Kauniečiai žurnalistai – Poezijos pavasarėlyje Zomčinėje

Dalia POŠKIENĖ, LŽS narė, XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkė

Vaiku_poezija_didele.jpg

Šiandien, 2017-ųjų gegužės 26-ąją Vytauto Didžiojo universiteto didžiojoje salėje bus vainikuotas ,,Poezijos pavasario” laureatas Tomas Venclova, kuriam kauniečiai įteiks Maironio premiją. O prieš tai – Per žydinčius Sūduvos sodus ir laukus į Anzelmo Matučio tėviškę, į Tarptautinio poezijos pavasario – vaikų knygos šventę rinkosi vaikai, poetai, rašytojai, dailininkai ir kauniečiai žurnalistai.

 Apie tai mūsų svetainei parašė Lietuvos žurnalistų sąjungos narė, XXVII knygos mėgėjų draugijos pirmininkė Dalia Poškienė.

Išpuoselėtoje sodyboje, tame jaukiame gamtos prieglobstyje svečius pasitiko šalia kluono kalenantis gandras, dekoratyvinių paukščių balsai. Šventės organizatoriai – Pasaulio Lietuvių kultūros, mokslo ir švietimo centras ir XXVII knygos mėgėjų draugija jau ketvirtą kartą Marijampolės apskrityje, Zomčinėje rengia Tarptautinio poezijos pavasario festivalio – Vaikų knygos šventę. Praėjusiais metais organizavome jaunųjų poetų kūrybos konkursą, išleidome eilėraščių ir piešinių knygelę „Jaunieji Sūduvos poetai“. 

Pasodinome ąžuolą J. Basanavičiaus tėviškėje ir Anzelmo Matučio skulptūrų parke. Šiais metais šventę papuošė vilniečių vaikų piešiniai, skirti Tautinio kostiumo metams. „Aš esu tautiškas: Lietuvio tautinis kostiumas“ piešinių akcijos kuratorė – Lietuvos universitetų moterų asociacijos (LUMA) Vilniaus II skyriaus pirmininkė Eglė Prieskienienė. Įvairiausia technika atlikti lopšelių darželių „Kodėlčiukas“, „Ozas“ ir „Genio“ pradinės mokyklos vaikų piešiniai traukė svečių dėmesį. Konkursui pateiktus darbus vertino komisijos pirmininkas, LŽS narys dailininkas Vladimiras Beresniovas, dailininkė Irena Mikuličiūtė, dailės mokyklos moksleiviai Silvestras Samuolis, Martynas. 

Literatūrinė dalis šventėje skirta Anzelmo Matučio kūrybai. Šias metais Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyrius bendradarbiaudamas su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka organizavo ir įgyvendino projektą „Šimtas knygų vaikams ir Lietuvai“. Reikšmingiausių knygų šimtuke – dvi Anzelmo Matučio knygos „Margaspalvė genio kalvė (1980) ir „Girios televizorius“. Su Anzelmo Matučio knygų herojais Maironio lietuvių literatūros muziejaus „Pasakų namo“ (Vaikų literatūros skyriaus) vadovė Daiva Šarkanauskaitė, muziejininkė Daiva Gaižauskienė ir Sigitos šeimynos vaikai skaitė eilėraščius, vaidinio. Poeto eiles skaitė ir Igliaukos Anzelmo Matučio gimnazijos mokiniai.




Vaiku_poez._3_II.jpgPoezijos pavasarėlio programoje „Skaitome ir rašome vaikams“ dalyvavo kauniečiai kūrėjai. Visų švenčių globėjas, rašytojas, žurnalistas Laimonas Inis vaikams išleidęs daugiau kaip 16 knygų, kasmet dalyvaujantis Vaikų knygos šventėse priminė Anzelmo Matučio kūrybinį kelią. Daugelis jo knygų pavadinimų tarsi atspindi poeto biografiją. Matučio knygų herojai ir jo skulptūrų parke.

