Rusijos televizijos laidos vėl kursto karą, nesantaiką, neapykantą

Birutė Keršienė, LRTK Visuomenės informavimo skyriaus vedėja

Vaitekunas_didele.jpg

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) 2017-ųjų rugpjūčio 21-ąją savo posėdyje apsvarstė Lietuvoje rusų kalba retransliuojamų televizijų  „RTR Planeta“ ir „TVCI“  laidų paskleistą informaciją.

LRTK nustatė, kad 2017 metų gegužės 31 dieną Rusijos televizijos „RTR Planeta“ laidoje „Vakaras su Vladimiru Solovjovu“ buvo kurstomas karas, nesantaika ir neapykanta tarp tautų ir tautinių bendrijų. Tokia informacija yra draudžiama platinti pagal Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo ir Europos Sąjungos Audiovizualinės žiniasklaidos direktyvos nuostatas, kurių privalo laikytis Europos Sąjungos jurisdikcijai priklausantys transliuotojai, taip pat ir Švedijos Karalystėje registruota televizijos programa „RTR Planeta“. 


Tai jau antras toks televizijos programos „RTR Planeta“ pažeidimas per 12 mėnesių, todėl LRTK nusprendė pradėti konsultacijas ir informuoti visas suinteresuotas šalis – televizijos programos „RTR Planeta“ transliuotoją – VGTRK (Rusijos valstybinės televizijos ir radijo transliavimo kompanija), šią programą registravusią Švedijos spaudos ir transliavimo instituciją bei Europos Komisiją – apie padarytus pažeidimus ir ketinamas pritaikyti sankcijas, jei tokie pažeidimai kartosis. 


Pagal nustatytą procedūrą Lietuvos radijo ir televizijos komisija privalo užtikrinti, kad visos suinteresuotos šalys turėtų galimybę pateikti komentarus dėl padarytų pažeidimų. Jeigu per 15 dienų nuo pranešimo apie pažeidimą gavimo nebus susitarta dėl problemos sprendimo ir pažeidimai kartosis, LRTK turės teisę taikyti sankcijas.

Rusijos Federacijos jurisdikcijai priklausančios programos „TVCI“ 2017 metų birželio 10 dienos laidoje „Teisė žinoti“ taip pat buvo nustatyti Lietuvos visuomenės informavimo įstatymo pažeidimai. Laidoje dalyvavusio Vladimiro Žirinovskio teiginiuose taip pat buvo kurstomas karas, nesantaika ir neapykanta. 

Lietuvos radijo ir televizijos komisija nusprendė informuoti šios programos transliuotoją Federalinę komunikacijų technologijų priežiūros tarnybą (RKN) apie nustatytus pažeidimus ir pareikalauti pasiaiškinti dėl padarytų pažeidimų. Komisija taip pat informuos transliuotoją apie galimas sankcijas už pažeidimus.


Sprendimus dėl sankcijų taikymo LRTK priims rugsėjo mėnesį.


Nuotraukoje: LRTK pirmininkas Edmundas Vaitekūnas apie įvykusį posėdį, kuriame buvo nagrinėjamos ,,RTR Planeta” ir ,,TVCI” laidos, – interviu duoda ,,Lietuvos ryto” televizijai


www.kaunozurnalistai.lt nuotr.

Panašūs straipsniai