Tema žiniasklaidai. Braliukams Maciams iš Rygos – padėjo … Kauno meras!

Vidas MAČIULIS, TV laidos ,,Krepšinio pasaulyje

Braliukai_su_meru_didele.jpg




2017-ųjų rugpjūčio 15-ąją, Šv. Mergelės Marijos dangun ėmimo šventės dieną, daugeliui labai gerai žinomi Rygoje gyvenantys lietuviai Nauris ir Normundas Maciai Kaune pagaliau gavo … ,,nuodėmės“ išrišimą ir susitaikymo su ,,Žalgiriu“ įžadus. 

Po trejų su puse metų, kai 2013-ųjų kovą Sporto arbitražas Lozanoje (Šveicarija) patenkino Eurolygos ieškinį ir uždraudė broliams dvyniams iki gyvos galvos lankytis ULEB (Europos krepšinio lygos sąjungos) organizuojamose varžybose, juokingai graudi istorija baigėsi. Nuo naujojo krepšinio sezono Braliukams Maciams, kuriais už meilę krepšiniui didžiuojasi visa Lietuva, atsivers Kauno ,,Žalgirio“ arenos (ir ne tik jos) durys. 

– Už tai mes labiausiai turime būti dėkingi Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui, kuriam, tikriausiai, mūsų gyvenimo istoriją papasakojo Povilas Mačiulis. Su juo bičiuliais tapome, kai jis dar nebuvo vicemeras, mes svečiuodavomės Povilo namuose, jis – Rygoje, – internetinei svetainei www.kaunozurnalistai.lt papasakojo Normundas Macius. – Daugiau kaip prieš mėnesį Kaune vykusių X Pasaulio lietuvių sporto žaidynių atstovai buvo pakviesti Rotušėn. Tuomet rūpestingas ir nuoširdus miesto vadovas mane ir brolį Naurį ne tik pagerbė, bet ir užtikrino, kad mudu būsime ,,reabilituoti“, tik reikia jam dar pasikalbėti su ,,Žalgirio“ direktoriumi Pauliumi Motiejūnu, kuris priims brolius pirmam ir paskutiniam pokalbiui.

Žolinių dieną dvyniai iš Rygos ir buvo pakviesti į jų mylimą Kauną, susitiko su ,,Žalgirio“ direktoriumi Pauliumi Motiejūnu. ,,Taikos pypkės“ – neprireikė. P.Motiejūnas, jis beje yra ir ULEB valdybos narys, padėkojęs Maciams už jų didžiulę meilę ,,Žalgiriui“ ir apskritai krepšiniui, sakė, kad tokia Sporto arbitražo bausmė už Naurio incidentą su ,,Real“ žaidėju, buvo visiems netikėta. Juo labiau, kad Normundas nekaltas, o jo brolį Kauno apylinkės teismas tada  nubaudė 1300 litų, o Eurolyga  už incidentą arenos prieigose  ,,Žalgirį”  – 25000 eurų bauda. Broliai lietuviai, niekam nereikalaujant, patys, savo iniciatyva žiniasklaidai pareiškė, kad padengs tą sumą. Deja, iš meilės – labai lengva pažadėti, bet sunku ištesėti…

– Tuo metu prasidėjo mūsų verslo problemos. Viena Turkijos firma nusipirko Rygos oro uosto parduotuvių plotą, kuriame buvo brolio Naurio ir jo partnerio prekyvietė. Ją naujieji savininkai netikėtai uždarė. Dėl to teismai dar iki šiol nesibaigia. Kad gautume lėšų, sudarėme sutartį su ,,Kauno alum“ ir ,,Rokiškio sūriais“ dėl jų produkcijos ,,Braliukų“ vardu gamybos, deja, ir šis projektas nebuvo sėkmingas, – aiškina Normundas Macius. – Mūsų draugai, taip pat ir advokatai, supratę, kad Eurolygos ,,neįveiksime“, ko padaryti negali net FIBA, mums patarė nesikreipti į bankus ir neimti paskolos, o tikėtis gerų žmonių paramos, kurie padės įvykdyti mūsų žodinį pasižadėjimą ,,Žalgiriui“…

Daug buvo Braliukų ,,gelbėtojų“ ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, kurie sakė, kad tokie pinigai jiems yra ,,smulkmena“. Bėgo savaitės, mėnesiai, metai, bet pažadukai, nors, jų buvo dešimtys, greitai pamiršdavo Macius, nors turėjo bendrą nuotrauką. Jeigu dvyniai, su kuriais nori nusifotografuoti tūkstančiai žmonių, būtų už tai ėmę bent po vieną eurą, pažadėtą skolą ,,Žalgiriui“ jie patys būtų seniai atidavę. Tačiau patys ištikimiausi ir aistringiausi krepšinio aistruoliai, tikėjo, kad vieną dieną pasibaigs jų ,,niekinimas“. Juo labiau, kad Normundas ir Nauris Maciai įleidžiami  seniai yra įleidžiami į Rygos, Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Kėdainių arenas. Kada jiedu pasirodys  ir penkiolikatūkstantinėje Kauno ,,Žalgirio“ arenoje?

– Kai arenoje pirmąsiais rungtynes žais nuo vaikystės dienų mūsų pamėgta komanda,  su visais vėl skanduosime ,,Žalgiris“, ,,Žalgiris“! Su Pauliumi Motiejūnu vakar sutarėme, kad artimiausiu metu viešoji įstaiga ,,Kauno Žalgirio“ klubas pateiks 5000 eurų sąskaitą, kurią apmokės ,,Braliukų“ paramos fondas, ir mes būsime visiškai ,,reabilituoti“, tvirtina Normundas. – Ačiū Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui, nes tik jis vienas ne žodžiais, o konkrečiais veiksmais padėjo mums sugrįžti Kaune į didįjį ,,Žalgirio“ krepšinį!
Daug rašė žurnalistai apie brolius Macius. Vieni juos kaltino, kiti gynė, treti – jais didžiavosi. Nebuvo nė vienos televizijos, kuri nepasakojo apie sunkią dvynukų vaikystę, jų gyvenimo kelius, Latvijos pilietybės atsisakymą, tatuiruotes, tačiau daugiausiai – apie jų skolą, kurios net nereikalavo  ,,Žalgiris“. 

Kolegos žurnalistai neieškojo Lozanoje Sporto arbitražo, neklausė, kodėl  jie Šveicarijoje ,,už akių“ priėmė, švelniai tariant, neįtikėtiną nutarimą… Tačiau dabar savo skaitytojams, klausytojams, žiūrovams žiniasklaida  jau gali pranešti apie Macių sugrįžimą…

Ir dar. 2017-ųjų rugpjūčio 19-ąją, 16 val. Rygos ,,Olympic Voodo Casino“ klube (Elizabetes iela 55), įvyks Latvijos kino studijos sukurto filmo ,,Braliukai“ (apie lietuvius dvynius), pristatymas. Malonus sutapimas, nes tą vakarą Rygoje žais Latvijos ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės. Per šias rungtynes, suprantama, Nauris ir Normundas Maciai ,,galvas guldys“ tik už savo tautiečius iš Nemuno krašto!


Nuotraukose: 

(viršuje) Broliai Maciai birželio 30-ąją su Kauno meru Visvaldu Matijošaičiu

(apačioje) …  ir rugpjūčio 15-ąją su Kauno ,,Žalgirio” direktoriumi Pauliumi Motiejūnu 


Nuotr. iš asmeninio albumo



Braliukai_su_Mot._didele.jpg

Panašūs straipsniai