBaltarusijos žurnalistus domino, kokie reikalavimai Lietuvoje taikomi leidėjams, ar privalu registruoti leidinius, kokius reikalavimus turi atitikti užsienio subjektai, norintys dalyvauti medijų rinkoje, ar esama žiniasklaidos kontrolės institucijų, kokia žurnalistų akreditavimo Lietuvos institucijose praktika, kokia atsakomybė taikoma už garbės ir orumo pažeminimą, šmeižtą. Apie Lietuvos žiniasklaidos funkcionavimo teisinę aplinką svečiams pasakojo Visuomenės informavimo etikos asociacijos direktorius Viktoras Popandopula.


Visuomenės informavimo etikos komisijos pirmininkės pavaduotojas ir Lietuvos žurnalistų sąjungos Etikos komisijos pirmininkas Viktoras Trofimišinas supažindino kolegas su Lietuvos žiniasklaidos savitvarkos sistemos ypatumais. Baltarusius labiausiai domino savitvarkos teisinis reguliavimas, savitvarkos institucijų sudarymo principai ir tvarka, sudėtis, kompetencija, skundų nagrinėjimo praktika, savitvarkos ir profesinių organizacijų santykiai.


Žurnalistų namuose vykusioje diskusijoje dalyvavo Baltarusijos žurnalistų asociacijos pirmininkas Andrejus Bastunecas, Valdybos narė ir ilgametė asociacijos vadovė Žana Litvina, Etikos komisijos pirmininkas Anatolijus Guliajevas, spaudos sekretorius Borisas Gareckis, asociacijos leidinio „Abažur“ vyriausiasis redaktorius Vladimiras Dziuba, laikraščio „Novyj čas“ žurnalistas Sergejus Pulša, portalo mediakritika.by žurnalistas Antonas Suriapinas.


Vizito metu kolegos lankėsi portalų 15min.lt redakcijoje, kur bendravo su vyriausiuoju redaktoriumi Raimundu Celencevičiumi, ir delfi.lt redakcijoje, kur juos priėmė portalo rusiškos laidos redaktorius Olegas Jerofejevas. Baltarusių žurnalistus domino Lietuvos žurnalistų darbo ypatumai, naudojimasis socialiniais tinklais, konkurencijos klausimai, žurnalistinių tyrimų atlikimo galimybės, informacijos kokybės, patikimumo, profesionalumo klausimai. Rūpėjo ir tai, ar Lietuvos auditorija domisi tuo, kas vyksta Baltarusijoje, kaip nušviečiami baltarusiški klausimai Lietuvos žiniasklaidoje.





baltarusija_2_II.jpgBaltarusijos žurnalistų asociacija susikūrė kiek daugiau nei prieš dvidešimt metų kaip alternatyva Žurnalistų sąjungai.

 Šiandien asociacijai priklauso apie 1000 narių visuose šalies regionuose. Vienas iš asociacijos tikslų – sukurti sąlygas, kurios užtikrintų žodžio ir spaudos laisvę bei teisę laisvai gauti, saugoti ir skleisti informaciją, kitas – sukurti civilizuotą visuomenės informavimo priemonių plėtros programą, kuri sudarytų palankias sąlygas žiniasklaidos funkcionavimui Baltarusijoje.


Asociacija nuo 1998 metų atlieka žodžio laisvės ir žiniasklaidos teisių pažeidimų stebėseną Baltarusijoje. Šios organizacijos veikla yra įvertinta Pasaulio laikraščių asociacijos, Europos Parlamento ir Atlanto Tarybos premijomis.


Ne vienas asociacijai priklausančių žurnalistų yra patyrę valdžios struktūrų spaudimą. Kartu su delegacija Vilniuje lankęsis fotožurnalistas Antonas Suriapinas (portalas mediakritika.by) daugiau kaip mėnesį praleido KGB kalėjimo kameroje už tai, kad įkėlė į internetą švedų „pliušinių meškiukų desanto“ nuotrauką. Padedant asociacijai ir žmogaus teisių gynėjams – žurnalistas buvo išleistas, o vėliau ir teismo išteisintas.

Nuotraukose: Baltarusiai ir lietuviai Vilniaus žurnalistų namuose

Baltarusio Antono Suriapino (www.mediakritika.by) nuotr.


Panašūs straipsniai