Nerija Rimantui Dichavičiui ir Stasiui Paškevičiui – amžinas šauksmas!

www.kaunozurnalistai.lt inf.

Paskevicius_Neringa._Didele.jpg

2017-ųjų liepos 5-ąją Liudviko Rėzos kultūros centre Juodkrantėje atidaroma vilniečių fotomenininkų Rimanto Dichavičiaus ir Stasio Paškevičiaus kūrinių paroda visą mėnesį džiugins vietos gyventojus ir poilsiautojus. Kelių dešimčių savo nuotraukų ekspoziciją autoriai pavadino ,,Nerija. Amžinas šauksmas“.


Dichaviciaus_laivu_kapines_II.jpg


Skoningai išleistame parodos kataloge Rimantas

 Dichavičius rašo:


,,Nerija – vardas, tarsi, aura šiam nuostabiam mūsų krašto mažajam lopinėliui. 

Tas vardas sukaupęs savyje ir meilę ir ilgesį ir šventumą, žėrintį aukso smiltimis.



Menininkui, pirmą kartą savo pėdom atsistojus Nerijoje, išnyksta gamtos realus pojūtis – viskas virsta tarsi neaprėpiama dekoracija, kur kiekvienas gali aptikti neregėtų slėpinių, ar brėžti savąją nepakartojamą magiškąją liniją…

Nerija – pranokstanti visus lūkesčius.“













Paskevicius._Juodkrante_3__II.jpg

Tai ne pirmoji ir ne paskutinė dviejų talentingų fotografijos meistrų paroda nuostabioje Neringoje.

 Seniai čia svečiuojasi ir visada fotografuoja Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos narys Stasys Paškevičius.


– Praėjusiais metais surengiau parodą ,,Nidos mūzos“, prieš tai buvo – ,,Kopos“ , dar anksčiau – Arvydo Juozaičio portretinės nuotraukos ir kitos ekspozicijos, – sako kolega Stasys Paškevičius. – Kasmet mane vilioja pamarys ir jo žmonės. Tenai ne tik pailsiu, bet ir visada papildau savo fotoarchyvą naujomis nuotraukomis. Tenai organizuoju bendraminčių susibūrimus, rengiu fotografijų parodas. Visada norime, kad kuo daugiau žmonių pamatytų ir įvertintų mūsų kūrybą.














Dichavicius_Baltoji_puta_n.__II.jpg


Šių metų vasara nelepina, todėl vietoje paplūdimio poilsiautojai tikrai eis į Liudviko Rėzos kultūros centrą, kur jų laukia ,,Nerija. Amžinas šauksmas“.


Neringiškiai ir jų  svečiai galės grožėtis Stasio Paškevičiaus ir Rimanto Dichavičiaus meniškai ir savitai įamžintais vaizdais. Nuotraukose  gerai pažįstamos vietos įgauna naują prasmę. Kaip ir žmonės, kurie yra neatskiriama ne tik Neringos, bet ir fotomenininkų kūrybos dalis.

Rimantas Dichavičius liko ištikimas juodai baltoms nuotraukoms, kai Stasys Paškevičius ekspozicijai Juodkrantėje pateikė ir spalvotas. 














Paskevicius_2_Valtys_II.jpg




Mūsų svetainės skaitytojams pateikiame juodai baltą abiejų autorių žvilgsnį į pamario kraštą bei jo žmones. Ir ne dėl to, kad mūsų gyvenimas yra pilkas, o kiekvieną diena – su rudenišku įkyriu lietumi… 









LŽS ir NŽKA narys Stasys Paškevičius taip paaiškino apie mums atsiųstas  nuotraukas:



Paskevicius_I.jpg,,Aš visada kritikuodavau šiandieninius fotografus, kurie šiame laikmetyje daro juodai baltas fotografijas, ir vadinu juos „deltonikais“. Įvaldyti spalvas (RGB) yra tris kartus sunkiau nei j/b fotografiją. 

Dabar visi aparatai  fotografuoja į RGB matricą, todėl net ir norėdamas J/B fotoaparato nerasi. O  „sureikšminti“ fotografiją pervedant į spalvoto „negatyvo“ tik dalį spalvų (šliaužikliai CMYK RGB) į juodą fotografiją, o dalį spalvų visai ignoruojant (taip stabdant žiūrovo žvilgsnį ties nevisai realiais vaizdais), techniškai primityvu ir paprasta.

Taigi skubėdamas, net neatidaręs fotografijų ekrane, nusiunčiau Jūsų svetainei  net nepagalvojęs, kad tenai juodai baltos nuotraukos, kurių prašė Romas Norkus žurnalui „Santara“. Na, ir netyčia – toks štai ,,rezultatas”… Dabar kolegos ir mane galės vadinti ,,deltoniku.”


Talentingi menininkai su nauja ,,Nerija” įrodo, kad reikia ieškoti ir surasi  naujų perliukų čia, kur ir mes būname, bet jų nepastebime…









Fotografų Stasio Paškevičiaus ir Rimanto Dichavičiaus nuotraukos







Dichavicius_didele.jpg

Panašūs straipsniai