 Poeto dvasia ir čia – Jo muziejuje, kurį prižiūri Algis Lanauskas. Čia viskas mena tikros poezijos meistrą – ir paukščių giesmės, ir žydintys sodai, ir dūzgiančios bitelės, ir – jaunieji skaitovai. Čia, gamtos ir poezijos kūrinijoje prisiminti ir paprasti, suprantami dideliam ir mažam skaitytojui skirti A. Matučio žodžiai. Rašytojas paskaitė ir savo kūrybos pluoštelį, palinkėdamas įsijausti, įsiklausyti į gražią lietuvišką šnektą, kurti patiems.  

Poezijos posmus vaikams skyrė poetės Zenė Sadauskaitė, Julija Augustauskienė Rudenė, Irena Jacevičienė Žukauskaitė. 


Ar yra žemėje žmogus, kuris nemylėtų savo žemės, nesaugotų jos turtų? O ar šiandien mes žinome savo istoriją, ar žinome, kokioje žemėje esame? – Ant Zomšupės upelio kranto, -o aplink – piliakalnių piliakalniai…Daukšiai, Varnupiai, Kimenava… Jų dabar – atrastų, žinomų yra per 915. Apie šio krašto istoriją, upių, ežerų, piliakalnių vardus kalbėjo XXVII knygos mėgėjų draugijos narys, Sūduvos Krašto mokslo, istorijos ir kultūros draugijos vicepirmininkas Kęstutis Subačius. 
Šventės sumanytojus ir organizatorius sveikino Marijampolės mero padėjėjas Albinas Mitrulevičius. Savivaldybės vardu svečias palinkėjo ir kitais metais surengti tikrą vaikų sąšauką Marijampolėje, kuri kitais metais taps Kultūros sostine. 

O kokios šventės be dovanų? Kokia geriausia dovana vaikui, mokytojui? Be abejonės – knyga. Džiaugiamės, kad labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“, leidyklos „Homo liber“, Eglė“, Lietuvos mažųjų ir vidutinių leidėjų asociacija bei Kauno Europos informacijos centras „Europe direct‘ buvo šiųmetės šventės geradariais. Jų dovanas pelnė visi vaikai – kūrėjai, piešinių autoriai, Igliaukos biblioteka, Anzelmo Matučio gimnazijos vaikai. Dėkingi esame Igliaukos seniūnijai už „matutišką“ arbatą ir vaišes, UAB „Kauno alus“ už vaisvandenius ir lietuvišką girą ir liūdime, kad negavome atsako į kvietimus iš kitų, labai laukiamų geradarių. 




Vaiku_poez._2_n_II.jpgPabuvoję svečioje Matučio gimtinėje, dar aplankėme knygnešio, švietėjo, Sibiro tremtinių sielovadininko kunigo Kristupo Marijos Švirmicko gimtinę Varnupių kaime, paminklą-koplytstulpį, kurį Valdo Kubiliaus iniciatyva sukūrė skulptorius Algimantas Sakalauskas. 


Aplankėme ir Prienų Justino Marcinkevičiaus viešąją biblioteką. Dalia Breidelienė – bibliotekos metodininkė papasakojo apie Justino Marcinkevičiaus memorialinį kambarį, supažindino su Poeto biblioteka.

Galime tik pasidžiaugti, kad prieš dvidešimt dvejus metus Kaune gimusi knygos vaikams sėkmingai gyvuoja, kad jos keliai nusidriekia per Lietuvą, kad ji drauge su Vaikų literatūros muziejumi, Pasaulio lietuvių kultūros, mokslo ir švietimo centru, ištikimais Draugijos nariais – Vladimiru Beresniovu, Valdu Kubiliumi, Kęstučiu Subačiumi ir rašytojais neaplenkia vaikų ir kūrėjų vaikams, o kviečia į pažinimo kelią su knyga. 

Dėkingi esame Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriui, Lietuvos rašytojų klubui už bendrystę rengiant poezijos pavasario šventę vaikams. 

Skraidinkime poezijos paukštę, o Birželio 1-mąją – tarptautinę vaikų gynimo dieną visus kviečiame į tradicinę „Vasarą su knyga‘, kur iš Vilniaus, Zomčinės atkelius ir vaikų piešinių paroda „Aš esu tautiškas: Lietuvio tautinis kostiumas“. 

LŽS narių Vladimiro Beresniovo ir Dalios Poškienės nuotraukos



Vaiku_poez._2_didele.jpg

Panašūs straipsniai