Mus kviečia renginys, skirtas "LIETUVOS AIDO" ŠIMTMEČIUI

Lietuvos_aidas_II.jpg2017-ųjų rugsėjo 6-ąją (trečiadienį) 13.00 val. Kauno karininkų ramovėje rengiamas valstybės laikraščio „Lietuvos aidas“ 100-ųjų metinių minėjimas ir vilnietės prof. Onos Voverienės knygos „Lietuvos aidas“ – tautos mokykla” pristatymas. 

Renginyje kviečiami dalyvauti ir kauniečiai žurnalistai. Pateikiame prof. Onos Voverienės mintis apie ,,Lietuvos aidą”:

„Lietuvos aidas”, pradėtas leisti 1917 m. rugsėjo 6 d., vokiečių okupacinės valdžios aplinkybėmis neplatino jokios informacijos apie politikos aktualijas, partijų tarpusavio kovas, ginčus ir nesusipratimus Valstybės Taryboje, kurių, be jokios abejonės, būta, o pasirinko vieną prioritetą – Lietuvos nepriklausomybės siekį: skaitytojams neturėjo kilti jokių abejonių dėl šio siekio įgyvendinimo realumo. 

Kaip bebūtų keista, bet išlaikyti nuoseklią laikraščio politinę kryptį padėjo ir okupacinės vokiečių valdžios cenzūra. Ji neprotestavo net dėl tokio, sakyčiau, įžūlaus iššūkio, kad „Lietuvos aidas” turėjo paantraštę „Valstybės laikraštis”.
Nors „Lietuvos aidas” buvo registruotas Antano Smetonos vardu, jis parašė laikraščiui ir „Pirmąjį žodį”, tikruoju jo redaktoriumi nuo pat laikraščio įkūrimo pradžios buvo Petras Klimas, formavęs ir laikraščio kryptį, ir jo dvasią.
Leidžiamas 20 000, vėliau jau ir 30 000 tiražu, laikraštis atliko didžiulį vaidmenį telkiant tautą, jo skaitytojus, ypač grįžtančiuosius namo iš Rusijos, „Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės labui”, kaip ir buvo skelbta 1918 m. rugsėjo 1 d. jo programoje. O tai ir buvo svarbiausia. (Vaišnys Andrius. Amžiaus pradžioje įkurtas „Lietuvos aidas” žengia į naują tūkstantmetį // Lietuvos aidas, 1999, gruodžio 30, p. 4).


Mūsų svetainės ,,Komentaruose” – prof. Onos Voverienės straipsnis ,,Petras Klimas – pirmasis „Lietuvos aido” redaktorius ir laikraščio ugdytojas”

Panašūs straipsniai