Žurnalistinė Antano Macijausko premija – fotoobjektyve ir … ,,Šiaurės rytuose“

www.siauresrytai.lt

Birzu_svente__didele.jpg



2017-ųjų rugpjūčio 4 – 6 dienomis buvo surengta tradicinė Biržų šventė, kurioje dalyvavo ir grupė žurnalistų. Kartu su jais buvo ir vilnietis fotomenininkas, Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos narys Stasys Paškevičius. 

Mūsų svetainės bendradarbis S.Paškevičius  iš Biržų šventės pateikė kelias nuotraukas, o vietoje tradicinio teksto – Nepriklausomo Biržų krašto laikraščio žurnalistės Alfredos Gudienės publikacija, pasirodžiusi  www.siauresrytai”. lt rugpjūčio 3-iąją, tradicinės šventės išvakarėse…
Nerado tinkamo kandidato


Antano Macijausko, iškilaus kovotojo už lietuvišką spaudą, publicisto ir leidėjo, kasmetinę premiją skiria Lietuvos žurnalistų sąjunga (LŽS), Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija ir Biržų rajono savivaldybė. Premija skiriama žurnalistui už geriausius žurnalistikos darbus (straipsnius, publikacijas, televizijos ir radijo laidas, paskelbtas visuomenės informavimo priemonėse per kalendorinius metus) arba iniciatyvas (įvykdytas per kalendorinius metus), ugdančias pilietinį patriotizmą, nacionalinio pasididžiavimo jausmą, meilę valstybinei kalbai ir nacionalinei kultūrai. Ši premija jau devynis kartus įteikta žinomiems, patyrusiems ar gražią iniciatyvą parodžiusiems jauniems žurnalistams. 







Birzu_svente_10_II.jpgŠįmet konkurso vertinimo komisija (Janina Bagdonienė, Danielius Mickevičius, Dainius Radzevičius, Virginijus Savukynas, Juozas Šalkauskas ir Jūratė Laisvūnė Šatienė) svarstė konkursui dėl A. Macijausko premijos skyrimo pateiktus tris darbus – dvi knygas ir vieną žurnalistinį tekstą. Komisijai vadovavo J. Šalkauskas. 


Iš šešių komisijos narių trys balsavo už tai, kad šiais metais premijos neskirti niekam. Tokios nuomonės laikėsi ir biržietės – pedagogė J. L. Šatienė bei rajono laikraščio „Biržiečių žodis“ redaktorė J. Bagdonienė. Šių komisijos narių nuomone, nė vienas konkursui pristatytas darbas nevertas premijos.

J. Bagdonienės ir J. L. Šatienės nuomone, premijos skyrimas šiais metais menkintų pačią premijos idėją, diskredituotų garsios asmenybės vardą. 


LŽS pirmininkas D. Radzevičius taip pat siūlė premijos šįkart neskirti niekam. Tačiau, „įvertindamas Biržų rajono savivaldybės indėlį ir iniciatyvą remti A. Macijausko premiją“, jis pasiūlė medaliu apdovanoti Biržų krašto žmones. 








Birzai_6_II.jpgGaus ir medalį, ir prizą


Nors komisijos protokole yra tik siūlymas Biržų krašto žmones apdovanoti A. Macijausko medaliu, nutarime atsirado ir laureatas, ir medalis, ir prizas. Savivaldybės išplatintame komisijos nutarime skelbiama, kad A. Macijausko premijos laureatu pripažinti Biržų krašto žmonės, o „simbolinis medalis ir prizas bus įteikti šiam kraštui (teisių turėtojas būtų Biržų rajono savivaldybė)“. 

Rašoma, kad Biržų krašto žmonės laureatais pripažinti už pilietines iniciatyvas. Už tokį nutarimą balsavo penki iš šešių komisijos narių. Nebalsavo J. L. Šatienė. 
Kam bus užkabintas medalis ir kaip bus panaudotas piniginis prizas (buvę 2000 litų, dabar – 600 eurų), dar neaišku. 






Birzai_4_II.jpgKomisijos narė J. L. Šatienė teigė pritarusi tik medalio kokiam nors nusipelniusiam kraštiečiui skyrimui. Panašiai sako ir J. Bagdonienė, tik ji dar esą supratusi, kad laureatas (krašto žmonės) gaus ne tik medalį, bet ir prizą – knygą. Apie piniginį prizą ji net negalvojusi. 


