Kolegos fotografo Alberto Švenčionio ,,Būtsargiai…“ – Kauno gotikoje

Doc.dr.Gintautas ZABIELA

Ekspozicija 2 didele_1.jpg

Kauno Šv. Jurgio kankinio bažnyčia ir Bernardinų vienuolynas

po savo skliautais priglaudė fotografijų parodą „BŪTSARGIAI – LIETUVOS PILIAKALNIAI“. Jos autorius – Lietuvos žurnalistų ir fotomenininkų sąjungų narys, kaunietis Albertas Švenčionis.



Ekspozicija_zmones_II.jpg




XV-XVI amžių sandūroje pastatytame raudonų plytų gotikiniame Bernardinų bažnyčios pastate yra eksponuojami 22 fotografijos darbai.










Alberto Švenčionio fotografijose įamžinti piliakalniai atskleidžia savo didybę ir dvasią, kurios daugelis iki šiol nepraradę. Kaunietis fotomenininkas teigia: 



Ekspozicija_3_II.jpg

„Kadaise atlikę svarbias funkcijas – ritualines, karinės paskirties – šiandien jie yra daugiau estetinio pasigėrėjimo objektai, Lietuvos kraštovaizdžio formuotojai, praėjusių epochų simboliai. Jų paveikslas priklauso nuo metų ar paros laiko, oro sąlygų, fotografo asmeninės būsenos.“









Nuo amžių Lietuvos piliakalniai buvo paslaptingos vietos: aiškiai negamtinės, žmogaus rankų palytėtos reljefo formos, intriguojantys pasakojimai apie čia nuskendusias bažnyčias, užburtas kariuomenes ar užkastus lobius. 





Ekspozicija_4_II.jpgKeisti radiniai žadino ne vieno smalsumą. Taip gimė noras piliakalnius pažinti kasinėjimų būdu, apdainuoti juos eilėraščio posmeliu, pagerbti naujai sukurta legenda ar nutapyti drobėje.

Šiandien į piliakalnius žvelgiama moderniomis priemonėmis: jų gelmės zonduojamos kultūrinius sluoksnius neardančia aparatūra, formuojami trimačiai piliakalnių vaizdai, pasitelkiant šiuolaikinės fotografijos galimybes netikėčiausiais rakursais sukuriamos jų nuotraukos.






Žurnalisto ir fotografo Alberto Švenčionio nuotraukos iš ekspozicijos ,,Būtsargiai – Lietuvos piliakalniai”



Ekspoizicija_5_didele.jpg

Panašūs straipsniai