,,Būtent !“ Žurnalistų balsas – diskusijų festivalyje Birštone

www.kaunozurnalistai.lt inf.


Birstonas_5_didele.jpg





Butent_I.png

Dvi 2017-ųjų rugsėjo dienas Nemuno pakrantę Birštone puošė palapinių miestelis, kuriame Atviros Lietuvos fondas surengė diskusijų festivalį ,,Būtent!” Tai pirmas, atviras, nepolitinis, nemokamas visuomeniškų piliečių, verslo, mokslo, nevyriausybinių organizacijų, politikos atstovų susitikimas.











Birstonas_6_II.jpgFestivalis ,,Būtent” subūrė neabejingus, atvirus pokyčiams ir socialiai aktyvius žmones. Temos, kaip ir diskusijų dalyviai, atvykę net iš užsienio, buvo labai skirtingi. 

Rugsėjo 8-ąją 

buvo aptariama: ,,Lobizmas Lietuvoje: gėris ar blogis?“, ,,Politinis korektiškumas (ne)atėjo į Lietuvą“, ,,Įvairios Lietuvos arba vieningos Lietuvos receptas“ ir daugelis kitų.




Keliose diskusijose aktyviai dalyvavo ir Lietuvos žurnalistai, nes buvo nagrinėjami aktualūs medijų veiklos klausimai. ,,Lietuvos žurnalistikos centras surengė pokalbį ,,Ar turinio projektai išstums žurnalistiką?“, kuriame dalyvavo Džina Donauskaitė ir Inga Janulytė. Stiprios spaudos eroje užsakomieji straipsniai buvo laikomi dideliu blogiu – cinišku piktnaudžiavimu skaitytojų pasitikėjimu.



Birstonas 3 II_1.jpgAtėjus skaitmeninei medios erai – žiniasklaida netapo skaidresnė ir profesionalesnė. Blogiausia, kad neišnyko užsakomieji straipsniai, tapę žurnalistinio ,,turinio projekto“ pavidalu. Net teigiama, kad tai yra vienintelis būdas išlikti didelėje medijų rinkoje nepriklausomoms redakcijoms.

LRT ,,palapinėje“ Audriui Matoniui vadovaujant, Karolis Zikaras, Raimundas Celencevičius ir Andrius Vaišnys nagrinėjo ,,Kodėl nemokame kritiškai vertinti informacijos“? 

Trūksta informacijos ar gebėjimų, o gal, kad dabartinis žmonių įprotis skaityti tik antraštes arba trumpus įrašus socialiniuose tinkluose? Niekas skaitytojų, žiūrovų, klausytojų nepakeis, jeigu jie patys kritiškai nevertins tai ką skaito, mato, girdi. 

Nuotraukoje: žurnalistas Paulius Gritėnas

Diskusijų programoje buvo įrašyta ir intriguojanti tema: 

,,Krepšini, tu toks viliojantis ir toks žavus (Satyrinė diskusija).

Kalbėtojai: Paulius Gritėnas, Vidas Mačiulis, Andrius Zimaitis.”

„Krepšini, tu toks viliojantis ir toks žavus“, – tai liaupsės krepšiniui iš senos populiarios dainos. Kas žino, gal ir diskusijos metu taip užgiedosim (paliekame vietos improvizacijai ir netikėtumams). Tačiau kol kas esame nusiteikę priešingai ir ketiname kvestionuoti krepšinio kultą ar net absurdišką dievinimą Lietuvoje.“






Birstonas 4 II_1.jpgTačiau apie ,,antrąją Lietuvos religiją“ Birštone buvo kalbama pagarbiai ir su meile. Ne tik dėl to, kad Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Europos krepšinio čempionato grupės rungtynėse Izraelyje buvo geriausia iš šešių ekipų. 

Nuotraukoje: Žurnalistas Andrius Zimaitis

Trys žurnalistai, du iš Vilniaus, vienas iš Kauno, dar kartą priminė Lietuvos krepšinio istoriją, kuri prasidėjo prieš 95 metus. Daug ir įvairiai buvo pasakojama apie vienintelę periodinę, net 25 metus besitęsiančią TV laidą ,,Krepšinio pasaulyje“, kuri spalio 1-ąją ,,Lietuvos ryto“ televizijoje pradės 26 sezoną.






Maciulis_Vidas_II.jpg

Įvairios, įdomios, reikalingos diskusijos Birštone vyko ir rugsėjo 9-ąją. Savo sugebėjimus meistriškai vesti pokalbius parodė LRT radijo ir televizijos laidų vedėjas Edmundas Jakilaitis, taip pat Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas, talentingas ,,televizinių pasivaikščiojimų“eteryje  profesionalas Rytis Zemkauskas ir kiti žinomi šalies medijų atstovai.



Nuotraukoje: Žurnalistas Vidas Mačiulis







Pagarbos ir padėkos nusipelnė diskusijų festivalio ,,Būtent!” organizatoriai. Tačiau tam yra ir prieštaraujančių. Mūsų svetainė www.kaunozurnalistai.lt gavo Petro Žemaičio el. laišką, kurį pateikiame mūsų puslapyje ,,Komentarai“, jeigu diskutuojame, tai turime žinoti ir kitą nuomonę.


www.kaunozurnalistai.lt nuotr



Birstonas_4_didele.jpg




Panašūs straipsniai