Pasiūlyta vėl Lietuvoje stabdyti Rusijos televizijos ,,TVCI“ retransliacijas


TVCI_logo.jpgRugsėjo 20-ąją, kaip ir kiekvieną trečiadienį, įvyko Lietuvos radijo ir televizijos komisijos posėdis, kuriame LRTK pasiūlė pusmečiui stabdyti Rusijos televizijos programos „TVCI“ retransliacijas dėl karo ir nesantaikos kurstymo. Šį sprendimą per tris paras dar turi sankcionuoti Vilniaus apygardos administracinis teismas.

„TVCI“ (ją valdo Rusijos valstybinė televizijos kompanija „TV TSENTR“), transliacijos šiemet jau buvo apribotos mėnesiui.

LRTK nariai balandžio mėnesį nustatė, kad laidoje „Įvykių centre su Ana Prochorova“ apie 1991-ųjų Sausio 13-osios įvykius Lietuvoje – buvo pateikta Lietuvą šmeižianti informacija.  
„Kadangi pažeidimai kartojasi, jie jau buvo bausti anksčiau (,,TVCI“ sustabdyta vienam mėnesiui), nusprendėme, kad šįkart ribojimas bus didinamas, t.y. taikomas šešiems mėnesiams“, – sako LRTK pirmininkas Edmundas Vaitekūnas.


2017-ųjų birželio 10 dieną transliuotoje laidoje „Teisė žinoti“ Rusijos Dūmos deputato Vladimiro Žirinovskio išsakyti komentarai, kuriais, kaip nustatė komisija, buvo kurstytas karas, nesantaika ir neapykanta tarp tautų. Laidoje V.Žirinovskis kalbėjo apie Ukrainos, nuo Moldovos atskirtos Padniestrės srities okupaciją. Į komisijos posėdį iš Maskvos buvo atvykęs televizijos atstovas, tačiau jis pažeidimų nepripažino.


„Televizijos atstovas tik pakartojo tą informaciją, kurią atsakovai buvo atsiuntę raštu, kad jie vadovaujasi Rusijos priimtais įstatymais ir nepripažįsta mūsų nuostatos dėl šioje programoje išsakytų teiginių“, – sakė Edmundas Vaitiekūnas. 


Lietuva dėl pažeidimų pradėjo riboti rusiškų kanalų transliacijas nuo 2014-ųjų, kai Rusija aneksavo Krymą ir pradėjo remti separatistus Rytų Ukrainoje. 


Lietuvos radijo ir televizijos komisijoje yra vienuolika narių, net šeši iš jų yra žurnalistai. Tai Mantas Martišius, Vidas Mačiulis, Liudvika Pociūnienė, Dainius Radzevičius, Ričardas Slapšys, Dalia Teišerskytė.

Panašūs straipsniai