Antano Macijausko premijos nuostatuose parašyta, kad premijos laureatui skiriama:
– piniginis prizas (įsteigus premiją buvo 2000 litų, dabar atitinkamai pagal keitimo kursą – eurais); 
– Antano Macijausko medalis; 
– premijos laureato diplomas; 
– monografija apie Antaną Macijauską. 
Pažymėta, kad premiją įteikia Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos, Lietuvos žurnalistų asociacijos pirmininkas ir Biržų rajono meras. 
Galima tik spėti, kad medalis bus užkabintas merui arba mero pavaduotojai (bendru premijos skyrėjų sutarimu?). 

Tuose pačiuose nuostatuose aiškiai parašyta, kad premiją galima teikti ir už iniciatyvas, tačiau visi darbai ir premijuoti siūlomos iniciatyvos turi būti pateiktos Lietuvos žurnalistų sąjungai kasmet iki birželio 25 dienos. 







Birzai_2_II.jpgApie Antano Macijausko premijos vertas iniciatyvas, pristatytas konkursui, šįmet niekur nebuvo kalbėta. Jų tiesiog nebuvo gauta. Tačiau laureato vardas, prizas ir regalijos atiduotos tai pačiai premijos skyrėjai – savivaldybei. 




Pinigus panaudos kultūrai


Savivaldybės viešųjų ryšių specialistė Jurgita Bruniuvienė, pasitarusi su mero pavaduotoja Irute Varziene, „Šiaurės rytams“ pateikė atsakymą, kad piniginis prizas (600 eurų) bus panaudotas kultūros reikmėms. 

Tą sakė ir „Šiaurės rytų“ kalbinta vicemerė I. Varzienė. Ji taip pat patvirtino, kad vertinimo komisijos narė J. Bagdonienė konsultavosi dėl konkursui pateiktų darbų vertinimo ir galimo premijos skyrimo. Darbų lygis vicemerei atrodė nepakankamas premijuoti. Kultūros sritį kuruojanti I. Varzienė išsakė nuomonę, kad konkursas turi būti organizuojamas nacionaliniu lygmeniu, tačiau savivaldybė ir LŽS tam turėtų skirti daugiau dėmesio. 


Pasiteiravus, kaip vertina tai, kad prestižinės premijos laureatu paskelbta viena iš premijos skyrėjų (rajono savivaldybė arba, kitaip tariant, Biržų krašto žmonės), mero pavaduotoja I. Varzienė atsakė: „Manau, kad geriau būtų buvę niekam jos neskirti. O informaciją, kaip bus panaudoti tie 600 eurų, aptarsime kultūros taryboje ir skelbsime viešai.“ 







Birzai_3_II.jpgSavivaldybės meras ir LŽS pirmininkas džiaugiasi


Rajono meras Valdemaras Valkiūnas, išgirdęs klausimą, ką mano apie Antano Macijausko premijos skyrimą, plačiai nusišypsojo. „Tik džiaugtis reikia, kad komisija nerado nieko geresnio ir vertesnio už biržiečius. Priimsime tą garbią dovaną, skirtą visiems krašto žmonėms. Žinote, čia kaip su ta tėvo gauta dovana, kurią jis atiduoda savo sūnui“, – linksmai kalbėjo rajono vadovas. 


Vertinimo komisijos narys, LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius mano, kad Stasio Makaraičio kurtas medalis, kuris bus įteiktas miesto šventės metu, taps pagarbos Biržų kraštui ženklu. Jis skirtas už savivaldybės iniciatyvą pagerbti Antaną Macijauską įsteigiant šio garbaus žmogaus vardo premiją. 
Medalį užsakė ir savo lėšomis pagamino LŽS. 


Piniginis prizas, anot LŽS pirmininko, jau yra savivaldybės indėlio dalis. Pinigai, D. Radzevičiaus manymu, niekam nebus įteikti – jie tiesiog liks savivaldybės biudžete. Premijuoti pateiktų darbų vertinimo komisijoje dirbęs LŽS vadovas mano, kad tai, kas nutiko, yra labai gerai. Ir Biržų krašto žmonės bus pagerbti, ir savivaldybės pinigai neišleisti. 







LŽS ir  NŽKA nario, fotomenininko Stasio Paškevičiaus nuotraukos iš tradicinės šventės Biržuose.

Garbingas žurnalistinės Antano Macijausko premijos medalis, LŽS ir NŽKA diplomas šį kartą buvo skirtas visiems šio Aukštaitijos krašto žmonėms




Birzai_1_didele.jpg

Panašūs straipsniai