Per Kudirkos Naumiestį, su žurnalistinėmis premijomis, į šventę Kaune!

Antanas STAŠKEVIČIUS, LŽS ir kauniečių žurnalistikos senjorų klubo MES narys

Kudirkos Naum. Laureatai didele_2.jpg

2017-ųjų gegužės 13-ąją, šeštadienį, Kaune turi būti gražus oras, nes ,,Spaudos balių“ metu miesto žurnalistus visada džiugindavo skaisti saulė su savo dosnia dovana – šiluma. Žinoma, taip karšta nebus, kaip gegužės 7-ąją, kai Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena buvo surengta Kudirkos Naumiestyje.

Lietuvos žurnalistų sąjungos (pirmininkas Dainius Radzevičius) ir laikraščio ,,Valsčius“ redakcijos (vadovė Giedrimė Didžiapetrienė) iniciatyva Suvalkijoje įvyko renginys, skirtas mūsų profesinei šventei. Joje dalyvavo ir grupė kauniečių. LŽS nariai Antanas Staškevičius ir fotografas Ričardas Šaknys specialiai www.kaunozurnalistai.lt parengė šį pasakojimą.




Kudirkos_Nau__zmones_II.jpgKartu su kolegomis vilniečiais puikiu autobusu atvykome į Vilkaviškio apylinkes. Kudirkos Naumiestis savo pavadinimu įamžina daktaro, rašytojo ir caro laikų tautinio atgimimo šauklio Vinco Kudirkos gyvenimą šiame miestelyje, kuris taip vadinamas nuo 1934 m., kai centrinėje miesto aikštėje pastatytas skulptoriaus Vinco Grybo paminklas Vincui Kudirkai. 
V. Kudirkos muziejuje ir vyko renginys, skirtas Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai. Ši kultūros įstaiga čia įkurta 1960 metais, o naujas muziejaus pastatas, kaip Lietuvos Nacionalinio muziejaus padalinys, atvėrė duris 1998 metų gruodžio 5-ąją. 

Apie tai Lietuvos žurnalistų sąjungos nariams įdomiai papasakojo LNM direktorė Birutė Kulnytė ir muziejaus Kudirkos Naumiestyje vedėja Irena Zinkevičienė. Beje, muziejus stovi toje vietoje, kur kadaise stovėjo namas, kuriame paskutines gyvenimo dienas ir praleido tautinio atgimimo šauklys. Antroji muziejaus ekspozicijos dalis ir skirta varpininkams, iš kurių iškiliausias yra dr. Vincas Kudirka.



Kudirkos_Naum_Lingyte_II_nauja.jpgPer patį vidurdienį Kudirkos Naumiesčio muziejaus salėje vyko Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos prestižinių premijų įteikimo iškilmės. 

 Daktaro Vinco Kudirkos premija už televizijos dokumentinio filmo ,,Odė Lietuvos baletui“ įteikta scenarijaus autorei ir režisierei Laimai Lingytei (nuotraukoje ji kartu su Henriku Vaitiekūnu).

 Laureatę pasveikino LŽS pirmininko pavaduotoja Aldona Žemaitytė – Petrauskienė ir Kudirkos Naumiesčio seniūnas Algirdas Stankevičius.








Kudirkos_Naum_Viena_Mazyle_II_n..jpgVytauto Gedgaudo vardo premija už monografiją ,,Žiniasklaidos atskaitingumas ir žurnalistų atsakomybė“ ir už 2016 metų autorines publikacijas žiniasklaidoje įteikta Jolantai Mažylei (nuotraukoje).

 Ta proga kalbėjo laikinasis Šakių rajono meras Juozas Puodžiukaitis, ,,Draugo“ laikraščio redaktorė Gintarė Martinaitienė, Nepriklausomų kūrėjų asociacijos pirmininkė Vaiva Žukienė.

Reginio organizatoriams LŽS pirmininkui Dainiui Radzevičiui ir ,,Valsčiaus“ redaktorei Giedrimei Didžiapetrienei buvo įteikti originalūs, padabinti dr. Vinco Kudirkos atvaizdu, marškinėliai, kurie jiems ilgai primins 2017-ųjų Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną.

Tradicinėje šventėje dalyvavo ir su įkvepiančiu, padrąsinančiu žodžiu, skirtu ne tik žurnalistams, bet ir jų kūrybos vertintojams, kalbėjo LŽS Kauno apskrities skyriaus Petro Babicko premijos laureatas, žinomas spaudos ir televizijos maestro Henrikas Vaitiekūnas.

Šventę praturtino mokytojos Vilijos Meškaitienės kartu su Šakių ,,Žiburio“ gimnazijos dramos studijos auklėtiniais parengta poetinė kompozicija ,,Pabusiu – pabūsiu – pajusiu“, taip pat skaitovo Domanto Stakausko padeklamuotas Jono Meko ,,Vilkas“.

Šventė Kudirkos Naumiestyje baigėsi, kad po savaitės vėl susitiktume, dabar jau Kaune, tradicinėje mūsų šventėje, skirtoje Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai.


Kauniečio LŽS nario Ričardo Šaknio (www.kaunozurnalistai.lt) nuotraukos iš šventės Kudirkos Naumiestyje




Kudirkos_Naum_1_didele.jpg

Panašūs straipsniai